בין בוגרי קורס "מגן סייבר" שהסתיים בשבוע שעבר, לא פחות מ-43% מהבוגרים פיתחו אפליקציה עוד טרם שירותם הצבאי. מדובר בנתון יוצא דופן בהתחשב בעובדה שמדובר בצעירים בני 18-19 בלבד. "האנשים הטובים ביותר בתחום נמצאים כאן. אנחנו אחראים על הגנת הרשתות המסווגות של הצבא מגורמים עוינים ברשת. מגיעה עם זה אחריות גדולה", מספר מפקד הקורס, סגן מ', המתגורר בדרום הארץ.

קורס מגן סייבר הוא חדש יחסית בצה"ל: בשבוע שעבר הגיע לסיומו המחזור ה-12 בלבד של הקורס שמתקיימים שלושה מחזורים שלו בשנה. מדובר באחד הקורסים היוקרתיים באקדמיה הצה"לית למקצועות המחשוב וההגנה בסייבר והוא מכשיר חיילים שישמשו בשירותם כמגני סייבר בכלל זרועות הצבא.

בימים אלה, נושא הסייבר הוא בראש סדר העדיפויות כשמדובר בפיתוח יכולות מבצעיות. לא פעם דובר על כך שהלחימה הבאה תתקיים או לפחות תתחיל באמצעות תקיפות סייבר קטלנית ורק לפני כחודש אירעה אחת ממתקפות הסייבר הגדולות אי פעם. "הממשלה הגדירה שחייב להיות גוף שאחראי על הגנת רשתות הסייבר הלאומיות", מדגיש מ'. "אנחנו לומדים על מה שקורה בעולם ולומדים מאירועים שונים שרלוונטיים לעיסוק שלנו. אנחנו מבינים שהדברים שקורים היום בעולם יכולים לקרות מחר בארץ. אנחנו מכינים את החיילים שלנו להיות מוכנים לכך", מדגיש המפקד.

מגן סייבר (צילום: דובר צה''ל)
"הקורס מיועד לאנשים שלאו דווקא מגיעים מעולם המחשבים" | צילום: דובר צה''ל

"הקורס מיועד לאנשים שלאו דווקא מגיעים מעולם המחשבים, אבל כמובן שזה יתרון", מדגיש סגן מ'. "את הקורס אנחנו מתחילים מאפס. החל מלימודי מחשב בסיסים, תוך בניית הידע של החיילים. בסופו של דבר, החיילים מגיעים למצב שבו הם יודעים לחקור מה שאנחנו קוראים לו 'פוגענים'", מספר מ'. "בקורס משרתים בנים לצד בנות בשוויון כשגם הבנים וגם הבנות משרתים 3 שנים בנוסף לשנה וחצי של שירות קבע".

למרות השוויון המגדרי הראוי לציון ולמרות שמפקד הקורס עצמו הוא תושב דרום הארץ, רק תושבי פריפריה מעטים זוכים לשרת ביחידה המיוחדת. לפני נתונים רשמיים של צה"ל, מתוך בוגרי הקורס האחרון יש רוב של 71% לתושבי מרכז הארץ. "אנחנו עושים מאמץ להגיע לכל האוכלוסיות ולכל המקומות בארץ במאמץ הגיוס שלנו. אנחנו מגיעים לבתי ספר ומעודדים תלמידים להשקיע במקצועות המחשב ואפילו עוזרים להם עם פרויקטים שונים כדי לטפח אותם מגיל צעיר", אומר סגן מ'.

לצד הנתון הגיאוגרפי, 36% מההורים של בוגרי הקורס עוסקים במקצעות טכנולוגיים. "חשוב לי להגיד שמי שרוצה להגיע והתחום מעניין אותו, לא חייב להיות איש מחשבים מקצוען. מה שכן צריך זה ידע כללי ולהתעמק במתרחש בעולם. להיות עם יד על הדופק. הדבר הכי חשוב זה לדעת מה קורה סביבך", מסכם סגן מ'.