120 שעות שירות לתועלת הציבור בספרייה העירונית במעלה אדומים, פיקוח שירותי המבחן במשך שנה ותשלום 1,000 ש"ח למתלונן: זה העונש שהוטל על קצין משטרה בכיר שתקף מפגין חרדי בירושלים.

רפ"ק עידו קציר,37, נאשם בבית משפט השלום בירושלים בגין תקיפת מפגין חרדי במהלך הפגנה ב"כיכר השבת" בירושלים לפני כשנה ותשעה חודשים. במהלך ההפגנה, צעק אחד המפגינים לעבר שוטר יס"מ ממוצא אתיופי הערה גזענית. רפ"ק קציר סבר שא', חרדי שעבר במקרה בסמוך להפגנה, הוא זה שצעק את קריאת הגנאי לעבר השוטר, תפס אותו, הוביל אותו למקום צדדי והיכה אותו בפניו מספר פעמים.

א', שכאמור לא היה קשור להפגנה, הגיש תלונה נגד קציר למחלקה לחקירות שוטרים. נגד קציר הוגש כתב אישום בגין שתי עבירות של תקיפת סתם. בתחילה, הכחיש קציר את ההאשמות נגדו, אבל בתום עדותו בבית המשפט, חזר בו מהכפירה והודה בהכאת המפגין וזאת במסגרת הסדר טיעון עליו חתם.

בעקבות הרשעתו, הקצין זומן לשימוע במשטרה. מאוחר יותר, הוגש לבית המשפט תסקיר שירות המבחן שהמליץ לבית המשפט לבטל את ההרשעה של קציר בטענה שמדובר בקצין שתרם רבות לביטחון המדינה וכי מדובר בתיק הפלילי הראשון בחייו, הוא הבין שטעה במעשיו ולקח עליהם אחריות. עוד עלה מהתסקיר שקציר הביע רצון להמשיך ולשרת במשטרה אך חושש מההשלכות של הרשעתו על עתידו במדים הכחולים.

קציר הביא מטעמו לבית המשפט ארבעה קצינים בכירים כעדי אופי אשר העידו לטובתו וסיפרו בשבחו על פעילותו למען המשטרה והקהילה. הם טענו שמדובר בקצין מוערך ומצטיין.

התובעת מטעם מח"ש טענה שלא ניתן להימנע מהרשעתו של הנאשם וכי הרשעתו בדין לא בהכרח תוביל לסיום עבודתו במשטרה. התובעת דרשה לגזור על קציר חודשיים מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות ותשלום פיצוי למתלונן.

מנגד, סנגורו של הנאשם הדגיש שלמתלונן לא נגרם נזק גופני וכי מרשו נאשם בעבירת אלימות שהיא ברף הנמוך ביותר. כמו כן, טען הסנגור שיש להתחשב בעובדה שמדובר בקצין משטרה מצטיין ומוערך שלקח אחריות על מעשיו וביקש לבטל את ההרשעה.

השופטת שרון לארי בבלי קיבלה את טענות הסנגור והחליטה לבטל את הרשעתו של קציר. היא נימקה את החלטתה בכך שהתרשמה כי הודאתו ניתנה באופן כן ואמיתי ושהוא הביע חרטה עמוקה על מעשיו. לדבריה, הסיכוי שהנאשם יבצע מעשים דומים בעתיד הוא נמוך.

בעקבות זאת, בית המשפט גזר על השוטר עונש מקל מאוד של 120 שעות שירות לתועלת הציבור שיבוצעו בספרייה העירונית במעלה אדומים, פיקוח שירות המבחן למשך שנה ותשלום פיצוי של 1,000 ש"ח למתלונן.

עו״ד נועה לוי המייצגת מתלוננים על אלימות מצד שוטרים, מטעם הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל: ״כבר שנים שאנחנו עומדים פעורי פה אל מול מערכת שמסרבת להרשיע בפלילים שוטרים אלימים, על אף ראיות ברורות נגדם. והנה, עד שנעשה צדק עם קרבנות האלימות והשוטר התוקף הורשע, מתגייסת המערכת והופכת את ההחלטה על פיה, מאמצת את השוטר התקפן בחיבוק וגוזרת עליו קנס כספי בלבד"