קשה באימונים קל בקרב? בחלק מהיחידות השונות בצבאות העולם לקחו את המשפט הזה רחוק מאוד, ולפעמים נדמה שמסלול האימונים שלהם גובל בהתעללות סדיסטית ממש, גם נפשית וגם פיזית. בין אם מדובר בחייל רוסי או לוחם קומנדו בריטי, פז"ם סקר עבורכם כמה ממסלולי האימונים הקשים ביותר בעולם - וכן, גם מקומו של הקומנדו הישראלי לא נפקד מהרשימה.

רוסיה: יחידות וימפל ואלפא

אין תמונה
העדויות מספרות שהחיילים נהנים מהכאב. אימוני הספטסנאז

ספטסנאז הינו שם תואר רוסי לכוחות מיוחדים בצבא רוסיה. שתיים מאותן יחידות, אלפא ווימפל, נועדו לבצע משימות ללוחמה בטרור ופעולות עצמאיות בעורף האויב, והן נחשבות לקשוחות ביותר. מסלול האימונים שעוברים לוחמי היחידות נמשך שישה חודשים (אחרי שהגיעו מיחידות לוחמות בצבא) והוא מסתיים, כך הסיפורים, לפחות בכמה צלעות שבורות. במילים אחרות: אם בדרך כלל המטרה של האימונים הקשים זה להכשיר את הלוחם, ברוסיה המטרה המוצהרת היא כאב.

כחלק מההכשרה ישנו ניסיון פציעה מכוון של החניכים, כשהמטרה היא לאהוב את הכאב ולחיות איתו. הפציעות הנפוצות כוללות צלעות שבורות, חוליות שבורות וכמובן גם אצבעות. תהליך ההחלמה ימשך בדיוק עד לנקודת המינימלית שבה ניתן להחזיר את הלוחם ליחידה. אחד התרגילים האהובים על אנשי היחידה זה לשכב בשורה ארוכה על הגב כשהמדריכים רצים להם על הבטן הלוך וחזור - את זה הם עושים אגב אחרי שהכו אחד את השני במקלות. חלק מהמטרה היא שהלוחמים יעבירו את האכזריות לאויב ועל פי עדויות שונות זה בדיוק מה שקורה.

צרפת: לגיון הזרים

לגיון הזרים משמש את צרפת ככוח לוחם אכזרי במיוחד שניתן לשלוח לכל חור שבו נערכת לחימה, זאת מבלי לדאוג מתנועת ארבע אמהות הצרפתית – פשוט מכיוון שכל הלוחמים הם זרים שמצהירים על כך שבאו למות למען צרפת. האימון הבסיס נמשך שלושה חודשים המהווים טירונות רגילה, במהלכה הם גם מחויבים ללמוד צרפתית.

אחרי הטירונות מתחילה ההכשרה האמתית; לוחמי הליגיון הצרפתי עוברים עוד הכשרה בת שבוע בסיומה הם שייכים רשמית ללגיון והחגיגה מתחילה. הם מועברים לחודש בג'יבוטי שבאפריקה, שם הם עוברים אימונים קשים ביותר בחום ממוצע של 50 מעלות. בחודש הזה הם ישנים בממוצע 3 שעות בלילה. אחרי השיזוף באפריקה הם עוברים לג'ונגלים של דרום אמריקה לעוד חודש של מחסור בשעות שינה ומסעות ארוכים עם משקל ממוצע של 50 קילו על הגב. לאחר מכן יעשו עוד שבוע בו הם מסכמים למעשה את כל מה שלמדו. בסופו של תהליך, מכל ארבעה לגיונרים רק אחד יסיים את ההכשרה.

בריטניה: השירות האווירי המיוחד (SAS)

למרות שמה האווירי של היחידה הלוחמים עוברים הכשרה שכוללת צעידות ארוכות במדבר, שחייה בים וכמובן גלישה ממסוקים. לוחם בצבא הבריטי יגיע ליחידה רק לאחר שרות מבצעי באחת מהיחידות הלוחמות. ההכשרה כוללת מספר שבועות בהם יריצו את הלוחמים ממקום למקום עם הרבה משקל, כאשר המטרה היא כמובן להקטין את מספר החניכים. לאחר כל זה הלוחמים יעברו חודש אימונים נוסף במהלכו הם ינווטו לבד למרחקים של 30 קילומטר עם עשרות קילוגרמים על הגב.

מי שעבר את השלב הזה יתחיל את ההכשרה האמיתית של שירות האוויר המיוחד: אימוני לוחמה זעירה בשלל אזורים ומתארים. בנוסף עוברים הלוחמים הכשרת ביון ייחודית ב-MI6.

ישראל: שייטת 13

שייטת 13 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הרבה כבוד, אבל קל זה לא. לוחם שייטת 13 | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

מבלי לזלזל בלוחמי סיירת מטכ"ל אנשי שייטת 13 עוברים את אותה הכשרה של 20 חודשים - אבל עם תוספת של גלי הים הקרים. את המסלול יתחיל לוחם השייטת בארבעה חודשים של טירונות חי"ר, לאחר מכן יעברו לשלב שנקרא מכין, שלב שבו יעבור אימוני לוחמה בטרור, צניחה וכמובן צלילה קרבית. אחד התחביבים האהובים שלהם זה שחייה בשעות ומזג אוויר שמשאירם את רובנו צמודים לתנור. בנוסף כוללת ההכשרה אימוני קרב מגע קשים שם הם נלחמים קרבות חופשיים אחד כנגד השני, מה שנגמר לא פעם בנקעים, סדקים ועצמות שבורות. גם לאחר שיקבלו הלוחמים את כנפי העטלף הם ימשיכו לקום בשעות הקטנות ביותר של הבוקר כדי לשחות כמה קילומטרים בים הקר והסוער.

ארה"ב: אריות הים

אריות הים (צילום: Handout, GettyImages IL)
המטרה: לסנן כמה שיותר לוחמים. אחר כך נראה. לוחם באריות הים | צילום: Handout, GettyImages IL

הקומנדו הימי של ארה"ב נמצא בכל מקום שבו נלחם צבא ארה"ב - וגם בכאלה שלא. ליחידה ניתן להגיע רק אחרי שירות בן שנתיים בצבא עם עדיפות לריינג'רס, שעוברים הכשרה מכובדת בפני עצמה. עוד לפני ההכשרה עצמה יעברו הלוחמים גיבוש בן חודש ימים שכל מטרתו היא סינון הלוחמים: הם יעמדו שעות עם קורה מעל הראש, ייכנסו לשחייה בשעות הלילה וירוצו הלוך ושוב עד שיפלו. בלילה הם ישנו שעתיים בלבד וזה לאורך כל החודש שבמהלכו אין אפילו יום אחד של חופש.

מי שהצליח לעמוד בחודש הזה יתחיל מסלול הכשרה שמחולק לשניים; בחלק הראשון שנמשך 24 שבועות הם יעברו הכשרה גופנית, קורס צלילה קרבית ולוחמה יבשתית. לאחר מכן יגיע השלב השני שנמשך 26 שבועות, שם הם יעברו הכשרה ייעודית על פי הצוות אליו הם שייכים, ויתמקצעו בתפקידים כגון פורץ דלתות, מטפס הרים, צלף, שפות ועוד.

ארה"ב: החטיבה האווירית 160

יחידה נוספת שייחודית לצבא ארה"ב זה החטיבה האווירית 160. מדובר בטייסת שנועדה לתת שרות ליחידות המיוחדות של ארה"ב כשבמסגרתה עוברים הטייסים את אימוני האוויר הקשים ביותר. לפי מקורות שונים הטייסים מתאמנים במתארי טיסה שאסורים בצבאות אחרים - אם זה בגובה מזג אוויר ומהירות טיסה – וכך, גם באימונים וגם בקרב, הם נכנסים לנתוני טיסה שנאסרו על ידי יצרן המסוק. הטייסים של 160 היו אלו שהובילו את לוחמי הקומנדו בסומליה ונמצאים כיום בעירק ואפגניסטן.

דבר אחד בטוח, לוחמי היחידות הללו נמצאים לאחר האימונים הקשים בשורה הראשונה של שדה הקרב. כל אחד מהם יכול לטפוח לעצמו על השכם תוך ידיעה שהוא שייך למעטים שהגיעו לקצה גבול היכולת האנושי.

>> היחידות הקשוחות בעולם - הצצה לאימונים