צבא ארה"ב מסלק משורותיו חיילים שגייס במסגרת התכנית לגיוס ואזרוח מהגרים. לפי הדיווחים, בשבועות האחרונים פוטרו לפחות 40 אנשי צבא ומעמדם של אלפים נוספים אינו ידוע. מהגרים רבים טוענים כי הצבא מסרב לספק הסבר עם הודעת הפיטורים, אך אחרים מציינים שהם הוגדרו כ"סיכון ביטחוני" בעקבות קשריהם עם קרובי משפחה המתגוררים בחו"ל.

לא ברור האם הדחתם של המשרתים תפגע במעמד שלהם כמהגרים חוקיים. משרד ההגנה מסר כי "כל מי ששוחרר בכבוד מוגן מפני גירוש", אך עורכי דין המתמחים בהגירה טוענים שרבים לא קיבלו תואר כבוד עם שחרורם.

"תמיד חלמתי לשרת בצבא האמריקני", אמר איש המילואים לוקאס קאליקסטו, מהגר מברזיל שתבע את צבא ארה"ב אחרי ששוחרר באופן פתאומי. "המדינה הייתה כל כך טובה אלי, וחשבתי שאוכל לפחות להחזיר לה. ההרגשה הטובה שהייתה לי כשהתגייסתי הלכה לפח, אני לא מבין למה זה קרה". קאליקסטו הודח מהצבא זמן קצר אחרי שקודם לדרגת טר"ש, ולטענתו הסיבה לשחרור היא "מטעמי ביטחון".

מהגר ממוצא איראני טוען שהתגייס לתוכנית כדי לרכוש השכלה רפואית, אחרי שהגיע לארה"ב ללימודי הנדסה. לדבריו, הוא הרגיש "גאה" שהצליח לחיות בכבוד ועשה זאת באופן חוקי – אך הוא הודח מהצבא לפני מספר שבועות. "הקדשתי את החיים שלי עבור המדינה הזו, אבל אני מרגיש שמתייחסים אליי כמו לזבל", אמר בעילום שם, מחשש שייפגע כשיחזור לאיראן.

התכנית לגיוס ואזרוח מהגרים נפתחה בשנת 2002 ביוזמתו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן במטרה לנפח את מספר החיילים המשרתים. כיום משרתים בצבא כ-10,000 בוגרי התכנית, כשבשנת 2016 בלבד גויסו יותר מ-5,000 מהגרים. רובם המכריע ממשיכים לשירות בזרוע היבשה.צ המועמדים נדרשים לעבור בדיקות רקע ב-CIA וב-FBI, הכוללות ראיונות ארוכים ומקיפים, בדיקת עבר פלילי ודירוג אשראי ותשאול של קרובי משפחה, מעסיקים ושכנים. לפי דו"ח מכון ראנד האמריקני שלא פורסם באופן רשמי, המהגרים שגויסו דרך התכנית מעולם לא היוו סיכון ביטחוני, ואף היו חיילים מוצלחים יותר מחיילים אזרחי ארה"ב שגויסו באופן רגיל, אך ה"ניו יורק טיימס" טוען שבסוף ממשל אובמה הבדיקות נעשו מחמירות יותר.

עוד בפז"ם:
>> צבא ארה"ב ישקיע חצי מיליארד דולר באימון ללוחמת מנהרות