מקובל לחשוב שלחיילים משוחררים קשה מאוד להשתלב בתעשיית ההייטק אם לא שירתו באחת מיחידות הסייבר. אבל מה לעשות שאי אפשר לשבץ את כולם ליחידה 8200, מה שבוודאי לא אומר שלמי ששירת ביחידות שדה או כתומך לחימה למשל, אין את הכישורים הדרושים להשתלבות בענף.

"חשבתי שבשביל להיכנס לתחום ישר אחרי השחרור בלי להיות ביחידות כאלה או בלי תואר זה לא אפשרי", אומרת שיר חנונו מבת ים, היום מפתחת תוכנה ועד לא מזמן טכנאית אופטית בחיל האיסוף הקרבי.

"יוצאי יחידות טכנולוגיות יכולים למצוא משרות בהייטק יותר בקלות", מוסיפה נוי קליין, ששירתה באותו התפקיד בבסיס שמשון בצפון ובבסיס תל השומר, ועובדת היום כמפתחת אוטומציה.

כל אחת מהן השתחררה מצה"ל בדרגת סמלת ותכננה עבודה לקראת לימודים בעתיד. "חשבתי שאחרי השחרור פשוט אמצא איזושהי עבודה שתעזור לי להתחיל לחסוך כסף אם זה לטיול או ללימודים", סיפרה נוי ושיר הוסיפה שתכננה מסלול דומה כדי להירשם בסופו של דבר לתואר במדעי המחשב.

התוכניות של השתיים השתנו כשנחשפו לקורס "מקצוע לחיים" המיודע ללוחמים, לוחמות וחיילי אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ששואפים להפוך למתכנתים ומוכנים להתחייב לתהליך מציאת עבודה בהיי טק בסיום ההכשרה. "לקראת השחרור קיבלנו הזמנות להיכנס לפרויקט שבזכותו נחשפנו לתחום והתחלנו בקורס תכנות", סיפרו השתיים.

החיילות המשוחררות עברו קורס Full Stack Developer במכללת אלביישן בשיתוף Startup Nation Central, סיימו אותו בהצלחה וכיום שתי הטכנאיות לשעבר מצה"ל עובדות בתחום: נוי בחברת Webpals ושיר בחברת Coognitive.

"אם פעם שירות באחת היחידות הטכנולוגיות המובחרות או תואר אקדמי היה תנאי בסיסי, היום חברות ההייטק מקבלות בשמחה גם בוגרים של קורסים והכשרות כמו אלו שאנחנו מלמדים", אומר אבי שניר, מנכ"ל אלביישן.

אבי שניר מנכ"ל אלביישן (צילום: Elevation)
מנכ"ל אלבייש, אבי שניר | צילום: Elevation

"התרומה המשמעותית של שירות ביחידות הטכנולוגיות בוודאי לא מוטלת בספק", מדגיש שניר, בעצמו מפקד יחידה מובחרת במילואים, "אבל אני יכול להגיד שהחוויות המעצבות שעוברים חיילים קרביים תוך כדי השירות שלהם ביחידות השונות, הופכות אותם לחברי צוות ואנשים שכל חברת הייטק תשמח לקבל. אני שמח שכיום ניתן באמצעות הכשרה כזו להעניק הזדמנות לאנשים שתרמו למדינה בשירות קרבי או שירות אחר שאינו טכנולוגי".

שתי החיילות המשוחררות שהשתלבו בתחום לאחר הקורס מספרות שהן מרוצות מאוד מהבחירה שלהן. "יש המון חברות שהמשרדים שם הם Open space עם אווירה טובה שכיף לעבוד בה עם תנאים מעולים", משתפת נוי, "יש גם אנשים בגילאי 20 ואת לא בהכרח מרגישה לא שייכת או צעירה מדי".

"מסכימה עם מה שנוי אמרה", הוסיפה שיר, "בתחום הזה יש אווירה טובה ומפתחת, בלי קשר לגיל. ועם הניסיון שצוברים המשכורת והתפקיד משתפרים".

לסיכום, מה העצה שלכן לחיילות וחיילים שלא בהכרח משרתים ביחידות סייבר ומכוונים להייטק?

נוי: "לזכור שהתפקיד הצבאי לא בהכרח קובע לגביי התחום ולא תמיד רואים הכל במיונים לפני הגיוס. שווה ללמוד ולהעשיר את עצמכם, לא משנה אם בקורס או בלימוד עצמי בבית, הרבה חברות מחפשות אנשים שאוהבים את התחום ומוכנים לעבוד קשה כדי להתקדם, גם אם אין להם ניסיון".

שיר: "הייתי מציעה להם לחקור וללמוד על התחום. אפילו לנסות לחשוב על משהו שחסר להם, לבנות פרויקט משלהם, ולהתקדם משם. זה עוזר להבין אם הם מתעניינים בתחום, ומשם אפשר להתקדם".