אחת המדינות שסובלת הכי הרבה מנגיף הקורונה היא איראן עם מספר קורבנות שלא מפסיק לעלות. בין הנדבקים רבים מאנשי משמרות המהפכה והיחידה המובחרת שלהם "כוח קודס" בפרט. 

"צריך לבטל את כל הנסיעות ולהישאר בבית כדי שנוכל לראות שיפור במצב בימים הקרובים", אמר דובר משרד הבריאות האיראני, אבל מי שלא נשארו בבית הם אנשי משמרות המהפכה.

אלה כך מתברר ממשיכים להגיע לבסיסי חיזבאללה בלבנון, לשדות הקרב בסוריה, בעיראק וגם בתימן. תנועה שמעוררת הרבה מאוד ביקורת נגד האיראנים שכבר מואשמים בהפצת הקורונה באותן מדינות. כוח קודס מנסים להמשיך את דרך הפעולה של מפקד הנערץ גנרל קאסם סולימאני המת, אבל עוברים חודשיים אולי מהקשיים שהכוח הזה חווה מזה שנים רבות עם עוד ועוד מכות.

הנגיף שהחליף את "מחסלי המוסד"

על פי הדיווחים שיצאו מאיראן מוחמד חאג' אבולג'סמי, מפקד גדודי הבסיג' בטהרן ואיש המודיעין, נפטר מהקורונה ב-3 למרץ. השבוע כלי התקשורת באיראן דיווחו גם על מותו של בכיר נוסף בכוח קודס של משמרות המהפכה, מחמוד פולארק, שפיקד על המערך הלוגיסטי של הארגון. לאלה מצטרף גם קולונל ראמחני מזרוע האוויר של משמרות המהפכה, שמת מהנגיף.

באופן טבעי מספרם של אנשי משמרות המהפכה שנדבקו בנגיף אינו ידוע. אבל הערכה מתקרבת למאות, כאשר לצד השמות של הבכירים שפורסמו, יש דיווחים על עשרות קצינים זוטרים יותר שנפטרו מקורונה. אלה הדביקו  גם את המיליציות הפרו איראניות שהם מפעילים. הטענה בסוריה, למשל, היא שאסד מסתיר התפרצות הקורונה שהביאו לשם אנשי משמרות המהפכה.

אסד מסרב לוותר על הלוחמים האיראנים והיועצים שמסייעים לצבא שלו. הרוסים, על פי הדיווחים, מסתפקים בלבודד את האנשים שלהם בבסיסים שהקימו בסוריה. מי שחשפו את ההתפרצות של הקורונה בסוריה ואת היבוא האיראני, הם הפקיסטנים דווקא. משרדי הממשלה שם חשפו שאזרחים שלהם ששרתו במיליציות פרו איראניות חזרו למדינה כשהם נגועים בקורונה. נדבקו מהקצינים האיראנים שפיקדו ואימנו אותם.

חיילים עם מסיכות בגבול איראן פקיסטן (צילום: /Banaras KHAN / AFP, GettyImages)
דווקא הם חשפו את האיראנים. חיילים פקיסטנים | צילום: /Banaras KHAN / AFP, GettyImages

ב- CIA והמודיעין הצבאי של ארה"ב יש הערכות שחלק גדול מצבא איראן וממשמרות המהפכה רותקו לבידוד בבסיסים שלהם. גנרל פרנק מקנזי, מפקד הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב, אף מסר ש"לקורונה עוד תהיה השפעה על הכוחות המזוינים של אירן".

מעניין שדווקא אנשי משמרות המהפכה הם אלה שגויסו כדי להילחם בנגיף. אנשיהם תועדו בשבוע האחרון כשהם מצוידים במיגון למתקפה ביולוגית וכימית ומחטאים את רחובות איראן, את מבני הציבור ובתי החולים.

אמנם זה לא מפתיע ומשמרות המהפכה הם פותרי הבעיות של המשטר, ממשברים הומניטריים ועד ביטחוניים. בכל זאת מדובר בכוח שמונה למעלה מ-120 אלף משרתים (15 עד 20 אלף מהם בכוח קודס) לא כולל חצי מיליון מתנדבים.

מצד שני זו גם יכולה להיות הבעיה. הם מדביקים במהירות אחד את השני, את האיראנים ואת המדינות בהן הם פועלים.

מי מחסל את האיראנים

בזמן שאנשי משמרות המהפכה מאבדים קצינים וחיילים לנגיף, אחרים נקטלים באמצעים מוכרים יותר. לפני כשבועיים דיווחה רשת "פארס" על חיסולו של גנרל פרהד דבריאן, מפקד בכיר בכוח קודס שמוצב בסוריה.

מדובר בקצין שנמצא כבר תקופה ארוכה בסוריה, השתתף בלחימה נגד דאע"ש וכיועץ בכיר לצבא הסורי. בנוסף גם היה בקשר עם חיזבאללה כולל חסן נסראללה עצמו. לא ברור איך הוא חוסל ואפילו לא על ידי מי. החשד מופנה נגד ארה"ב ובנות בריתה באזור.

בינואר השנה, היה זה תורו של עבדולחוסיין מוג'אמי, בכיר בבסיג' שהצטרף לגנרל סולימאני אליו היה מקורב ושחוסל זמן לא רב קודם לכן. האיש נורה למוות כשיצא מביתו על ידי שני מתנקשים רכובים על אופנוע. נכון להיום אף ארגון לא קיבל אחריות על החיסול. מוג'אמי כונה כאחד מ"מגני המקומות הקדושים". כינוי ששמור למי שנלחמו בסוריה או עיראק בפיקוד כוח קודס.

מפגינים נושאים את תמונתו של סולימאני (צילום:  Chris McGrath/Getty Images)
לא מעט מקורבים שלו נהרגים בדרכים שונות. תמונת סולימאני | צילום: Chris McGrath/Getty Images

חיסול שנחשב לדרמטי התרחש בחודש שעבר, אז דווח כי אשגר פאשהפור, מפקד בכיר בכוח קודס של משמרות המהפכה האיראניות בסוריה נהרג בקרבות מול האופוזיציה באזור חאלב. "הוא היה מהראשונים להגיע יחד עם קאסם סולימאני לסוריה בזמנו", נכתב על הקשר בין פאשהפור לבין מפקד כוח קודס סולימאני.

ולא רק בכירים נהרגו בחודשים האחרונים. בימים האחרונים דווח גם על מספר תקיפות של חיל האוויר האמריקאי שהביאו למותם של כמה מאנשי משמרות המהפכה בסוריה ובעיראק. דיווחים דומים התקבלו גם אחרי מספר תקיפות של חיל האוויר הסעודי בתימן ולא מעט גם אחרי תקיפות שיוחסו לחיל האוויר הישראלי בסוריה.

בהערכה גסה כ-20-25 קצינים וחיילים של משמרות המהפכה נהרגו בסוריה ובעיראק. יש גם נתונים שמדברים על קרוב ל-50 איראנים במיליציות שנלחמות עבורם ומופעלות על ידי משמרות המהפכה. 

מבחינת איראן החשבון לאחר החיסול של קאסם סולימאני נשאר פתוח. מחליפו של סוליאמני, גנרל איסעמיל קאני, ממשיך באותה המגמה של קודמו נגד ארה"ב וישראל. רק שבינתיים האיראנים לא הצליחו לנקום בגובה הלהבות שרצו באמת ומהצד השני, אנשיהם נקטלים בין אם זה על ידי נגיף ובין על ידי מתנקשים אלמונים, מטוסים ומטענים.

האיראנים בתקופה קשה אבל גם בעיצומה אסור לשכוח שמאפיינים אותם סבלנות, אורך רוח וחשיבה ארוכת טווח.