השבוע התגייסו לצה"ל התותחנים החדשים של מחזור יולי 2017. השבוע הראשון מוקדש לקליטת החיילים, אבל מיד לאחר מכן הם ימלאו שאלון העדפות לשיבוצם להמשך הכשרתם ושירותם. החבר'ה האלה יתעסקו עם הכלים הגדולים של צה"ל, יכירו את מגוון הפגזים ויגלו חיל טכנולוגי עם תפקידים מגוונים שמתאפיינים בחדשנות טכנולוגית לצד שירות קרבי ומאתגר - וחוץ מהתותח הם יגלו שם לא מעט כלי נשק מונחים ומדויקים. אפילו מטוסים ללא טייס.

התותח שהציל את סיירת מטכ"ל

סוללות התותחים המסורתיות הן המערך הגדול והעיקרי של החיל, אבל לפני שניגע בהן נספר לכם סיפור: ב-9 ביוני 1982, מלחמת לבנון, על גבעה מיוערת 12 ק"מ צפונית לחרמון, נלחמים חיילי העילית של סיירת מטכ"ל על חייהם. הכוח נתקל בלוחמי קומנדו סורים אחרי שמסוק חשף אותם. צרורות של קליעים קורעים את האוויר וטילים סוריים צדים את הרק"מים של הכוח. המצב נראה אבוד והכוח של "היחידה" לא מצליח להתגבר על האויב.

סג"מ שמיל פלג, קצין תותחנים שסופח לסיירת מטכ"ל כקצין ארטילריה קדמי, מחליט לעשות מעשה: הוא עולה על גבעה שצופה אל הקרב ולומד את המצב. לאחר מכן הוא מעביר פקודות אש לגדוד התותחנים 404 בפיקודו של סא"ל צחי גנור. התותחנים יורים בפעם הראשונה פגזי מצרר בסמיכות גבוהה כל כך לכוח ידידותי. בזכות המקצועיות שלהם, הפעולה הנועזת עושה את העבודה ותוך זמן קצר נהרגים ונפצעים עשרות חיילים סורים. מי שנשאר בחיים מאבד את רוח הקרב ונמלט מהמקום. משה בוגי יעלון, מי שהיה סגן מפקד היחידה, אמר אז: "התותחנים הצילו את חיינו".

לחיל שני סוגים של תותחים – ה"דוהר" החדשני וה"רוכב" הוותיק, בעצם גירסה ישנה יותר של אותו אמצעי לחימה שמשמשת את מערך המילואים. הדוהר, או בשמו הרשמי M-109AL, משמש את המערך הסדיר בחיל. את התותח מפעילים 10 אנשי צוות, והוא בעל כושר ניידות גבוה בזכות מערכת הזחלים שלו. הדוהר מסוגל לשגר מגוון פגזים 155 מ"מ לטווחים של 20 עד 30 ק"מ בהכוונת מערכות מסווגות ו-GPS; בכל סוללה יש חמישה-שישה כלים כאלה, אז דמיינו לעצמכם את העוצמה. לדוהר יש יכולת לשגר "מסך אש מתגלגל", כלומר ירי כמות אדירה של פגזים מסוגים שונים, שנופלים במרחק של מאות בודדות של מטרים לפני כוחות צה"ל - כשהירי מתקדם יחד עם איתם ובאותה המהירות. ככה הם מנקים את השטח לכוחות השריון והחי"ר שמתקדמים לעבר האויב.

השבעת תותחנים נוב 14 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
לוחם תותחנים. לא מה שהיה פעם | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

ונסיים עם עוד סיפור, הפעם מהקרב בסג'עייה במבצע צוק איתן. אחרי שגולני נכנסו לקרב סוער מול חמאס, נגמ"שים התפוצצו ואפילו המח"ט נפצע, חיל התותחנים ירה לעבר השכונה 600 פגזים נפיצים בתוך דקות. כל זה כשהמס"ח - מפקד סיוע חטיבתי מהתותחנים - חוטף טילי נ"ט לנמ"ר שלו. חלק מהפגזים נחתו 150 מטר מלוחמי גולני, והאקט הזה עצר באופן מיידי 12 שעות לחימה רצופה.

המנתץ, הרומח והלוחמות

מערך הרקטות של החיל מבוסס על משגר ה-MLRS, חלק ממערכת שנקראת "המנתץ". מערך סוללות המנתץ נחשב למוביל בצה"ל בכל הקשור לשילוב לוחמות, כולל מפקדות, ושמה של המערכת מרמז משהו על היכולות שבידי החיילים והחיילות הללו.

הפעם הראשונה שבה ירה צה"ל רקטות של המנתץ הייתה בלבנון השנייה; אלפי רקטות נורו לעבר לבנון והשמידו את משגרי הקטיושות של חיזבאללה. המערך הזה מסוגל לקלוט שיגור של רקטה, לשגר מיד רקטה נגדית ולהשמיד את העמדה. בין השאר שוגרו גם רקטות מצרר שהגיעו לתאי שטח של חיזבאללה, התפרקו ופיזרו מאות פצצות קטנות. יצוין שצה"ל ספג ביקורת עולמית לאחר שהופעלו לפחות 1,800 רקטות מצרר שהביאו למותם של 24 אזרחים לבנונים.

סוללת MLRS מורכבת ממספר משגרים ניידים המסוגלים לשגר רקטות לטווח של 40 ק"מ לערך. כדי לקבל מושג על רמת הדיוק, הן מסוגלות לפגוע במטרה בגודל חלון של בית. יש מגוון של רקטות שניתן לשגר, למשל ה"רומח", טיל תוצרת כחול לבן שניתן להנחות באופן סלקטיבי לעבר מטרות ממרחק של עשרות ק"מ, כמעט בלי לגרום לנזק סביבתי.

גם רקטות "רעם" ו"איתן" מדויקות מאוד, וניתן לתקן את המסלול שלהן במהלך המעוף למטרה. מחברת לוקהיד קיבלנו את חימוש GMLRS, רקטה מדויקת לטווח של 70 ק"מ עם רש"ק במשקל 90 ק"ג (לאור הסודיות והסיווג הגבוה, נציין שזה רק על קצה המזלג).

תשאלו את ג'עברי

לחיל התותחנים יש מספר יחידות מסווגות. מי שיצליח להגיע לשם יפעיל במערך השירות שלו חימוש מונחה ומדויק לטווחים קרובים וקצרים. השנה נסגרה יחידת מיתר שהפעילה במשך עשרות שנים טילים מדויקים בלי שאיש ידע על כך, וגם עכשיו, הטיל היחיד שמותר לדבר עליו הוא הטיל נגד טנקים Spike NLOS ששמו העברי "תמוז", ושמסוגל להשמיד טנקים ממרחק של 25 ק"מ. הוא היה אחראי ללא מעט סיכולים ממוקדים במהלך האינתיפאדה השנייה.

תחת עוצבת "קלע דוד" פועלת "רוכב שמים", יחידה כל כך מוכרת שהיא כבר מותג. ביחידה זו מפעילים כלי טיס קטנים ממש מקו החזית, מכווינים פגזים ורקטות, אוספים מודיעין ומאתרים את האויב. עושים גם דברים אחרים, אבל אותם נשמיט מטעמי ביטחון שדה.

מפקדי הסיוע החטיבתי (צילום: דובר צה"ל)
חיל עתיר טכנולוגיה. חיל התותחנים בפעולה | צילום: דובר צה"ל

רוכב שמים הוא לא כלי הטיס היחיד של התותחנים: לא הרבה יודעים, אבל החיל מפעיל יחידה סודית של מטוסים ללא טייס מסוג הרמס 450. מדובר בכלי שמסוגל לאסוף מודיעין איכותי בכל שעות היממה ומזג האוויר, ועל פי פרסומים זרים גם לשגר חימוש מדויק. בריאיון נדיר שנתן לאחרונה סיפר  סא"ל א', מפקד היחידה, שהם "חיים שתי תרבויות מקבילות - זו של חיל האוויר וזו של זרוע היבשה".

ההכשרה ליחידה נמשכת 22 חודשים ורוב מפעילי המטוסים הם קצינים. היינו רוצים להביא לכם פה סיפור מור"ק, אבל אסור לנו; הדרך היחידה היא להגיע לחדר המורשת בבסיס היחידה, שגם הוא פתוח רק למי שמשרת בה. אבל לפחות על פי פרסומים זרים, ספציפית של ה"אקונומיסט", ההרמס 450 היה הכלי שחיסל את אחמד ג'עברי בעזה.

צבע אדום זה אנחנו

כבר אמרנו שתותחנים הוא חיל עתיר טכנולוגיה. במבצע שובו אחים, למשל, לא ירו בכלל אש ארטילרית ועדיין הייתה שם לחיל נציגות מכובדת. אמצעי אחד שסביר שהכוחות בשטח עשו בו שימוש הוא "ערכת קצין תקיפה", שמשמשת לתצפית ולרכישת מטרות ביום ובלילה ולניהול מאגר מטרות ותמיכה בהכוונת יחידות האש. מערכת התצפית וההכוונה הזו נותנת מענה טוב יותר ממה שניתן למצוא בחטיבות החי"ר, ומספקת למפקדים בשטח פתרון מבצעי מעולה. לצד זה, סביר להניח שהחיל הביא אתו גם את שלל אמצעי השליטה והבקרה המתקדמים שהוא מפעיל, חלק מצי"ד (צבא יבשה דיגיטלי).

מערך האיכון של החיל מפעיל מערכות תצפית שונות ומכ"מים בכל הגזרות שבהן פועל צה"ל. בעזרתן יודעים התותחנים לזהות כמעט כל סוג ירי של האויב, לעקוב אחר האש של כוחותינו ולדאוג שהיא מכוונת בדיוק לאן שצריך.

במערך קיימים שני סוגי תפקידים של מפעיל מכ"ם: מכ"ם ר"ז (מכ"ם רב זרועי) מעביר בין השאר את המידע שגורם להפעלת אזעקות צבע אדום ולהצלת חיי אדם; ר"ז יודע לאתר רקטות ואפילו מטוסים, ולהעביר את המידע הזה לכל צה"ל שבעזרתו משמיד את מה שצריך. מפעיל מכ"ם "מגן רוח" הקטן והנייד נע עם החיילים בשטח ומספק להם הגנה מפני איומים, אם תרצו כיפת ברזל של הירוקים. תפקיד נוסף במערך הוא לוחם צוות מטאורולוגיה, החבר'ה שמפעילים בלון טכנולוגי מתוחכם שמרחף גבוה ואוסף מידע על כיווני הרוח, מהירות הרוח, משקעים וכל מידע חיוני בהקשר למזג האוויר (את זה עושים כי הפגז והטיל צריכים את הנתונים המדויקים ביותר כדי לפגוע במטרה, לא בשביל התשקיף לימים הקרובים).

חיל התותחנים כבר מזמן לא בעניין של ירי פגזים ללא הבחנה. מסיורים רבים ביחידות החיל ברור שמדובר בחיל של מערכות מתקדמות, טילים חכמים ומדויקים, מזל"טים שאוספים מידע מודיעיני על האויב בזמן אמת, מכ"מים מתקדמים לאיתור שיגורים ויכולת מטאורולוגית שמאפשרת דיוק גבוה בפגיעה במטרות. "במלחמה הבאה תהיה אש מדויקת שתתנהל מרחוק", אמר לי בעבר אחד מהמפקדים בחיל, "ואנחנו אלה שמרכזים את כל האש ביבשה".