הצוללת – כלי הנשק הקטלני ביותר (צילום: מתוך הסרטון)
רגע הירי | צילום: מתוך הסרטון

פוטין מעלה הילוך. סוכנות הידיעות הרוסית RT פרסמה הלילה תיעוד של תקיפת מטרות דאע"ש מצוללת בים התיכון באמצעות הצוללת "רוסטוב על הדון", ששיגרה את הטילים ממרחק של 1,500 ק"מ מהחוף. במקביל, פרסמו הרוסים תיעוד של פגיעות מדויקות במטרות בתוך סוריה. "פגענו בשתי עמדות טרור משמעותיות בעיר ראקה", אמר שר ההגנה הרוסי סרגיי שוייגו לאחר התקיפה. "אני יכול לומר בביטחון מלא שנגרם נזק משמעותי הן למחסני תחמושת ולמפעלים לייצור מוקשים, והן לתשתיות נפט", הוסיף, וציין כי בשלושת הימים האחרונים ביצעו מטוסי חיל האוויר הרוסי יותר מ-300 גיחות תקיפה מעל סוריה ותקפו יותר מ-600 מטרות.

עם כל הכבוד למטוסי הקרב, בעולם בו אפילו לצבאות מסודרים ומאורגנים קשה לנטרל צוללת, לדאע"ש אין שום סיכוי נגד אמצעי הלחימה המשוכלל הזה. בעוד שבתקיפות מהאוויר קיים סיכון לאנשי הצוות, כפי שראינו בהפלת מטוס הסוחוי 24, הצוללת היא כלי הנשק הקטלני והאולטימטיבי נגד הארגון ובכלל. כמעט ואין שום דרך לפגוע בצוללת שיורה, או בכלל לדעת שירי כזה מתרחש.

הצוללת – כלי הנשק הקטלני ביותר (צילום: מתוך הסרטון)
עוצמתית ומדויקת. רגע הפגיעה | צילום: מתוך הסרטון

בחינה של ידיעות מהימים האחרונים מלמדת שהצוללת ממנה שוגרו הטילים נראתה במזרח הים התיכון כבר לפני יומיים, והיה ברור שהיא לא הגיעה לשם לקרוז תענוגות. אחרי שפוטין שלח מטוסי מפציצים אסטרטגיים וירה טילי שיוט מהים הכספי, כעת הוא צירף למערכה גם את הזרוע הימית, שבמקור נועדה לבצע ירי של טילים בליסטיים בעלי ראש נפץ גרעיני – כאמור, זרוע קטלנית שמבצעת את תפקידה תוך סיכון נמוך עד לא קיים לאנשי הצוות.

הצוללת הרוסית במי הים התיכון (צילום: rt)
צוללת רוסית זהה יוצאת מהנמל | צילום: rt

"רוסטוב על הדון" הושקה ב-21 לנובמבר 2011 ונכנסה לשירות מבצעי בשנת 2014. בתמורה ל-250 מיליון דולר, חיל הים הרוסי קיבל צוללת שעל סיפונה כ-120 אנשי צוות. היא מסוגלת לצלול לעומק של 300 מטר וחמושה ב-18 טילי טורפדו, בטילים נגד ספינות מסוג Klub, ואף טילים נגד מטוסים. כפי שניתן לראות בפרסום של הרוסים, היא נושאת גם טילי שיוט אותם ניתן לירות לטווח של 1,500 ק"מ לפחות, והדיוק שלהם מרשים למדי. על פי הערכות שונות, היא נושאת 10 עד 20 טילים כאלה, והצוללת הזו מסוגלת לירות את הטילים גם כשהיא מתחת לפני הים, כך שלמעשה, היא בלתי ניתנת לגילוי. במקרה הזה ספציפית, ברור שהרוסים רצו להעביר פה מסר - הצוללת ירתה לאור יום, כשהיא צפה על פני הים.

גם ישראל בתמונה

הצוללות מאפשרות לחילות הים של המדינות השונות, אלו שמסוגלות כמובן להחזיק אותן מבחינה כלכלית, טווח כמעט בלתי מוגבל שמאפשר להציב אותן בחשאי - פחות או יותר, בכל נקודה אפשרית על פני הגלובוס. הן מאפשרות יכולת אחזקת אמל"ח מגוון, איכותי ומדויק, כזה שמטוסי קרב, בטח הקטנים, לא מסוגלים לשאת על גחונם. למעשה, מבחינה פרקטית, צי קטן של צוללות יכול לנהל לבדו מערכה צבאית, אם כי זה לא נהוג.

>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר

במקור, נועדו הצוללות האלה למכה השנייה במקרה של מלחמה גרעינית, ויש מעט מאוד מדינות שמסוגלות להחזיק צוללות מהסוג הזה, כמו ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, גרמניה, צרפת וכמובן ישראל. על פי פרסומים זרים, על צוללות הדולפין של חיל הים הישראלי יש מספר לא ידוע של טילי הרפון, טילים שמסוגלים לירות על מטרות יבשתיות במרחק של 1,500 ק"מ. אותם פרסומים זרים יודעים לספר שגם ישראל תקפה את סוריה מצוללת. זה קרה ביולי 2013, כאשר צוללת דולפין שיגרה מספר טילים על מחסן הנשק שכלל טילים רוסים מסוג יאחונט, סמוך ללטקיה.

צוללת תנין (צילום: דובר צה"ל)
צוללת של חיל הים הישראלי | צילום: דובר צה"ל

היכולת לחדור לאזור מסוים באופן חשאי מאפשר לצוללות לבצע עוד פעולות מלבד ירי טילים, וצוללות בעולם עמוסות בציוד ללוחמה אלקטרונית ואיסוף מודיעין. אם נחזור לפרסומים הזרים, זו הסיבה גם לכך שצוללות ישראליות נצפו בסמוך לחופי איראן וסוריה. אם ניקח את הצוללת הרוסית כדוגמה, היא יודעת לתקשר עם גורמי מודיעין שונים, בין אם סוכנים בשטח או אמצעי תקשורת כאלה ואחרים של ארגוני הביון, גם עם מטוסים ללא טייס, מטוסי סיור ואף כוחות שנמצאים בעומק השטח הסורי. היא מקבלת מהם את המידע אותו אנשי הצוות מזינים למחשבי הירי של הצוללת, ואת התוצאה של שיתוף הפעולה הזה אנחנו יכולים לראות בתמונות של משרד ההגנה הרוסי.