כוחות צבא לבנון (צילום: צבא לבנון)
החיילים והקצינים הזוטרים על הגבול - מושפעים היטב מכוחו של חיזבאללה | צילום: צבא לבנון

יום אחרי הפיגוע בו איבד את חייו רב סמל שלומי כהן ז"ל, חזרה הפסטורליה לאזור ראש הנקרה. במקום כבר אין סימנים לאירוע הקשה. אתמול (ג') התבשרנו שהחייל הלבנוני שביצע את הירי הסגיר עצמו לידי מפקדיו ושם נטען כי פעל על דעת עצמו, היום, הצבא הלבנוני התחייב לגמור את הדין עם אותו החייל.

למרות טענתו של החייל, הערכות של גורמים ביטחוניים גורסות שיכול להיות שפעילים בחיזבאללה מעורבים בתקרית והם אלה ששלחו אותו, אולי כדי להעביר מסר לישראל – "ובמיוחד לאור העובדה שנמצאו היום רקטות מוכנות לשיגור", אמר קצין מודיעין. אין זו הפעם הראשונה שצבא לבנון פותח באש לעבר כוח של צה"ל, כאשר בפעם האחרונה, אוגוסט 2010, שילם סא"ל דב הררי ז"ל בחייו.

צבא לבנון פועל כיום בתוך מדינתו בסיטואציה די מוזרה. סוג של צבא שני בתוך מדינה ריבונית, שמתמודד בימים אלה עם תסיסה פנימית בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה ועם השפעה גוברת והולכת של אנשי חיזבאללה בשורותיו. לזה יש להוסיף מעורבות של המעצמות וגם מדינות כמו איראן, שמנסות להשפיע על הצבא הזעיר הזה כחלק מהאינטרסים שלהן.

בריאיון לפז"ם מספרים שאול מופז, רמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר, וקצין מודיעין בצה"ל, שמדובר בצבא חלש ש"דורך במקום". מבחינת ישראל זאת בעיה אמיתית, מכיוון שאת מקומו של אותו צבא חלש תופס ארגון טרור גדול - חיזבאללה, ואולי גם ארגונים נוספים קיצוניים יותר. לאלה, כפי שתקראו בהמשך, לא תהיה בעיה להשתמש בחיילי לבנון לצורך הוצאה אל הפועל של פיגועים ולא פחות מזה - התנערות מהם.

חייל לבנוני (צילום: ap)
צבא לבנון - סוב מבעיית נאמנות קשה של המשרתים ומארגון טרור חזק שמושך בחוטים | צילום: ap

"לא יריב שקול לחיזבאללה או לצה"ל"

"מאז שנות ה-90, כשחיזבאללה התחיל להבנות ככוח קדמי של איראן, הם התחזקו בזמן שצבא לבנון דרך במקום ונשאר בהיקף שלו", מסביר רא"ל במיל' ושר הביטחון לשעבר שאול מופז, שגם פיקד על אוגדה 91 של פיקוד צפון. "כיום זה הגוף הצבאי היותר חלש בלבנון, בכל היבט. עיקר הכוח של חיזבאללה זה העובדה שזה ארגון סמי צבאי חמוש מכף רגל ועד ראש ועיקר החימוש שלו זה טילים. זאת בזמן שצבא לבנון זה שעטנז של אמצעים מכמה מדינות: ארה"ב, בריטניה, צרפת ואפילו מרוסיה".

מופז מציין שצבא לבנון עבר שדרוג בשנת 2005 ושדרוג נוסף בשנתיים האחרונות, "אבל בסוף זה צבא שבעיקרו התנדבותי עם חוק גיוס לשישה חודשים ושרות של שנתיים. צבא עם 70 עד 80 אלף חיילים ותקציב קטן של 850 מיליון דולר לשנה. זה צבא שהיכולות שלו מאוד מוגבלות ונועד יותר לשמירה על הנשיאות והמשטר ולא בשביל להילחם".

מלון האנטר עתיק של צבא לבנון (צילום: צבא לבנון)
מטוס האנטר עתיק של צבא לבנון משנות ה-60: הרבה מאחורי ישראל, הרבה מאחורי חיזבאללה | צילום: צבא לבנון

על פי המכון למחקרי ביטחון לאומי, לצבא לבנון יש 240 טנקים, כולם נחשבים עתיקים כמו ה-T-55 הרוסי, M-48 האמריקאי ו-AMX צרפתי. טנקים שמקומם במוזיאון. בנוסף צבא לבנון מפעיל למעלה מאלף נגמ"שים, רובם מסוג M-113, שגם הם לא יריב שקול לטילים של חיזבאללה ובטח לא לאלו של צה"ל.

"חיל האוויר שלהם זה הזרוע הכי חלשה, שפועל בעיקר עם מסוקים", ציין מופז. על פי המכון למחקרי ביטחון לאומי יש להם חמישה מטוסי קרב ישנים שכלל לא ברור אם הם במצב טיסה בכלל ועוד כמה עשרות מסוקים, כולם ישנים. "יש להם עוד חמש ספינות סיור מתוצרת בריטניה. אין להם ספינות טילים. הם נשענים על הסכמי סיוע עם ארה"ב, בריטניה ואפילו ירדן ומצרים שסייעו להם בהכשרת הצבא".

לא רק בעיות של ציוד יש לצבא הלבנוני, גם המעמד שלו במדינה יורד באופן מתמיד. "היום המעמד שלו מאוד חלש כי כולם מבינים שהוא איבד את היכולת. העובדה היא שחיזבאללה חזק ונותן את הטון שם. צריך להבין שהתמורות שעוברות על לבנון ב-25 השנים האחרונות הופכות את לבנון ממדינה של נוצרים למדינת הלכה שיעית. זה בעקבות כל הדלק והכסף האירני, החימוש שמגיע משם ומסוריה. היום מתגייסים לצבא גם שיעים וגם נוצרים ולצדם גם הדרוזים. הפיקוד הוא בעיקר של הנוצרים".

חיילים בצבא לבנון (צילום: צבא לבנון)
בכל רגע נתון, חיזבאללה יכול להשתלט על כל אמצעי שברשות הצבא | צילום: צבא לבנון

על השאלה האם למרות המצב מדובר בצבא פונקציונאלי אמר מופז, "אנחנו אף פעם לא מזלזלים בשום כוח צבאי. במקרה של לבנון זה יותר צבא סמלי מאשר כזה שיש לו יכולת לחימה. כמיטב זכרוני חיל האוויר שלהם הופעל בעבר נגד הדרוזים ואז מטוס אחד נפל, אחר ערק ונוסף בקושי נחת. אין להם כוח התקפי משמעותי וגם לא הגנתי משמעותי".

הסכנה: קבלן ביצוע של פיגועים בחתימה נמוכה

כבר לפני שלוש שנים התפרסם מאמר של ד"ר מרדכי קידר, איש יחידת המודיעין 504 בעברו וראש מרכז בגין סאדאת. במאמר כתב, "תרבות החיסולים וקניית אנשים המעיבה באופן קשה על התנהלות הפוליטיקה הלבנונית אפשרה לחיזבאללה להשליט את עצמו על המערכת הפוליטית באופן שכיום חסן נסראללה הוא בפועל שליט לבנון. הוא יושב בבונקר לא בגלל ישראל, אלא בגלל תרבות החיסולים הזו. צבא לבנון, כמו רשויות שלטוניות אחרות, נכנס עם השנים מתחת להגמוניה של חיזבאללה ומאחורי הקלעים שולט נסראללה במינוי קצינים ובאופן הפעילות של הצבא".

ד"ר קידר מבין אין ספור דוגמאות, כמו למשל האירוע במאי 2008 כשחיזבאללה השתלט על מערב ביירות והרס את מערכות אמצעי התקשורת של חרירי העיתון וערוץ "אל-מוסתקבל". עוד מציין ד"ר קידר, כי על פי פרסומים בלבנון, ציוד שסופק לצבא כדי להתמודד עם חיזבאללה הוא שאיפשר לו לגלות את החדירה המודיעינית הישראלית – ובכך סייע לחיזבאללה להתמודד עם המודיעין הישראלי. קידר מוסיף שנראה שגם התקרית שבה נרצח סא"ל דב הררי ז"ל במארב בוצעה בהוראת חיזבאללה.

מסוק בל 205 של צבא לבנון (צילום: צבא לבנון)
מסוק בל 205 של צבא לבנון - לא עומדים בגבורה כנגד רב האיומים | צילום: צבא לבנון

מופז מסביר שישנו שיתוף פעולה עם הארגון בעיקר בדרג של הקצונה הזוטרה והחיילים, ברובם אלה אותם שיעים שהחלו להתגייס לצבא. "ברור שיש רמות מסוימות של שיתופי פעולה במיוחד מהחיילים והקצינים הזוטרים. צריך לזכור שהשרות בצבא לבנון זה יותר מקום עבודה מאשר שרות למען שמירה על המולדת. כולם מבינים שהמולדת הזו עוברת לאט לאט לידיים שיעיות ושוב חיזבאללה הופך משמעותי יותר. בעבר היו כבר שיתופי פעולה והיו אירועים במיוחד ביחידות שבהן הקצונה והפיקוד היו שיעים. הם היו יותר עוינים לישראל, אבל הם שומרים על השקט. זה צבא שחושש מעימותים עם ישראל להוציא את אותם אירועים שהיו בעבר כשפיקוד שיעי ניסה על דעת עצמו לחמם את הגזרה. לא זכור לנו שהיו החלטות יזומות להתעמת עם צה"ל מהמטה הכללי".

וזו בדיוק הסכנה שמציב צבא לבנון בפני צה"ל. מיד לאחר שהחייל היורה הסגיר עצמו העביר צבא לבנון מסר שהוא פעל על דעת עצמו. הבוקר (ד'), הוא הצהיר כי יפעל במלוא חומרת הדין מול אותו החייל, אבל במקביל התברר שבסמוך לעיר צידון אותרו שתי רקטות שכוונו לעבר ישראל. בנוסף, היה באזור גם פיגוע נגד צבא לבנון.

חיילי צבא לבנון באימון (צילום: אתר צבא לבנון)
חיילי צבא לבנון באימון | צילום: אתר צבא לבנון

קצין מודיעין בדרגת רס"ן איתו שוחחנו סירב להתייחס לאירוע המוות של כהן אבל אמר, "הם טוענים שהוא פעל לבד, אבל אין לנו דרך אמיתית לוודא את זה. מאוד יכול להיות שמישהו, מקומי שהודרך או הופעל על ידי חיזבאללה או ארגוני ג'יהאד שגם הופיעו בלבנון, פעל ופועל כדי להדליק את הגזרה. הגילוי של הרקטות רק מגביר את הכיוון הזה. יש באזור הרבה בעלי אינטרסים שהראייה הג'יהאדיסטית שלהם לוקחת אותם לכיוון הזה".

"חיזבאללה מכינים עצמם לסיבוב נוסף"

על פי קצין המודיעין, "יש בשנים האחרונות גיוס מובהק של פעילי חיזבאללה, כאלה שרשומים במדור שכר של הארגון, שהתגייסו לצבא לבנון בהוראת הארגון. לא רק לצבא. סביר מאוד להניח שגם שאר גופי הביטחון מלאים באנשי חיזבאללה ואני מאמין שלא רק הם, גם ארגונים קיצוניים יותר. ביום פקודה הם יעשו את מה שלמענו התגייסו לצבא לבנון. הם יציתו את האזור או לפחות ינסו לבצע מעשה שלישראל יהיה מאוד קשה להבליג עליו. התירוץ הזה של 'פעל על דעת עצמו', לא יחזיק אם יהיו הרבה הרוגים או אם יהיה רצף של אירועים כאלה".

קופים בצבא לבנון (צילום: צבא לבנון)
אימוני קופים של צבא לבנון. הכיולת קיימת, אבל מוגבלת מאוד | צילום: צבא לבנון

מופז מאמין שאם תפתח הרעה מצפון היא תבוא מחיזבאללה, אולם האחרון עדיין מורתע מאז 2006. "לי אין ספק שהם מכינים את עצמם לסיבוב נוסף בעיקר כזרוע קדמית של איראן למקרה שיהיו מעורבים בעימות אתנו. יש שם אלפי טילים ורקטות שמכוונות לישראל כאיום ישיר. אני חושב שכרגע חיזבאללה מורתע ולאור הסכם הביניים באשר לסוגיית הגרעין האיראנית, אני רוצה להאמין שארה"ב ומדינות המערב ידברו גם על מה שקשור לנוכחות החיזבאללה והנוכחות שלהם. זאת על מנת לפרק את הציר הזה. אני מקווה שזה יעלה גם בהסדר הקבע".

>> הטכנולוגיה שהופכת את צה"ל לאחד הצבאות החזקים בעולם