מתיחות סביב תרגיל צבאי בינלאומי שבו היו אמורים להשתתף גם נציגי צה"ל, מה שלא קרה בסופו של דבר. מדובר באימון נאט"ו "רוח הים 21" (Sea Breeze) בים השחור, המתקיים מדי שנה מאז 1977.

השנה, אלפי חיילים, עשרות כלי טיס וספינות מיותר מ-30 מדינות לוקחים חלק באימון, הנרחב ביותר מאז נוסד, באוויר, בים וביבשה. בין המשתתפות לצד אוקראינה הנחשבת למארחת, לוקחות חלק גם ארה"ב, בריטניה, טורקיה, יוון ועוד.

גם קצינים מחיל הים של צה"ל היו אמורים להשתתף בו, כ"משקיפים", לראשונה מאז שנת 2012. דגל ישראל אף הופיע בפרסומים לקראת התרגיל, אך בסופו של דבר זה לא קרה, למרות שהיו חלק מההכנות. יתכן שיש קשר למתיחות המלווה את התרגיל, אך בצה"ל טוענים שהרקע הוא רצון למנוע הדבקה בקורונה, וכי הביטול תואם מול הגורמים הרלוונטיים וללא פגיעה במהלך התרגיל.

דגל ישראל (למטה מימין) מופיע בפרסום לקראת התרגיל:

מבחינת המתיחות, אוקראינה הוציאה ביום שישי הודעה רשמית לפיה: "רוסיה מנסה לפעול נגד התרגיל בכל דרך אפשרית", וטענה כי: "בין היתר שלחה רוסיה את כל צי הים השחור שלה לאזור". בנאט"ו מציינים כי התרגיל, שבפרסום הרשמי לקראתו נכתב: "שותפות גלובלית למען השלום", הינו הגנתי הנערך מדי שנה וטוענים ל"תוקפות רוסית".

ביום חמישי האחרון ביצעו ספינות צי הים השחור של רוסיה אימון ירי ארטילרי חי. מוקדם יותר הודיעה רוסיה כי הציבה סוללות טילי נ"מ מסוג 400-S ו"פאנציר 1-S" בחצי האי קרים בתגובה לתרגיל. "סוללות הטילים יבצעו מעקב אלקטרוני ו"נעילות" על הכלים של נאט"ו", ציין דובר הצבא הרוסי, שטען גם כי: "מטוסי קרב פעלו מול כוח המשימה של נאט"ו מטווח רחוק ובגובה נמוך מאוד, מבלי שהתגלו על ידי מערכות המכ"ם שלהם".

מאז נפתח התרגיל התרחשו מספר תקריות בין הצדדים, בין השאר כאשר מטוסי קרב רוסים חלפו קרוב לספינות מלחמה של ארה"ב, בריטניה והולנד. כזכור, שבוע קודם לכן פתחה ספינה רוסית בירי אזהרה לעבר נתיב בו שטה ספינה בריטית באזור הים השחור.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:

"לאור העלייה בתחלואה, התקיימה הערכת מצב בנושא ובעקבותיה, הוחלט לבטל הגעה של המשקיף לתרגיל בכדי למזער סיכון לחשיפה להדבקה בנגיף הקורונה. זרוע הים רואה חשיבות רבה בהשתתפות בתרגילים בין - לאומיים".

לוחם זר (צילום: OLEKSANDR GIMANOV/AFP, GettyImages)
לוחם מארה"ב בחלק היבשתי של התרגיל | צילום: OLEKSANDR GIMANOV/AFP, GettyImages