מרגע שהמחבל שביצע את הפיגוע בצומת תפוח נמלט מהזירה, עיקר המרדף אחריו הפך לטכנולוגי ומודיעיני ונמצא על הכתפיים של אנשי שב"כ, שעושים זאת במקביל לסיכול פיגועים אחרים ואיסוף מודיעין.

בכיר במערכת הביטחון לשעבר איתו שוחחנו אחרי הפיגוע מסביר ש"ברגע שמתקבל דיווח על פיגוע, והמחבל לא נוטרל בשטח, מתחיל מרדף מודיעיני שנמצא חד משמעי על כתפי שב"כ. יורדים לשטח ואוספים מצלמות, עדי ראייה ומידע מכל מה שיכול לסייע".

זה במישור הראשוני והגלוי כשיש לציין שהפלסטינים כבר הפיצו הוראה להעלים את כל המצלמות. "לאחר מכן יש צוות שפועל 24/7 בחמ"ל משותף, רכזים, מבצעים, דסקאים וכמובן שת"פ עם צבא ומשטרה. לא משנה כמה זמן זה ייקח, לא נחים עד שהמפגע נעצר".

אותו בכיר ביטחוני מספק הצצה לאיך נראים הדברים מבפנים ולתחושות בארגון באירוע שכזה. "בסוף יש תחושת כישלון כשיש פיגוע באזור שאתה אחראי עליו והלחץ גדול. צריך לזכור שלצד זה אתה ממשיך במשימות השוטפות שלך. לסכל פיגועים אחרים, לאסוף מודיעין ולנהל מבצעים. אתה לא יוצא מתחום העשייה שלך ומתעסק רק בזה. אין פה הנחות".

בנוסף לאותו גורם בכיר שוחחנו גם עם עדי כרמי, לשעבר בכיר בשב"כ שהסביר מה גורם הלחץ המשמעותי על אנשי השירות ברגעים כאלו.

"ישנו העניין שנקרא בערבית 'שג'אעה', התלהבות, הנה היה פיגוע שהצליח ובוא נעשה עוד פיגועים", מציין כרמי. "יש הרבה מידע שצף בהמון ערוצים, רשתות חברתיות, תקשורת ועוד. את פיסות המידע הללו שואפים לחבר ולהגיע לפתח הבית בו מסתתרים המחבלים, עד לחלון שלהם".

כרמי מציין כי ברגע שיש פיגוע שמצליח נפתח חפ"ק של שב"כ, שלא ייסגר עד שיגיעו למחבל ויסגרו איתו חשבון. "זו לא פעולה של נקמה. זאת חשיבה מבצעית שאומרת, מדובר באדם שכבר אין לו מה להפסיד, הוא מבין שרודפים אחריו וינסה למנף את הפיגוע".

הוא מוסיף עד כמה ישנה דבקות במשימה מצד אנשי הארגון ש"מגיעים לשטח בלי שקוראים להם ויהפכו כל אבן ופיסת מידע כדי להגיע למפגע ולמנוע ממנו להמשיך לפעול ולהציל חיים".

"דיבור שגוי על גל פיגועים"

כל זה קורה כשבמקביל אותם אנשים בדיוק ממשיכים לעבוד על המבצעים שלהם לסיכול פיגועים אחרים שמנסים לצאת. כרמי מציין כי: "כולם משתתפים במאמץ ו'ראש הנפה' מאזן בין המשימות כשכל אחד מגבה את השני. מדובר פה בעבודה של 24/7, אין שישי-שבת או חג".

עדי כרמי (צילום: באדיבות המצולם)
בכיר שב"כ לשעבר עדי כרמי | צילום: באדיבות המצולם

בראייה של אנשי השב"כ עוד מוקדם לדבר על הסלמה וגל פיגועים. "צריך לזכור שאנחנו בתקופת הרמדאן ויש אווירה יותר חמה ונכונות לעשות מעשים", מכניס כרמי פרופורציות. "כשזה מצטרף לכך שבמשך שנים חמאס מנסה להרים תשתיות טרור ונכשל פעם אחר פעם בגלל סיכולים של שב"כ".

בכל שנה שב"כ מסכל בממוצע 300 פיגועי ירי, למעלה מ-500 פיגועים מכלל הסוגים. הבכיר הנוסף עמו שוחחנו מוסיף: "זה שלצערנו הרב כוחות לא מצליחים לסכל אירוע לא מצביע על הסלמה או לא. אנחנו בוחנים את המציאות במבחן התוצאה, מה היריב רצה לעשות, והוא רצה לעשות 300 פיגועי ירי בשנה, נקודה".

בכירי שב"כ חושבים גם שלא נכון לנסות למצוא הסברים למניע של אותם פיגועים. "פעם זה הבחירות ברשות ופעם תופעת הטיקטוק. כל הזמן אנחנו מחפשים לעצמנו תירוץ אחר אבל בסוף יש מציאות של טרור פלסטיני ומאבק בו. זה לא דועך, פשוט עולה לכותרות רק כשיש איזה פיגוע שהצליח, מבחינתם. לא צריך להסתכל נקודתית וטקטית אלא בראייה אסטרטגית רחבה".