הפרלמנט הרוסי אישר טיוטת חוק שתאסור על חיילים לשאת טלפונים חכמים, מכשירים אלקטרוניים שונים ולשתף מידע על היחידות שלהם, הפעילות שהם מבצעים ולתקשר עם עיתונאים.

החוק נולד אחרי שחיילים רוסים תיעדו את עצמם בשלל זירות, למשל אוקראינה או סוריה, כאשר המדיניות הרשמית של הקרמלין הייתה "בכלל אין לנו שם חיילים". נראה שהמבוכה הזו גרמה להם לעשות צעד שיעצור את התופעה.

כבר כמה שנים שהממשלה הרוסית נאבקת בפרצות אבטחת מידע שחשפו את הפעילות הצבאית שלה. בעיקר במדינות בהן היא מכחישה שהיא פועלת. 


סלפי ותמונות שהעלו חיילים רוסים לרשתות החברתיות, חשפו את העובדה שכוחות הצבא הרוסי פועלים בסוריה, עוד בתקופה שהמדיניות הרשמית הכחישה כל נוכחות שכזו. באופן רשמי הרוסים הכריזו על מבצע צבאי בסוריה בספטמבר 2015, רק שהתמונות של חיילים הרוסים בסוריה החלו לצוץ כבר בתחילת 2014.

הדבר נכון גם למזרח אוקראינה, שם הרוסים טוענים עד היום שאין להם צבא שפועל בתחומי אוקראינה. שוב, תמונות שהעלו חיילים רוסים לרשתות החברתיות מספרות סיפור אחרי לגמרי.

באירוע הפלת מטוס הנוסעים של מלזיה איירליינס, למשל, נטען נגד הרוסים הם שהפילו את מטוס הנוסעים על ידי סוללת טילי נ"מ שפרסו באוקראינה. הרוסים הכחישו שיש להם סוללה שם. רק שעיתונאי בשם סיימון אוסטרובסקי מצא תיעוד של חיילים רוסים שמשרתים בסוללת נ"מ, כשהם דווקא כן נמצאים באוקראינה. הוא עשה את זה פשוט על ידי איתור שמות החיילים וכניסה לדף שלהם בפייסבוק.

מי הפיל את מטוס הנוסעים המלזי (צילום: Gettyimages IL, getty images)
שרידי המטוס המלזי שנפגע מטיל והתרסק באוקראינה‎ | צילום: Gettyimages IL, getty images

לרוסים נמאס. כעת הם העבירו את החוק עליו צפוי לחתום הנשיא פוטין. ברוסיה הדגישו שהסנקציות יהיו קשות במיוחד וכנראה שלא יהיה מדובר באיזה ריתוק לשבת.

"אנשי הצבא מאוד מעניינים את סוכנויות הביון של מדינות מסוימות, ארגוני טרור וקבוצות קיצוניות", נכתב בהסבר לחוק. "מידע שפורסם על ידי אנשי צבא ברשת ובכלי התקשורת משמש להתקפה פסיכולוגית נגד רוסיה, ובמקרים מסוימים כדי להטות לרעה את המדיניות של מדינות מסוימות נגד הפדרציה הרוסית".

יש לציין שמדובר בבעיה איתה מתמודדים צבאות רבים בעולם, ולא ברור עד כמה הרוסים יצליחו לפתור את המצב בעידן הנוכחי. מצד שני העונש שהם יודעים לתת נחשב לא חוקי ברוב מדינות המערב, אז אולי להם יש יותר סיכוי.