אחת לכמה חודשים, צומת גולני נצבעת בירוק, עת מסתיים עוד מסע כומתה והחיילים הצעירים של החטיבה משלימים את פרק ההכשרה בשירות הצבאי שלהם. בסוף שנות התשעים, באחד מטקסי סיום מסע הכומתה, חייל בשם דימה בולט, נקרא על ידי המפקד שלו לבוא ולקבל ממנו באופן אישי את הכומתה שלו כאות להערכה על הצטיינות לאורך הדרך המפרכת. החייל הביט אל הטריבונות, אל המשפחות, החברים והחברות ואחרי כמה חודשים של קשיחות ומנות נכבדות של מאצ'ואיזם, לבו נכמר והדמעות יצאו מעצמם. המ"פ הגאה, היה בטוח שהוא נרגש מהמעמד, מההצטיינות. לימים יספר דימה כי הדמעות היו מתוך העצב על כך שבאותן הטריבונות ישבו הרבה משפחות שראו אותו ברגע המרגש הזה, אבל הוא חייל בודד ומשפחתו שלו, לא היתה שם כדי לשמוח ולהתרגש יחד איתו. באותו הרגע, כך הוא מספר, הוא גמל בליבו שהוא לא ייתן לאף חייל להרגיש בודד כמו שהוא חש במעמד הזה. לרגע ההוא ולהמשך הסיפור של דימה, נחזור בהמשך.

כיום משרתים בצה"ל כ-6,400 חיילים בודדים, מחיצתם הגיעו לארץ מ-80 מדינות שונות על פני הגלובוס כדי לשרת וחלקם מנותקי קשר מהמשפחות שלהם בארץ. למען אותם החיילים פועל ארגון ידידי צה"ל בארצות הברית ובפנמה (FIDF), שמגייס כספים בארה"ב ובפנמה למען תכניות רווחה וחינוך לכלל חיילי צה"ל, כולל למען החיילים הבודדים, ביחד עם פעילות 'יחד למען החייל' (הארגון המאוחד של האגודה למען החייל וקרן לב"י) המגייס תרומות בארץ ובעולם ומפעיל עשרה בתי חייל ברחבי הארץ, כפרי נופש וכ- 100 דירות בהן מתגוררים חיילים בודדים. לרגל יום ההוקרה לחייל הבודד, המופק ע"י שני הארגונים, שייערך ביום חמישי הקרוב בפארק המים בשפיים, שוחחנו עם מנכ"ל FIDF, אלוף (מיל') מאיר כליפי-אמיר ממקום מושבו הנוכחי בניו יורק ועם יו"ר 'יחד למען החייל' אלוף (מיל') יורם יאיר (ייה).

"בעיניי, החיילים הבודדים שבוחרים לעזוב את החיים שלהם מתוך תחושה של שליחות וערבות הדדית ובאים לשרת בצה"ל עושים מעשה שאין אצילי ממנו", הוא אומר. "זהו ביטוי לפטריוטיזם, לסולידריות ולציונות, וזוהי התרומה הגדולה ביותר של יהדות התפוצות למדינת ישראל, גם מצד הילדים שבאים לכאן לשרת וגם מצד ההורים שחינכו אותם לכך". כדי להמחיש עד כמה אצילי הצעד הזה, כליפי מתאר כיצד נראה עולמו של החייל הבודד בצה"ל. "השירות הצבאי מזמן לא מעט אתגרים, קשיים ומשברים. ללא תמיכה מהסביבה הקרובה, זה כמעט בלתי אפשרי לצלוח את זה".

ארגון FIDF שם לעצמו כמטרה לתמוך בילדים הבאים לשרת בארץ ובהוריהם מעבר לים. לילדים הוא נותן את התמיכה והעזרה הדרושה כדי לצלוח את השירות הצבאי בארץ מבלי להרגיש בודדים ולהורים הוא נותן את התמיכה המוראלית, התקשורת והמידע שדרוש להם באשר לילדים. "כהורה, אני חוויתי באופן אישי לא מעט ימים של חרדה וחשש", משתף כליפי. "אני שואל את עצמי מה מרגישים הורים שהילדים שלהם משרתים באחד האיזורים הרגישים בעולם, מרחק אלפי מיילים מהבית וניזונים מאמצעי התקשורת באשר למה שקורה בארץ. אנחנו מחויבים אליהם לכל התמיכה הנדרשת להם כהורים לחיילים בודדים". עוד מספר לנו כליפי על חברים ותומכים שלו מהארגון שחיים את המציאות הזו באופן יומיומי, כמו הגברת נילי פאליק, יושבת הראש בדימוס של FIDF, אשר נכדיה שירתו כחיילים בודדים בצה"ל ומר ארתור סטארק, יושב הראש הנוכחי של FIDF שבניו שירתו גם הם, כלוחמים במעמד של חיילים בודדים בחטיבת הצנחנים.

דיור, טיסות להורים ואוזן קשבת

אז מה בעצם מקבלים החיילים הבודדים מארגון FIDF? "ראשית, אנחנו שותפים אסטרטגיים של ארגון שפועל למען החיילים הבודדים – נפש בנפש. הארגון הזה תומך בהם בכל מה שקשור להתנהלות בארץ: איך לרכוש טלפון סלולארי, איך לשלם חשבונות שוטפים, איך לתקשר עם משרדי ממשלה ובעוד תחומים רבים. יש להם מוקד שפועל 24 שעות ביממה ושזמין לכל מה שחייל בודד זקוק לו – אינפורמציה, עזרה עם תעודה שהלכה לאיבוד, התמודדות עם ראשויות וכו'", אומר כליפי ומוסיף, "לפעמים הם רק מכווינים אותם עם הנחיות כמו לאן ללכת ועם מי לדבר, לפעמים ממש הולכים איתם יד ביד לאן שצריך ועוזרים להם לטפל בכל מה שצריך. יש גם ימי סידורים מרוכזים במהלכם מגיעים נציגים של משרדי ממשלה ונותנים לחיילים הבודדים מענה מלא" הוא מספר ומוסיף שבנוסף לכך הארגונים מארגנים ביחד מסיבות ופעילויות חינוך נוספות למען החיילים הבודדים.


מאמץ נוסף שמתאר כליפי הוא המאמץ השנתי של FIDF ו'יחד למען החייל' - הטסת החיילים הבודדים לארצות המוצא שלהם לבקר את המשפחות. "מדובר ב-80 מדינות שונות בעולם – מיבשות אמריקה, דרך אוסטרליה, אירופה ואפילו הפיליפינים" הוא אומר. "אנחנו קונים את כרטיסי הטיסה שלהם ועושים את כל הסידורים מול הצבא ומול חברות התעופה. אלו הורים שלא ישנים בלילה. לשלוח את הילדים האלו להורים ולראות אותם בקשר איתם זה משהו מדהים". בשיחה עמנו, מנדב כליפי כי מדובר בכ-1,200 חיילים שנשלחים לבקר את הוריהם כל שנה, מה שדורש מהארגונים מאמץ מיוחד שכולל את הלוגיסטיקה הכרוכה בהטסה של כל חייל וגם את הצורך בגיוס הכספים לשם מטרה זו.

יום ההצדעה לחיילים הבודדים (צילום: שחר עזרן)
מנכ"ל FIDF, אלוף (מיל') מאיר כליפי-אמיר | צילום: שחר עזרן

וכשמתעסקים בחיילים בודדים, כמובן שאי אפשר לפסוח על אחד מהאתגרים הגדולים ביותר שכרוכים בשירות שלהם פה – האתגר הכלכלי. עם יוקר המחייה בישראל, השכר הצנוע מהצבא, מגבלת העבודה והורים שלא תמיד יכולים לתמוך כלכלית, נדרשת גם עזרה כלכלית. כליפי מספר כי במסגרת פרוייקט "חוגגים בידידות" לו שותפים גם "הקרן לידידות", לקראת פסח וראש השנה, מקבלים 11,000 חיילים בודדים וחיילים ממשפחות מעוטות יכולת כלכלית תלושים המאפשרים להם לרכוש מוצרי מזון, ביגוד וכל דבר אותו הם צריכים. אלו שנזקקים לסיוע כלכלי נוסף, מקבלים גם אותו.  

מרבית החיילים הבודדים בצה"ל מתגוררים ב- 100 דירות "בית חם" הפרוסות ברחבי הארץ או בעשרת בתי החייל של 'יחד למען החייל' ששניים מהם נבנו ע"י FIDF. החיילים המתגוררים בפתרונות הדיור מקבלים מזון, שירותי כביסה, פעילות חינוכית-העשרתית כמו חוגים, סדנאות הכנה לחיים האזרחיים, ערבי קריוקי, מסיבות ועוד. לרשת בתי החייל נוסף לאחרונה בית קלימיאן של FIDF ברמת גן, אותו מפעיל ארגון 'יחד למען החייל'. מדובר במבנה במרכז הארץ, שמומן כולו מכספי התרומות שגייס ארגון FIDF, המשמש לחיילים בודדים בית אליו הם מגיעים לנוח, לצבור כוחות ולחזור רעננים ליחידות שלהם. "יש שם מישהי שמבשלת להם אוכל טעים לשבת ועוד מישהי שאחראית על הכביסות והכל שם חדש ויפה וברמה הכי גבוהה שיכולה להיות", כליפי מתגאה. באשר לחיילים הבודדים שמתגוררים בדירות שכורות, מספר כליפי כי הארגון דואג גם להם. "לפני כמה שבועות קראנו באתרי האינטרנט שיש בדירות האלו בעיה של מיזוג אוויר. בירור שעשינו העלה שמדובר בבלאי של המזגנים. בהחלטת בזק, קנינו מזגנים חדשים לכל הדירות האלו", הוא מספר.

כמובן שאת כל העזרה הזו, FIDF ו'יחד למען החייל' מעניקים בתיווך צה"לי. "בצה"ל משרתים אלפי חיילים בודדים, אשר משמשים לכולנו דוגמה ומופת. אנו בצה״ל מוקירים להם תודה", אומר אל"מ סמי הולצקן, ראש מחלקת מופת באגף כח האדם בצה"ל. "צה"ל מעניק מעטפת מלאה המותאמת לכל חייל, ושיתוף פעולה מבורך זה בו מונגשים לחיילים הבודדים שירותים מרכזיים וחשובים מהווה חלק ממעטפת זו. נמשיך ונעשה כל שנדרש על מנת לתת לחיילים את המענה המיטבי ואת התנאים הטובים ביותר לשירות בצה"ל", הוא מוסיף.

כבר ממש לא בודדים

ב'יחד למען החייל' וב-FIDF נרגשים מאוד בימים האחרונים לקראת יום "עולים על כפכפים" שמתקיים היום (חמישי) למען כל 6,400 החיילים הבודדים שמשרתים כיום בצה"ל. "בכל ימות השנה אנחנו דואגים לחיילים הבודדים לדיור בבתי החייל ובדירות, אנחנו מזינים אותם בארוחות חמות, דואגים להם לציוד שדרוש להם ומעשירים אותם בפעולות רווחה", אומר אלוף (מיל') יורם יאיר (ייה), יו"ר 'יחד למען החייל', הגוף שאיחד השנה את האגודה למען החייל ואת קרן לב"י לגוף אחד. פעילות הגיוס ומימוש התרומות ממומנת ע"י משרד הביטחון, דבר המאפשר העברת 100% מכל תרומה ישירות לחיילים. "יום הכיף הזה הזה נועד בעיקר להעצים אותם בזה שהם רואים איזה כוח יש להם ביחד כש-5,500 חיילים וחיילות בודדים מתכנסים מכל היחידות". לדברי ייה, מטרת יום ההצדעה הזה, שיכלול לא מעט פינוקים וכיף שעומלים עליהם כבר הרבה זמן, היא בראש ובראשונה להפגיש את החיילים הבודדים זה עם זה כדי שאף אחד מהם לא ירגיש בודד. "ברגע שאתה מכנס את כולם ביחד יש בזה עוצמה אדירה, חיזוק הדדי ועוצמה אמיתית. פתאום הם מרגישים איזה משקל עצום יש להם בתוך הצבא ואיך הצבא יחד עם הארגונים מעריכים את הצעד הנועז והחשוב שהם עשו בהחלטה שלהם לבוא לשרת ולתרום".

בשיחה עם ייה, הוא מציין כי בעיניו, הגיעה העת להיפרד מהביטוי "חייל בודד". "בפסח האחרון, הרמטכ"ל ואני חשבנו על זה שהכינוי 'חיילים בודדים' עושה להם עוול ואנחנו מחפשים שם חדש שיבטא טוב יותר את החיבוק שהם מקבלים כאן מכולנו. ראינו את התמיכה העצומה בחיילים הבודדים דווקא בנסיבות של צוק איתן כשחיילים בודדים נפלו, גם מקס וגם שון ועשרות אלפי ישראלים הגיעו ללוויה שלהם. הלוויה הכי גדולה בחיפה והכי גדולה בהר הרצל. חבל לי שהנסיבות היו כל כך טרגיות, אבל זה חימם את הלב. ההורים הגיעו מארה"ב ולא האמינו למראה עיניהם".

אפרופו החלטות של הרמטכ"ל, מה לגבי השינויים במדיניות בעניין התרומות?

"החיילים האלה מאוד חשובים בתרומתם. הם נדבך מאוד חשוב בעשייה של 'יחד למען החייל'. בכל השינויים וכל התהפוכות בנושא התרומות, מקומם לא נפקד – הם יזכו לכל ההטבות והזכויות שהם מקבלים מאיתנו כיום", הוא פוסק.

המגמה הנוכחית – דאגה לחיילים הבודדים ליום שאחרי השחרור

גם כליפי וגם ייה, קושרים בין המאמצים בעבור אותם החיילים ובין האימפקט שאלו עושים בקרב הקהילות שלהם מעבר לים במציאות גואה של אנטישמיות ודה לגיטימציה למדינת ישראל. חלקם, לדברי כליפי, עושים עלייה לאחר השירות הצבאי ואף מביאים איתם את המשפחות לארץ. היתר, חוזרים לקהילות שלהם ובאופן טבעי, הופכים לשגרירים של צה"ל ומדינת ישראל. "אין כלי יעיל מזה נגד ארגונים כמו ה-BDS" אומר כליפי. יחד עם זאת, השניים מגלים גם כי הנושא שמעסיק אותם בחודשים האחרונים, הוא מה קורה עם החיילים הבודדים בימים, החודשים והשנים שאחרי השחרור מצה"ל. "הדבר הכי חשוב הוא לראות איך אנחנו ממשיכים את הטיפול, העזרה והתמיכה גם אחרי שהם משתחררים. אחד הדברים שראינו הוא שבמהלך השירות דואגים להם כמיטב היכולת, אבל ברגע שחייל בודד משתחרר, הוא נתקל בקושי בתעסוקה והשתלבות בחברה הישראלית. אנחנו עובדים כדי לראות איך אנחנו מבטיחים את קליטתם בחברה הישראלית", אומר ייה. "אנחנו מנסים לראות איך אפשר לסייע להם בדיור, בהשתלבות בלימודים ובתעסוקה. זה הכיוון וזה די משתלב עם היוזמה של הרמטכ"ל לאפשר השכלה מקצועית לכל חייל ששירת כראוי ומשתחרר. כרגע התכנית של הרמטכ"ל פונה ללוחמים מכלל חיילי צה"ל ולחיילים הבודדים ואוכלוסיות מיוחדות אחרות ללא קשר לאופי השירות שלהם".

יום ההצדעה לחיילים הבודדים (צילום: יוסי גמזו)
יו"ר 'יחד למען החייל', אלוף (מיל') יורם יאיר (ייה) | צילום: יוסי גמזו

אבל לימודים, תעסוקה ודיור זה לא הכל והנקודה הזו מחזירה אותנו לאותו הרגע על מגרש המסדרים בצומת גולני, לדימה בולט החייל הבודד.

באותו הרגע, כשהמ"פ מולו עם הכומתה החומה ומהטריבונות מוחאים לו כפיים, דימה כבר ראה את החזון ליום שבו הוא יפשוט את המדים. הוא החליט שהוא יהיה אח גדול, חונך, מלווה לכל חייל בודד שיהיה זקוק לו ואכן, כמה שנים לאחר מכן, הוא הקים את עמותת "אח גדול למען חיילים בודדים" שהוא עומד בראשה. העמותה מורכבת מחיילים בודדים שהשתחררו ושפועלים כמנטורים, תומכים ולמעשה, אחים גדולים בהתנדבות לחיילים הבודדים בסדיר. בשנה האחרונה, נפגש דימה עם כליפי וביקש מארגון FIDF לתמוך ולממן את פעילות העמותה. הסיפור האישי של דימה ריגש את מנכ"ל הארגון, והביא להחלטת FIDF לתת את הגב הכלכלי המלא שדרוש לעמותה להמשיך לפעול. בנוסף, העמותה משולבת בבתי חייל ובדירות בודדים אותם מפעילה 'יחד למען החייל'. "זו עוד דרך שלנו ללוות את החיילים שלנו", מסביר כליפי. "אנחנו מייצרים את הבסיס שלהם לשרוד ולקבל מהחברה הישראלית, להיות חלק ולא להרגיש אף פעם לבד".