נשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן הבטיח להוביל את המדינה כמפקד העליון מול האתגרים הרוסים והסינים. הבחירה שלו כנשיא תפסה את זרועות הצבא האמריקאי בתקופה של שינויים גדולים, מלחמות ארוכות ותכניות גרנדיוזיות בעלות של מיליארדי דולרים.

בצבא מביטים עכשיו לכיוון הבית הלבן ואוספים כל משפט שיצא מפיו כדי להבין לאן הם הולכים וכמה זה טוב להם. "אני אהיה המפקד הראשי שיעמוד בחובה הקדושה ויתמוך תמיד בגברים ובנשים שלנו במדים. אכבד את ההקרבה שלהם ואתמוך בבני המשפחה שלהם", אמר ביידן כבר ב-19 בספטמבר.

ביידן הבטיח לסיים סוף סוף את המלחמות הארוכות בעיראק ואפגניסטן. בחודש שעבר אף טען שיוציא משם את רוב החיילים כבר בהזדמנות הראשונה, אולם חשוב לציין שזה מה שאמר גם קודמו בתפקיד וזה לא קרה.

מנגד, אם מסתכלים בין השורות אז ברור שארה"ב לא תצא משם באופן מוחלט ולא תפקיר את הזירה. על פי ביידן ארה"ב תצמצם משמעותית את היקף הכוחות, גם בסוריה, אבל כן תשאיר שם כוחות קטנים שילחמו בטרור מתוך מחשבה שאם לא יבלמו את הטרור באותן מדינות זה יגיע לארה"ב עצמה.

טראמפ כבר הכריז שיוציא את כל הכוחות מסוריה, רק שמאז הנוכחות שלהם גדלה. ביידן, לפחות כרגע, רוצה שבאותן מדינות יהיו רק "יועצים" מעטים, כוחות אוויריים וצוותים של יחידות מיוחדות.

המטרה לחסוך בנפגעים ובעלויות אבל הוא הדגיש: "ארצה לשמוע מה אומרים המומחים שלנו לביטחון לפני שאקבל החלטה ואצא בהצהרות בדבר הנוכחות שלנו מעבר לים". הערכה היא שתחת ביידן תקציבי ההגנה יתכווצו כשהדרך תהיה בקיצוץ שיעשו במספר הכוחות מעבר לים.

חובש אמריקאי צועד בגשם באפגניסטן במבצע לאיתור אמל" (צילום: Pool, GettyImages IL)
כוחות באפגניסטן. לא הראשון שמבטיח להוציא אותם משם | צילום: Pool, GettyImages IL

בריאיון שנתן בעבר אמר "אנחנו יכולים לשמור על הגנה חזקה וביטחוננו בעלויות נמוכות יותר", כשהוא מתייחס לכך שתקציב ההגנה האמריקאי שווה ערך לחמשת המדינות הגדולות בתחום. "השאלה האמיתית היא לא כמה אנחנו משקיעים - אלא איך אנחנו משקיעים", אמר ביידן.

בין מישל אובמה לתמי דאקוורת'

אחת מהתכניות שעתידות להיפגע תחת ממשל ביידן, היא הגדלת כמות הספינות בצי האמריקאי מ-300 שיש כיום ל-500. ביידן אמר שיעדיף "השקעות חכמות בטכנולוגיות וחידושים" בכדי להתמודד מול איומים עתידיים בהם סייבר, חלל, מערכות בלתי מאוישות ובינה מלאכותית. "עלינו להתרחק מהשקעות במערכות מהדור הקודם שלא יהיו רלוונטיות למלחמות מחר", אמר.

ביידן כבר אמר לא פעם שהוא מעדיף כוח על בסיס מהלכים כלכליים, דיפלומטיה ועוד במקום הפעלת כוח. "איננו זקוקים לפריסות גדולות (ויקרות) של כוחות לחימה בכדי לשמור על ביטחוננו", אמר.

מעבר לזה הוא כבר הבטיח לחדש את התכנית שהקימה אשת נשיא ארה"ב הקודם, מישל אובמה ולתמוך במשפחות של אנשי צבא וגם של חיילים משוחררים.

נערה צופה על ספינת הצי (צילום: AFP via Getty Images)
ספינת הצי האמריקאי במזרח התיכון. קיצוצים במערך? | צילום: AFP via Getty Images

בנוסף הוא מתכוון להשקיע רבות בכל הנושא של התאבדות חיילים לשעבר, נושא שהפך לכואב במיוחד בשנים שאחרי המלחמות בעיראק ואפגניסטן. אחת מההבטחות שלו זה שלא יאזן את התקציב על חשבון הפרט והמשפחות של החיילים ואף ישקיע רבות במשרד לחיילים משוחררים.

עכשיו מחכים לראות את מי ימנה לשר ההגנה, מהלך שילמד עד כמה הוא מתכוון להשקיע וליישם את ההבטחות שלו. בין השמות החמים למשרה ניתן למצוא את הסנאטורית, תמי דאקוורת' מי שהייתה טייסת מסוקים בצבא ואיבדה את שתי רגליה בעיראק. אם אכן תבחר תעשה היסטוריה כאישה הראשונה בתפקיד.