שקט שורר במרכז לאימוני לחימה אורבנית בצאלים, והוא הכרחי מתמיד. צוותי פלוגת "זיקית" פרושים בשטח בתוך האפלה, בין הבתים והמסגדים, מחכים להוראות מפורשות מצוותי התצפית שכבר מוקמו מבעוד מועד בקומות העליונות.

נדמה שמילותיו של מפקד הפלוגה, סרן יונתן ברנר, בהן תדרך את חייליו בשיחת הפתיחה, מהדהדות מכל עבר - "אני חוזר ואומר, אנחנו לא יודעים לאן התרחיש ייקח אותנו, עלינו להיות גם אלו המייצרים את המידע, כל פרט קטן ממנו, וגם אלו הפועלים על פיו - רק כך נוכל להתקדם הלאה".

הפלוגה מתרגלת כך מסיבה ברורה - לשכלל עד לרמה הגבוהה ביותר את יכולותיה כפלוגת איסוף למשימות מיוחדות, המתפקדת גם כפלוגה מתמרנת בשטחי יהודה ושומרון. "שלושת התחומים המרכזיים שאנחנו מתעסקים איתם הם מודיעין, תצפית והסוואה", מסביר סרן ברנר, "אנחנו לא תופסים קו בט"ש, אלא מבצעים פעילויות ייחודיות כדי לספק מכפיל כוח ליחידות הלוחמות במרחב. על פי הבעיה המבצעית שמועלית בפנינו, אנחנו פועלים ליצור את המענה המתאים לכוחות בשטח, בעזרת אמצעי האיסוף והאמצעים האנושיים בשברשותינו".

בשטח הכינוס, טרם היציאה לתרגיל, המפות נפרשות והמוחות מתחדדים. הצוותים בעלי הייעודים השונים - תצפית, איסוף וכו', מתחילים להבין את מורכבות התרחיש, ומחשבים שלב אחר שלב את פעולותיהם. "התרגיל מתחיל עם מידע על פיגוע שאירע במרחב מסוים, בעקבות מוות של מחבל שנהרג בהפס"ד", מתאר סרן ברנר, " קיבלנו פרטים על דמויות בעייתיות בכפר ומשפחותיהן, שעשויות להיות בקיאות במקור האמל"ח שבאמצעותו ביצעו את הפיגוע, ועלינו להגיע אליו".

פלוגת המשימות המיוחדות של גדוד ניצן (צילום: דובר צה''ל)
צילום: דובר צה''ל

"האימון הספציפי נועד לשפר את הכשירות של לוחמי הפלוגה הייעודית בלחימה במתאר שטח בנוי, בגלל סוג העבודה של הפלוגה שמתאפיין בעבודה ביהודה ושומרון", מתאר סגן מפקד גדוד ניצן, רס"ן רועי הורביץ, "הם יתרגלו את כל המשתמע מכך - החל ממיפוי ואיסוף באמצעים מיוחדים, דרך תצפית באזור מגורים צפוף ועד תנועה פלוגתית ומעצרים".

"התרחיש מדמה חיפוש מידע באמצעות תושבי הכפר - הפלוגה צריכה לתת קצה מבצעי ומעטפת איסופית לשם מציאת מקור האמל"ח, וזה גם המענה שאנחנו מתבקשים לתת לחטיבות הסדירות בשטח בשגרה", מפרט הסמג"ד, "המטרה הסופית - מענה יעיל ומחושב לאירוע מתפרץ".

בחושך המוחלט, המסקנות מתחילות לצוף. חוליית הפיקוד הקדמי לצד המ"פ מכנסת את כל הצוותים לאחר פענוח של שטח ה"כפר" והתושבים הנמצאים בו, ועל פי מידע מודיעיני מהשטח מתחילה לשלח צוותים לכניסה רגלית לאזור. "הפלוגה צריכה לדלות מידע מהשטח מרגע הכניסה, ותוך כדי לפעול בהתאם לכל מה שיפגשו במפתיע", מדגיש הסמג"ד, "הם צריכים להיות מסוגלים להעביר מידע על בסיס התצפיות שהם מבצעים, ולצד כך לדעת להתמודד במפגש עם דמות אלימה בתוך בית, הפס"ד או התנגדות".


"ראשית עלינו להבין מה קורה בכפר בשגרה, ותוך כדי עיבדנו את המידע שקיבלנו מהצוותים שכבר נמצאו בתצפית, והעברנו לכוחות בשטח", מתאר המ"פ, "תוך כדי, כשהבנו שיש מחרטת נשק בכפר והיא מקור האמל"ח, שילבנו בין המידע המודיעיני שיש לנו, לתחקור התושבים במרחב".

לצד התבהרות תמונת המצב בכפר, מתבהרת לנו גם תמונת המצב הפלוגתית מבחינת פיזור הכוחות, כל צוות עוסק במשימה שונה לחלוטין שמטרתה ליצור את השלם המבצעי. "את המבצע הזה, כמו מבצעים ייחודיים נוספים אנו עושים כפלוגה - וכל צוות צריך לתרגל את הכשירות הספציפית שלו", מעיד סרן ברנר, "כל צוות קיבל משימה ועליו לעשות אותה על הצד הטוב ביותר, על מנת לסייע לצוותים האחרים להשלים את ייעודם. תרגול שיתוף הפעולה הזה הוא קריטי כדי לתרגל את המעבר מרמת חוליה בעלת תפקיד, לרמת פלוגה שעובדת יחד כדי להגיע ליעד".

אחד הצוותים נכנס לבית הראשון, בזמן חיפוש על אחד ממדמי האויב (תצפיתניות ותומכי לחימה שהשתתפו בתרגיל), אחת מבנות המשפחה של המחבל תקפה את מפקד הפלוגה ו"דקרה" אותו בצווארו, לתדהמת החיילים. "אנחנו מאמינים שלא די במספרי 1 שיודעים להוביל אירועים מבצעיים", מסביר הסמג"ד, "המטרה הייתה לבחון איך סגנו של מפקד הפלוגה לוקח את השליטה על האירוע ושהוא כשיר לכך - עליו להיות בקיא בתמונת המצב, להצליח לקחת את מקל הפיקוד, ולמנוע טלטלה בקרב החיילים כדי להוביל אותם עד סיום המשימה".

פלוגת המשימות המיוחדות של גדוד ניצן (צילום: דובר צה''ל)
צילום: דובר צה''ל

הפיקוד מתחלף, ופרטים חדשים המובילים למחרטה מתגלים דרך תחקור בני הכפר ועצורים. הלוחמים נדרשים להתמודדות עם הפס"דים חולפים בכפר, עם המטענים המתפוצצים מסביב, ועם הקריאות החוזרות והנשנות מהבתים, אך שום דבר לא מסיח את דעתם בדרך אל מקור האמל"ח. "בזמן שסמל אחד הצוותים היה בחוץ עם רחפן ושידר לנו מודיעין מהאוויר, הכוח היה צריך להתמודד עם היתקלויות בלתי פוסקות במכשולים, אלו תנאים קריטיים לתרגול משימה בזמן אמת", קובע המ"פ.

"השטח תמיד מאתגר אותנו, תכננו תוכנית ופגשנו מציאות אחרת", משחזר המ"פ, לאחר ש"החלים", "היינו ממש צריכים להשתנות תוך כדי תנועה. על פי המודיעין שקיבלנו - איתרנו את האנשים שדרכם נשיג את המידע מוקדם יותר, ולכן גם פשטנו על הבתים מבעוד מועד. בנוסף, המרחב בו נפרשנו היה רחב, ואני כמפקד שלא רואה את חוליותיו במהלך התרגיל, צריך להיות סמוך ובטוח שהם מתפעלים את האירועים כראוי".

פלוגת המשימות המיוחדות של גדוד ניצן (צילום: דובר צה''ל)
צילום: דובר צה''ל

המשימה הושלמה. אף לא גורם אחד עמד בדרכם של החיילים בדרך למציאת המידע על מחרטת הנשק, והפלוגה תקעה עוד יתד במאבק המלחמה באמל"ח ברשות האויב. "הדבר המרכזי ששמתי לב אליו בתרגיל הזה, הוא דריכות החיילים ומוכנותם ללמוד, וזה גם מה שהוביל להצלחה במשימה", מצהיר הסמג"ד, רס"ן הורוביץ, "זה היה אירוע לא פשוט, וברגע שהחיילים מפעילים את הראש, והמפקדים מתרגלים זאת יחד איתם, הכוח יצליח להתמודד גם בזמן אמת".

"חשוב לנו לשמור על הפלוגה רלוונטית", הוא מוסיף, "כחלק מהיותה כוח ביטחון שוטף במרחב יהודה ושומרון, שטח אזרחי ורגיש, הפלוגה יודעת לתת מענה זמין ומהיר לצרכים הנדרשים, אבל מאידך צריכה להיות גם ורסטילית ולהתאים את עצמה למציאות המשתנה, תוך בקרה, חדות, ושליטה בנהלים שהצבא פועל על פיהם".

פלוגת המשימות המיוחדות של גדוד ניצן (צילום: דובר צה''ל)
צילום: דובר צה''ל

"יש לנו עבודה מאוד סיזיפית ולכן האימונים שלנו צריכים להיות מתוזמנים וממוקדים, כחלק משגרת חייהם של הלוחמים שלנו", מסכם המ"פ, "אנחנו מנצלים את התקופה הזו לשכלול הכשירויות, וליצירת יסודות חדשים שיובילו אותנו בהמשך. לבצע מעצר זה לא קשה, אבל לגרום לו להיות אפקטיבי ולהכשיל את האויב - כאן המשימה האמיתית".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל