שברי המטוס ללא טייס שהפילה איראן לארה"ב במפרץ יועברו לצבא רוסיה. כך מדווח בשעות האחרונות בכלי תקשורת זרים. על פי הדיווחים ישנה אפשרות שאיראן תעביר את שבריו של המל"ט מסוג MQ-4C "טריטון", שזה הגרסה הימית של "גלובל הוק" RQ-4, לצבאו של ולדימיר פוטין.

הצבא הרוסי עשוי להתעניין מאוד בחלקים לצרכי מחקר ושדרוג מערכות ההגנה והנ"מ שלו, מערכות שעל פי מומחים כבר נבחנו על ידי האיראנים עצמם. 

כדי להפיל את המל"ט האיראנים עשו ככל הנראה שימוש במערכת ההגנה האווירית "חורדאד 3" המקבילה למערכת ה-BUK של הרוסים. אמנם המל"ט שהופל התפרק לחתיכות, אך על פי הדיווחים חלק מהרכיבים האלקטרוניים שלו שרדו ואלו נחשבים אטרקטיביים מאד לצרכי ריגול.

בארה"ב ממשיכים בינתיים להתעקש שהמל"ט הופל במרחב אוווירי בינלאומי, אך באיראן מנגד עומדים על כך שהוא הופל בטווח קצר מהמים הטריטוריאליים שלה ולכן מדובר במרחב אווירי איראני.

MQ-4C "טריטון", הוא הגרסה הימית של "גלובל הוק" RQ-4, כטב"מ ריגול עם מוטת כנפיים של מטוס בואינג המסוגל לשהות למעלה מ-30 שעות באוויר ולאסוף מידע בעזרת מספר חיישנים וגם מכ"ם SAR שמסוגל לזהות מטרות כשיש עננות כבדה או מסך עשן. בנוסף מסוגל לזהות גם מטרות קרקעיות נעות (GMTI).

מדובר במילה האחרונה של מטוסי הריגול האמריקאים ויש שאומרים גם בעולם. החיישנים שעליו מסוגלים לאתר מטרות ביום ובלילה, ויש לכטב"מ יכולת לסרוק 100 אלף קמ"ר ביממה אחת.

לכן מבחינת ארה"ב לא מדובר רק בנזק של 180 מיליון דולר, עלות הכטב"מ שהופל, החשש העיקרי זה שנפילת השברים לידי איראן והעברתם לרוסיה, משמעותה שלרוסים תהיה יכולת לפתח מערכות שידעו להתמודד עם כטב"מ הריגול האמריקאי והחיישנים הסודיים שהוא נושא עליו. חשש שקיים אגב גם בגרמניה ואוסטרליה שמפעילות את הכטב"מ הזה.

טרף קל לאיראנים

יש לציין שלמרות היכולת שלו להגיע לגובה של 60,000 רגל לא מדובר בהפלה מסובכת גם עבור מערך ההגנה האווירי הדי מיושן של איראן. מדובר במטוס ענק בעל יכולת תמרון מוגבלת, ולכן מהווה מטרה קלה. לא ברור מדוע הכטב"מ לא טס עם מעטפת הגנה, כולל אלקטרונית, כפי שקורה בדרך כלל.

איראן, רק נזכיר, כבר ביצעה הנדסה לאחור של כטב"מ אמריקאי. רק שלוש שנים אחרי שהפילו כטב"מ חמקן אמריקני מדגם RQ-170 בגבול אפגניסטן, איראן הציגה את גרסת חיקוי שלה. לפני שנתיים הופל אותו חיקוי איראני שחדר לישראל.

הדיווחים בארה"ב כבר עוסקים במתקפת סייבר שאישר כביכול הנשיא טראמפ על המערכות של הצבא האיראני ונדמה שלא נאמרה המילה האחרונה במתיחות הגוברת בין הצדדים במפרץ.