חייל מעשן (צילום: רועי ברקוביץ')
האם שימוש מזדמן בסמים משפיע על הקב"א והדפ"ר? אילוסטרציה | צילום: רועי ברקוביץ'

הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול בראשות חברת הכנסת תמר זנדברג דנה הבוקר בסוגיית השימוש בסמים ומיוני קבלה לשירותי הביטחון. בדיון נכח סגן מפקד יחידת מיטב בצה"ל, סא"ל צחי רביבו, ולדבריו המועמדים לשירות ביטחון אכן נשאלים האם הם משתמשים בסמים, אבל התשובה לשאלה זו אינה משפיעה על הקב"א ועל הדפ"ר - אלא על התאמתו של המועמד לתפקידי לחימה.

"למאבחנת מספיקה התשובה 'לא, אני לא משתמש'. אם הוא אומר השתמשתי פעם אחת, היא שואלת שוב ואם הוא אומר שהשתמש כמה פעמים היא כנראה מבינה שיש פה בעיית התמכרות ואז המועמד נקרא לראיון נוסף", אמר רביבו.

תלונות נוספות נגד סילבן שלום: החקירה בדרך? (צילום: מתוך הבוקר של קשת, שידורי קשת)
ח"כ תמר זנדברג | צילום: מתוך הבוקר של קשת, שידורי קשת

עוד השתתף בדיון רע"ן הפעלה בצה"ל, שאמר כי שב"כ הוא זה שקובע את נהלי הסיווג הביטחוני, והוא מבצע בימים אלה עבודת מטה לעדכון. לדבריו, "מי שמגדיר מה השאלות ומה הקריטריונים זה השב"כ. אני רק מבצע ומעביר את המידע לשב"כ. גם הטופס שצריך לחתום עליו בנוגע להגדרות ולהתחייבויות לעתיד לא לצרוך סמים זה של השב"כ. אני יודע שכרגע השב"כ נמצא בעבודה מטה בנושא".

על פסילת מועמדים בגין שימוש בסמים, אמר הרע"ן: "לאורך השנים בעבר אכן שימוש מזדמן היה בעייתי. לאורך השנים בהסתכלות על האוכלוסייה הדברים השתנו. האם מישהו מזדמן נפסל ביטחונית? התשובה היא לא. על גורם מזדמן שהתנסה פעם אחת לא תהיה פסילה ביטחונית".

ומה לגבי כאלה המבקשים להתגייס לשורות המשטרה? רפ"ק שירית כהן, קצינת כוח אדם מהמשרד לביטחון פנים, אמרה כי שוטרים נדרשים לסטנדרטים גבוהים במיוחד ולכן גם מי שציין שעישן קנאביס ב"קופי שופ" בהולנד לא יגויס, מאחר שלדבריה הדבר חוקי רק לתושבי אמסטרדם. כהן אמרה כי "שוטרים צריכים להיות נקיים מרבב. אני מחויבת למדיניות התביעה של משטרת ישראל. אנחנו שואלים על כל דבר – עבירות תנועה, סכסוכי שכנים, הימורים, זנות, בריונות, שתייה באירועים ונהיגה. אנחנו עושים הליכי מיון מאוד מעמיקים".