"אינתיפאדת הטיקטוק". זה הכינוי שניתן להסתה שמהווה את הדלק העיקרי לסבב אליו הידרדרה ישראל מול חמאס וקיבל בצה"ל את שם המבצע "שומר החומות". בשבועות האחרונים הציפו את הרשת החברתית סרטונים בהם נראו ערבים תוקפים יהודים ומשחיתים את סמלי המדינה, כשנראה כי השיא הגיע בליל אמש (שלישי) עם תיעוד מהתפרעויות, החלפת דגלי ישראל בפלסטין בערים בארץ ועימותים עם כוחות הביטחון.

את הסרטונים ניתן לחלק לכמה קטגוריות:

תקיפת יהודים וסמלי שלטון - מה שעורר חקיינים ופגע בהרתעה.

הסתה דתית - סרטונים שנועדו להניע לפעולה בשם "הגנה על מסגד אל אקצא".

הדרכת טרור - בה מנסים ללמד את המתפרעים איך לבצע פיגועים.

"הצד האפל של הרשת"

על פי גורמי ביטחוניים בהווה ובעבר, כמה ימים אחרי שהסרטונים האלה החלו לצבור צפיות ברשת, ארגוני הטרור וגם כמה מדינות עויינות פעלו כדי לתפוס בעלות על גל ההסתה הלא מאורגן ולהחריף אותו. בעזה אף הקימו חמ"ל משותף לכמה מארגוני הטרור, משם הם מנהלים את הלחימה נגד ישראל, כולל לוחמה פסיכולוגית דרך רשת הטיקטוק.

"הטיקטוק הוא הצד האפל של הרשתות החברתיות", אומר גורם בשב"כ, "בניגוד לפייסבוק או טוויטר שם יש צנזורה מסוימת, בטיקטוק אין דין ואין דיין ולכן למה שקורה שם בהקשר הזה יש משמעות נפיצה שלהשלכותיה אנו עדים בימים האחרונים וביתר שאת בשעות האחרונות".

אז מה עושים כוחות הביטחון הישראלים וכיצד הם פועלים בזירה הזו? תחילה היו ניסיונות לפנות לרשת עצמה כדי שתסיר תכנים מסיתים ואלימים, אך שם לדברי גורמים בישראל סירבו לשתף פעולה ולהסיר סרטונים. "סרטון שמציג את מחיקת ישראל מהמפה אינו שנאה, מדובר בהצהרה פוליטית", הייתה אחת מהתגובות שיוחסה לנציגי רשת טיקטוק בנושא.

כחלק מהצעדים של מערכת הביטחון הופעלו כמה יחידות באגף המודיעין, בשב"כ ובמשטרת ישראל המתמחות בניטור ואיסוף מודיעין מהרשתות. גורמים יודעי דבר מספרים כי הייתה מחשבה לעשות שימוש ביכולות סייבר כדי להסיר סרטונים מהרשת, אולם מהלך זה ירד מהפרק במהירות בשל סוגיות משפטיות הכרוכות בהפעלת גופים ביטחוניים ומודיעיניים מול חברה מסחרית ועוד כזו שמקורה בסין.

דרך פעולה שכן נכנסה לשימוש היא ניטור והגעה לאותם משתמשים המעלים את סרטוני ההסתה המתדלקים את התבערה בשטח. בחלק מהמקרים מדובר בטלפון שמזהיר את אותו משתמש כי עדיף לו להסיר את הסרטון שהעלה ובמקרים חמורים יותר אף ביצוע מעצר.

באירועי הימים האחרונים, יחידת הטיקטוק במשטרת המחוז הדרומי עבדה מסביב לשעון כדי לאתר את המעורבים בהתפרעויות בדרום הארץ ובאזור השפלה שהיו המוקדים למעשי הוונדליזם והפגיעה בשוטרים ואזרחים. ביחידה משרתים כעשרה שוטרים, אנשי מודיעין, בילוש וסייבר שעברו על עשרות סרטונים והצליחו בחלק מהמקרים להגיע לחלק מהחשודים בהסתה ובהתפרעויות והם יובאו להארכת מעצר בבית המשפט.

"הטיקטוק הפך כלי מרכזי להסתה של צעירים בדואים וערבים נגד משטרה וכוחות הביטחון". טוען גורם במשטרה, "הם מעלים סרטונים במטרה להתריס נגדנו, להשפיל ולפגוע בנו. הם לא לוקחים בחשבון שאנחנו גם שם כדי לאתר אותם ונגיע אליהם".

אותו גורם עימו שוחחנו הזכיר כמה מהאירועים הבולטים לאחרונה שהובילו להתלקחות. "בשנה האחרונה הם לא מהססים לפרסם סרטונים שכל מטרתם פגיעה במוסדות המדינה. אם זה סרטון של צעיר שדרך על דגל המדינה וניגב בו את נעליו ואם זה צעירים שחדרו לאולמות בתי המשפט וצילמו עצמם כשהם יושבים על כיסא השופטים ולועגים לסמלי המדינה".

על ניסיונות המשטרה לשים ידע על הפורעים אמר הגורם כי: "זו עבודת נמלים קשה שלעיתים יכולה לקחת ימים רבים כדי לאתר את החשודים. אנחנו משתדלים להגיע לכולם". בין הגורמים השונים – צה"ל, שב"כ ומשטרה - מתקיים שיתוף פעולה בנושא. במקרה של משתמשים מהרשות הפלסטינית פשוט יותר לצה"ל לפעול תחת החוק הצבאי ולבצע מעצרים, אך עדיין התוצאות אינן ניכרות בשטח ונפח הסרטונים וההסתה לא ירד משמעותית עד כה.

כדי לאזן, לשנות את הנרטיב שמנסה הצד השני להציג ולהשפיע באופן חיובי על דעת הקהל בארץ ובעולם, יחידת דובר צה"ל בערבית פועלת גם בזירה הזו, בין היתר בסרטונים בהם מסבירים חיילים דוברי ערבית את פעילות צה"ל, ההסתה והטרור מולם פועל הצבא.

כלל הגורמים עימם שוחחנו בדעה לפיה מאחר ואין אפשרות אמיתית להסיר ולמנוע את הפצתם של מרבית סרטוני ההסתה, דרך הפעולה העיקרית של כוחות הביטחון הישראליים צריכה להיות יצירה של סרטונים לצרכי הסברה נגדית ולוחמה פסיכולוגית. בשלב זה, סבורים אותם גורמים ביטחוניים עימם שוחחנו כי ישראל אינה עושה די בנושא. "עד עכשיו מפקירים את זירת הטיקטוק וההסברה של מערכת הביטחון שם בפיגור ניכר אחרי האויב", מסכם אחד מהם.