מפקד מחלקה מצטיין בחטיבת הצנחנים שזרק רימון גז כדי להעיר את חייליו לא יישב יום אחד בכלא - כך קבעו לאחרונה שופטי בית הדין הצבאי. המקרה החמור התרחש לפני כשנה וחצי בגדוד 890 של החטיבה במהלך אימון בבסיס צאלים שבנגב. סגן מ', קצין מוערך, החליט להעיר את חייליו באופן לא שגרתי. מספר ימים לפני המקרה, הוא איים עליהם שאם לא יתעוררו בזמן שקבע להם, הוא ישליך לאוהל שלהם רימון גז. לאחר מכן החליט לבצע זאת.

ביום המקרה הוא ביקש מאחד החיילים להעיר את חבריו, אבל הלוחם טען שלא עשה זאת כיוון שהטלפון הסלולרי שלו היה כבוי. סגן מ' החליט על דעת עצמו ומבלי להתייעץ עם מפקדיו לממש את איומיו וזרק לאוהל רימון גז שמשמש לפיזור הפגנות. החיילים המבוהלים התעוררו משנתם, נחנקו מעשן הגז, סבלו מצריבות בעיניים וכמה מהם אף הקיאו ולקו בחרדות.

חוקרי מצ"ח פתחו בחקירה בעקבות המקרה החמור. לטענת לוחם ותיק ביחידה, המ"מ היה מפקד נוקשה ואלים, ולמרות שהלוחמים העירו לו על כך, לא שינה את התנהגותו. לוחם אחר העיד כי מדובר במפקד לא מתחשב שלא פעם הפיל מיטות של חיילים ישנים ושפך עליהם מים. אחרי זריקת הרימון, כך העיד, המ"מ הסתתר מאחורי מבנה חדר השירותים. לוחמים אחרים סיפרו כי העשן גרם להם לחנק, שיעול, צריבות והקאות ובעקבות כך הפכו למושא ללעג בעיני שאר הלוחמים בגדוד.

בחקירתו הודה מ' כי טעה בשיקול הדעת שהפעיל, אבל הוסיף כי קיבל מחלקה של לוחמים ותיקים עם משמעת נמוכה שלא ביצעו את ההוראות. לטענתו, הוא ביצע את המעשה מתוך רצון ליצור מעמד שווה בין הוותיקים לצעירים ולא כדי לפגוע בחיילים או להשפילם.

בגדוד ערכו תחקיר על המקרה ממנו עלה כי כמה לוחמים אכן הודחו מהגדוד על ידי המ"מ עקב בעיות משמעת, אך היה אסור לו לפעול כפי שפעל. המ"מ הושעה, אבל זמן קצר לאחר מכן הוחזר לתפקידו.

הפרקליטות הצבאית הגישה נגד מ' כתב אישום לבית הדין הצבאי בגין עבירה של חריגה מסמכות. במהלך המשפט מפקדיו של מ' שיבחו אותו והעידו כי מדובר בקצין מצטיין ובעל מוטיבציה גבוהה להמשיך בשירותו הצבאי. מ' הודה במיוחס לו במסגרת הסדר טיעון עליו חתם עם התביעה והביע חרטה על מעשיו. לטענתו, ידע שרימון הגז לא מסכן את חייליו, וההוכחה לכך היא שלאף אחד מהם לא ניתנו ימי מחלה. לטענתו, ביצע את המעשה על רקע של עבירות משמעת ביחידה.

התביעה הצבאית טענה כי מדובר באירוע שחרג מהתחום המשמעתי וגלש לתחום הפלילי. עם זאת, השופטים החליטו שלא להחמיר בעונשו ונמנעו מהורדה בדרגה ומגזירת עונש מאסר. השופטים ציינו בגזר הדין כי אמנם מדובר במעשה באירוע חריג ובעבירה של חריגה מסמכות, אך לא ניתן להתעלם מחוות הדעת של מפקדיו ששיבחו אותו.

השופטים גזרו על מ' 30 ימי ריתוק לבסיס, חודש מאסר על תנאי וקנס של 1,000 שקל. השופטים ציינו בשולי גזר הדין כי הם סבורים שיש מקום להמליץ שההליך המשפטי נגד מ' לא יפגע בהמשך שירותו הצבאי.