לפני כשנתיים, אל"ם יניב אביטן משדרות הצטרף לתהליך הקמת "המוח", המעבדה שפיצחה את האיום האסטרטגי על תושבי עוטף עזה. אמש (ג') זכה הפרויקט בהובלתו בפרס ביטחון ישראל, והיום הוא מספר על פריצת הדרך – וגם על התחרות מול החמאס.

"קיבלתי את הפרס בשם זרוע היבשה, לא פיתחתי דבר בעצמי", אמר הבוקר (ד') בראיון ל"חדשות הבוקר עם ניב רסקין" בקשת 12 ."עם השנים, פיתחנו מגוון רחב של אמצעים שאיתם הולכים לשטח ומבצעים פעולות חישה שונות. כל אמצעי במעבדה מספר את הסיפור מזווית צרה מאוד. יש דברים שאם אתה חושף אותם, אתה פוגע ביכולת שלך להמשיך ולהשתמש בהם".

אביטן, המשמש כראש מחלקת תקיפה ואיסוף בצה"ל, מספר כי התהליך היה ארוך ולא קרה בלילה אחד או בפריצת דרך בודדה. "עם השנים הבנו שאין 'בינגו'. אין כפתור שמגלה אם יש מנהרה. כן יש הרבה דברים שאפשר להשתמש בהם, וזה התפקיד שלנו. המעבדה לוקחת את כל הכלים ומנתחת את השטח, והאנשים הם אלה שמייצרים את התמונה".

"אין מאה אחוזי הצלחה בדברים האלה", הוא מבהיר. "בסופו של דבר, זה תהליך מתמשך שבסופו המקדח פוגע במנהרה. רק אז אתה יודע שהצלחת. בסופו של דבר, הסיפור הוא לא רק אנחנו – אלא אוגדת עזה ופיקוד הדרום. הפרס שקיבלנו הוא ביטוי להכרה ולהוקרה של המאמצים שלנו, ולא פחות חשוב – של התוצאות. בחוץ, בהייטק ובאזרחות, אין את המשמעות שיש לשירות הצבאי".

במעבדה לא נחים על זרי הדפנה וממשיכים כל העת לפתח את החיישנים ואת דרכי הפיצוח. כפי שחמאס מנסה לעקוף את כיפת ברזל בעזרת פצמ"רים – כך סביר שהוא ינסה לעקוף גם את המעבדה, ובמעבדה נערכים לאפשרות זו. "אני לא איש מודיעין ולא איש מבצעים, אך הנחת העבודה הבסיסית שלנו היא שאנחנו נמצאים מול חמאס בתחרות למידה". לשאלה "מתי יושמדו כל המנהרות?" הוא מסרב להשיב.