חייל בלוחמת שטח בנוי (צילום: דובר צה"ל)
"זיהוי האויב בשטח הבנוי הוא אתגר, אבל לצה"ל יש פתרונות" | צילום: דובר צה"ל

כבר שבוע שחטיבות החי"ר, השריון, ההנדסה והתותחנים מוכנות לשלב הקרקעי של מבצע "עמוד ענן". סביב רצועת עזה פרוסות חטיבות הצבא הסדיר ויחד איתן עוד 40 אלף חיילי מילואים, ולפחות על פי ההצהרות – הם ששים לקרב. "באנו להגן על הבית", הם מוסרים. "לא התאמנו לחינם". נראה שבצבא הגיעו כבר לשלב ההכנה הנפשית ומפקד חטיבת הצנחנים, אל"מ אמיר ברעם, אמר לחייליו: "דיברנו על כך באימונים, דיברנו על כך בשיחות, דיברנו על זה בכנסים. המצב בדרום הוא בלתי נסבל ואין ספק שצריך לפעול".

אלא שלא כולם רוצים באמת להיכנס אל הבור העזתי ולרובנו ברור שהשלב הקרקעי לא יהיה דומה לזה האווירי. פחות מחודשיים עברו מאז סבב ההסלמה האחרון, אז סיפרנו לכם על התרחיש האפשרי של "עופרת יצוקה השנייה". נכון להיום מרבית הנאמר באותה כתבה אכן קרה ובזמן שרכבות אוויריות של דיפלומטים נוחתות במקומות שונים כדי לסיים את המבצע, שני המתאבקים, הישראלי והפלסטיני, מתכוננים לשלב הבא.

"הלקחים הופקו", חיילי מילואים בדרום (צילום: דו"צ)
הרמטכ"ל בני גנץ מתדרך בשטח. הלוחמים מוכנים ורוצים כבר להיכנס | צילום: דו"צ

"שיהיה ברור לכולם, השלב הקרקעי יהיה הרבה יותר קשה ואני מרשה לעצמי להגיד גם מורכב מהשלב האווירי", אומר לפז"ם בכיר במשרד הביטחון. "ברגע שהחייל הראשון יעבור את גבול הרצועה אנחנו מאבדים את היתרון המוחלט שיש לנו באוויר. התקיפות עד עכשיו מבוצעות בסיכון מינימלי למבצעים קרי הטייסים ובנוסף אין עוררין על הטכנולוגיה שמופעלת. אבל את הירי אי אפשר להפסיק מהאוויר וברגע שכוחות הקרקע יכנסו אנחנו מאבדים את היתרון המוחלט וזה יהיה החייל שעל הקרקע שיאלץ להתמודד עם הנשק ביד. לוחמי צה"ל עולים על המחבלים ברצועה עשרות מונים אבל פה אנחנו מדברים על מטענים, מארבי צלפים וטילי נ"ט".

המכשולים: מטעני צד, בורות מיקוש ומנהרות תופת

ברגע שכוחות הקרקע יכנסו לרצועה הם יתקלו במטעני צד ובורות מיקוש, שם יש כמות חומר נפץ שמעיפה טנקים לאוויר. סביר להניח שבחמאס ינחשו את מתווה ההתקדמות של צה"ל עוד לפני שיגיעו לאזור הבנוי, על פי השטח, ושם יטמינו את המטענים. לדברי גורמים בצבא כחלק מההתכוננות לפלישה חמאס הכינו גם מספר מנהרות תופת שבקצה שלהן מטעני חבלה כבדים בכדי להשמיד טנקים ואפילו יחידות צה"ליות שלמות. בדברים שנשא בכנס לטרון לחקר לוחמת היבשה אמר תא"ל יוסי בכר, כיום קצח"ר, "היו מטענים שהם שילוב של מטענים לכוחות רגליים ולכוחות ממוכנים. הצלחנו להימנע ממבנים ממולכדים, כאלה שקורסים על כוחותינו, מופעלים מרחוק, אבל האיום הזה הוא איום מרכזי ומשמעותי ומטריד ביותר את כוחות הרגלים".

מרכבה סימן 4 (צילום: מיכאל שבדרון, דובר צה"ל)
מרכבה סימן 4 עם מערכת "מעיל רוח" באימון. יכולים ליירט טילי נ"ט באוויר | צילום: מיכאל שבדרון, דובר צה"ל

בזמן שכוחות היבשה יתמודד במטענים, עדיין בשטח הפתוח, הם יהיו תחת איום נוסף ולא פחות חמור וזה טילי הנ"ט. ברצועת עזה יש מאות ואולי אלפי טילי נ"ט, חלק מהם מאוד מתקדמים כמו הקורנט והמילאן. זה האחרון נורה במהלך המבצע והשמיד רכב של צלמי סוכנות רויטרס. אומנם אין הגנה של מאה אחוז אולם בריאיון לאתר פז"ם שנעשה לפני המבצע, קצין שריון בצה"ל אמר ש"מדינת ישראל היא בין המובילות בהגנה על טנקים ורק"מים. כלים כבדים של צה"ל כמו למשל טנקי המרכבה מוגנים במערכת מעיל רוח שיודעת ליירט טילי נ"ט. את ההוכחה קיבלנו בשני מקרים שונים על גבול הרצועה".

בראש הכוח: לוחמי הנדסה ויחידות מיוחדות

כדי להתמודד עם הבעיה מפקדי הצבא צריכים להיות יצירתיים ולבחור מסלולי התקדמות לא צפויים. "יכולת המודיעין שלנו מאוד גבוהה ואני יכול להגיד שחלק ניכר מנקודות המטענים ידועות לצבא, במיוחד הגדולים שבהם", אומר הבכיר. בצבא לא ייקחו סיכון וכפי שהיה בחומת מגן ובעופרת יצוקה את הכוחות יובילו לוחמי הנדסה, גדודים, יחידות מיוחדות וכמובן ה D-9 שכפי שניתן לראות מסרטונים שמשחרר דובר צה"ל, רבים מהם פרוסים על גבול הרצועה. "קח את מה שהיה במבצעים קודמים של צה"ל ותבין שפה נמצא אחד נמצא אחד היתרונות הגדולים של מפקדי צה"ל על פני מי שנמצא בחמאס או בג'יהאד וזה היצירתיות. הדבר הכי חשוב שמציל חיים של חיילים". הגורם אינו מוכן לפרט אבל נראה שמלבד מה שראינו בעבר בצבא התכוננו וישנן כמה הפתעות נוספות שיעזרו לחיילים להתמודד עם איום המטענים.

צוות D9 (צילום: שי לוי, TGspot)
חיל ההנדסה יוביל את הכוח עם כלים כבדים שרומסים הכול בדרכם. D9 | צילום: שי לוי, TGspot

בצבא ככלל לא אוהבים להלחם בתוך שטח בנוי. מחבלי הארגונים השונים יכולים להסתתר מאחורי כל חלון, קיר או חומה ולארוב לחיילים. בנוסף כל תלולית עפר רכב או סתם שקית של זבל יכולים להיות מטען צד ובנוסף האויב יכול לירות טילי נ"ט לעבר בתים שיתפסו חיילי צה"ל, מה שבלבנון השנייה היה קטלני במיוחד. בעיה נוספת זה שבגלל הלחימה הצמודה הסיוע האווירי מוגבל מחשש לפגיעה בכוחותינו. לכל זה יש להוסיף שבשטח לחימה אורבני כל תא שטח קטן שואב לתוכו כמות גדולה של חיילים שצריכים לסרוק רחוב אחרי רחוב ובית אחרי בית.

הפתרונות הטכנולוגיים שיאפשרו "לראות מעבר לחומה"

"זה סיוט של כל מפקד להלחם בשטח כזה אבל גם פה יש פתרונות. מאז עופרת יצוקה נכנסו לא מעט אמצעי טכנולוגיים כמו למשל מל"טים קטנים שמאפשרים לכל מפקד לראות אל מעבר לחומה. יש רובוטים כמו ה"איי בול" שאפשר להכניס לתוך בית, שמנטרלים את הסיכון שבכניסה הראשונית למבנה ומאתרים מטענים או מחבלים". לוחמי צה"ל שייכנסו לרצועה יקבלו כיסוי מלא של מערך הכטב"מים של צה"ל וכמובן של מגוון אמצעי מודיעין של אמ"ן ושב"כ. תא"ל בכר ציין בכנס לטרון, "זיהוי האויב בשטח הבנוי הוא אתגר שבחלקו הקטן יש לנו התחלה של פתרונות לגביו, זיהוי מקורות ירי הנ"ט באופן כזה שנקודת הירי תופיע על המסך של התצפיתן גם אם הוא לא ראה את הדבר הזה בעין, יש לנו מערכות ראשונות כאלה, הן עדיין מסורבלות, כבדות וגורמות תקלות אבל כבר קיימות בשטח". ניסיון העבר מלמד אותנו שגם פה היצירתיות של מפקדי צה"ל מאוד גבוהה ומצילה חיים. במבצע חומת מגן חיילי צה"ל פשוט התקדמו דרך קירות הבתים, "וככה נטרלנו את כל ההפתעות של האויב מבלי להשתמש בשום אמצעי טכנולוגי מיוחד".

eyeball (צילום: אתר צה"ל)
ה"איי-בול". להשליך בשטח אותו רוצים לסרוק ולצפות במתרחש | צילום: אתר צה"ל

למרות היתרון הטכנולוגי לכולם ברור שהמהלך הקרקעי לא יהיה נקי כמו זה האווירי. נכון לעכשיו חיל האוויר, ויש להוסיף גם את חיל הים, תוקפים מטרות בעזרת נשק מונחה מדויק בלבד וכמעט שלא פוגעים ב"בלתי מעורבים". "המדיניות הזו קנתה לנו את הגיבוי היחסי שאנחנו מקבלים בעולם", אומר הבכיר ממשרד הביטחון, "ושלא יהיו אשליות, המדיניות הזאת היא חלק מאוד חשוב בלחימה".

"מהלך קרקעי יגבה מחיר כבד הרבה יותר מאזרחים פלסטינים"

כוחות צה"ל שיכנסו לרצועה ישתמשו בעוצמת אש כבדה כחלק מההגנה שלהם. המחיר שיגבו אנשי היבשה מארגוני הטרור יהיה הרבה יותר כבד מאשר במהלך האווירי אבל גם המחיר מאזרחים הפלסטינים יהיה כבד יותר. "גם בזרוע היבשה נעשה רכש מסיבי של אמצעים מדויקים אבל אי אפשר להתחמק מזה. אזור לחימה הוא מקום מסוכן, קליעים עפים ודברים מתפוצצים. בואו נגיד את האמת זה גם המטרה של חמאס, הוא רוצה אזרחים הרוגים, במיוחד ילדים, כי הם יודעים שזאת הדרך בה התקשורת העולמית תחזור לעמדה המסורתית שלה נגד מדינת ישראל".

בריאיון שנתן ביום ראשון לחדשות ערוץ 2, אמר תא"ל במיל' משה צ'יקו תמיר, שאין מנוס מכניסה קרקעית לעזה ומגביית מחיר כבד מהפלסטינים. אולם באותה נשימה הזהיר תמיר מפני כניסה פזיזה ומהלך קרקעי לא מחושב. כרגע יושבים לוחמי היבשה בשטחי כינוס וגם זה מצב לא בריא. הם נמצאים תחת איום הטילים וניסיון העבר מלמד אותנו שהדבר יכול להיות מאוד קטלני. חיילים לא אוהבים לשבת ללא מעש וככל שעובר הזמן הצבא מאבד את המומנט. "צריך לא לחזור על הטעות של לבנון השנייה, אז נכנסו הרבה אחרי שאבד המומנט. אם, דגש על אם, רוצים להיכנס, חשוב לעשות את זה בזמן הנכון אחרת חבל על הזמן".

>> תקיפה בדיוק כירורגי: כך צה"ל מנצח את שיטת המגן האנושי של חמאס