החל מהשבוע שעבר ובמהלך חודש מרץ, תפאר את חוצות ירושלים תערוכת צילומים חדשה, הראשונה לאחר הסגרים. בתערוכת #מנגנים_את_הטראומה - 68 צילומי פורטרט של הלומי קרב ממלחמת יום כיפור ועד צוק איתן, משתתפי תכנית 'מפתח Soul' לשיקום באמצעות מוסיקה, מבית הקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה, תל אביב.

בצילומים השונים מגולמת מחאתם כנגד איום הסגירה המרחף מעל תכנית 'מפתח Soul', בשל הקושי לגייס את המימון הדרוש השנה. זוהי למעשה קריאה לפתוח את הלב, להירתם ולתרום לתכנית; קריאה להמשיך ולאפשר לחיילים אשר עוד לא שבו מהקרב - להתפתח ולצמוח, להחליף את כלי המלחמה בכלי נגינה ולחזור, סוף-סוף, הביתה בשלום.

הצלם אייל הירש (62), יליד שכונת קטמון, תיעד ב-68 מיצגים בצבע ובשחור-לבן את זעקתם של הלומי הקרב מיחידות צה"ל השונות, אשר נושאים כבר שנים ארוכות פציעה שקטה ושקופה. הירש לכד אותם בעדשת המצלמה ברגעים אינטימיים, מרגשים וחושפניים - כשהם מנגנים את הכאב ואת הטראומה, ולצידם - מיטב אומני ישראל, אשר מלווים אותם בהתנדבות במסעם המוסיקלי בחזרה אל החברה ואל החיים.

תערוכת מנגנים את הטראומה (צילום: אייל הירש)
מתוך התערוכה | צילום: אייל הירש

האומנים המצולמים בתערוכה הם מנחי כיתות האומן בהתנדבות: אבי סינגולדה, ירמי קפלן, יאיר ניצני, דן תורן, אחינועם ניני ויואב קוטנר.

"הצילום חשף אותי לעולמם הפנימי של אנשים מוכשרים שעוברים תהליך אמיץ", אומר הצלם אייל הירש: "אני מודה על הזכות שהייתה לי לקחת חלק במיזם כה חשוב ולתעד את נימי נפשם של המשתתפים בתכנית".

הלומי הקרב המצולמים בתערוכה, משתתפי תכנית 'מפתח Soul' הם:

אביחי הולנדר - 28, יחידת אגוז, מבצע צוק איתן, 2014.

אייל עצמון - 34, חטיבת הנח"ל, מלחמת לבנון השנייה, 2006.

דרור זיכרמן - 35, גדוד נחשון, מנע בגופו פיגוע התאבדות בשטחי ישראל, 2005.

יואב דה פז - 40, חטיבת הנח"ל, האינתיפאדה השנייה, 2000.

מיקי טלמור - 57, חטיבה 188 בחיל השריון, מלחמת לבנון הראשונה, 1982.

עפרה יצחקי - 55, חיל המשטרה הצבאית, מלחמת המפרץ, 1991.

שלו דורון - 26, חטיבת גולני, צוק איתן, 2014.

מישאל בירנד - 66, חטיבת הצנחנים, מלחמת יום הכיפורים, 1973.

תערוכת מנגנים את הטראומה (צילום: אייל הירש)
מתוך התערוכה | צילום: אייל הירש

יפעת גרינולד-כהן - יוזמת ומנהלת התכנית, פסיכולוגית קלינית המטפלת בהלומי קרב, מספרת: "מגיעים אלינו אנשים שלא יצאו מהבית, ופתאום - הנגינה משחררת את החסם ונותנת משמעות ואתגר". מיכל ארד אברמוב - מנהלת פיתוח ארגוני ותכנית 'מפתח Soul' בקונסרבטוריון הישראלי, מוסיפה: "למוסיקה יש כוח מרפא. חיים של אנשים שמשתתפים בתכנית משתנים. אנו נעשה הכל כדי שהתכנית והקונסרבטוריון ימשיכו להיות עבורם בית מוסיקלי, כדי שיוכלו להמשיך לנגן".

הצילומים נפרשים על פני קילומטר בתחנות הרכבת הקלה, מכיכר ספרא ועד לשוק מחנה יהודה, וכן יוצגו תחת גשר המיתרים בכניסה לבירה. משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "אין מתאימה מירושלים לארח תערוכה כל כך חשובה ומעוררת השראה שכזו. הצילום המיוחד חושף את המבקרים לנימי נשמתם של הלוחמים ועל שעברו בקרבות ישראל. אני מזמין את כל תושבי מדינת ישראל להגיע".