תור בביקור רופא (צילום: תומר ושחר צלמים)
"זה לא הגיוני שרופא אחד ייתן טיפול ליותר ממאה חיילים". החיילים מחכים | צילום: תומר ושחר צלמים

תשעה חודשים אחרי שדיווחנו על המחדל באשדוד, מרפאות ביקור רופא חוזרות שוב לכותרות: חיילים רבים הגיעו אתמול למרפאה במודיעין לקבל טיפול רפואי וחזרו לביתם כלעומת כשבאו, כשהם זועמים על היחס המזלזל ועל כך שלא זכו לראות רופא ולקבל טיפול.

"לא יתכן שבצבא יזלזלו בחיי החיילים. הם יודעים שיש בעיות עם המרפאה הזו ולמרות הכול שולחים אותנו לקבל שם טיפול רפואי. זה לא הגיוני שרופא אחד ייתן טיפול ליותר ממאה חיילים, מזל שאיזה חייל לא מת שם. היו שם חיילים במצב בריאותי קשה מאוד", סיפר אחד החיילים לפז"ם.

א', חייל המתגורר באחד הישובים הסמוכים לירושלים חש ברע בסוף השבוע ועל פי הנהלים עליו היה לפנות למרפאה 'ביקור רופא': לביקור רופא יש חוזה עם משרד הביטחון לקבל חיילים לטיפול בסופי שבוע ובחגים, בשעות שמרפאות קופות החולים לא פועלות. א' הגיע מיד עם צאת השבת למרפאה (17:30) ועיניו חשכו: הוא קיבל מספר 93. לפניו היה זרם של חיילים שהמתינו לרופא. במרפאה היו למעלה ממאה חיילים שהמתינו לקבלת טיפול רפואי וזמן ההמתנה הלך וארך מרגע לרגע.

תור בביקור רופא (צילום: תומר ושחר צלמים)
חיכו שעות ארוכות ולבסוף הופנו לטיפול בערים אחרות | צילום: תומר ושחר צלמים

א', שלא מצא סידור לשני ילדיו נאלץ להגיע למרפאה יחד איתם. "אחריי היו עוד עשרות חיילים חולים, חלקם עם גבס שהמתינו לתורם כשבמקום היה רק רופא אחד בלבד ומזכירה שלא היו מסוגלים לתת שום מענה", שיחזר א'. "המרפאה קרסה מכמות החיילים שפנתה אליהם וכשפנינו למזכירה היא אמרה שמדובר ברופא חדש שלא מכיר את תוכנת המחשב ולכן הכול הולך איטי, בינתיים עוד ועוד חיילים הגיעו כשחלקם סובלים מדלקות בריאות ומשתעלים ולא היה מי שיטפל בהם. היו כמה שהתעלפו, מצבם החמיר".

יצויין, כי לחיילים יש אופציה גם להגיע לחדרי מיון לקבלת טיפול רפואי אבל עליהם לשלם כ-600 שקל, שבמרבית המקרים אינם מוחזרים להם כיוון שלא קיבלו הפנייה מרופא. רוב החיילים בוחרים להגיע לאופציה שמציע להם צה"ל - מרפאות ביקור רופא.

"הרגשתי שהחיים שלי לא מעניינים אף אחד"

בשלב מסויים, האחראית במרפאה החלה להפנות את החיילים לקבלת טיפול במרפאות ביקור רופא בראשון לציון ובירושלים. חלק מהחיילים זעמו על כך, במיוחד לאור העובדה שהמרפאה לא נערכה כראוי ולא תגברה את המקום בעוד כמה רופאים כדי לתת מענה ראוי והולם. "זה לא הגיוני שאחרי כמה שעות של המתנה נצטרך לטרטר את עצמנו באוטובוסים או מוניות ועוד בשעות מאוחרות למרפאות מרוחקות בירושלים ובראשון לציון. הנהלת המרפאה יודעת שזה סופ"ש, שהרבה חיילים יגיעו והם היו צריכים להערך בהתאם ולא לחפש פתרונות מאולתרים", זעם אחד החיילים.

תור בביקור רופא (צילום: תומר ושחר צלמים)
עשרות שמות בתור. רק רופא אחד | צילום: תומר ושחר צלמים

כמה חיילים שהמתינו כחמש וחצי שעות נשברו ונאלצו לחזור הביתה ללא קבלת טיפול רפואי. "את האמת, נשברתי. לא היה לי כוח יותר לחכות, כמעט התעלפתי", סיפר חייל נוסף. "חזרתי הביתה עם חום ושיעולים. עובדת במרפאה אמרה שאם יש לנו תלונות שנפנה לאחראית תלונות הציבור. למי יש ראש להתלונן בשעה 23.00 בלילה. זה הפתרון? הרגשתי שהחיים שלי כחייל לא מעניינים את האחראים במרפאה וזה היה די משפיל".

לדבריו, צה"ל ומשרד הבטחון צריכים לתת את הדעת על כך ולהפיק לקחים מהיחס של מרפאת ביקור רופא לחיילים. "לאף אחד לא איכפת מאיתנו. צה"ל לא עורך ביקורות כדי לבדוק מה קורה במרפאות האלה בסופ"ש ובמוצאי שבת ואת המחיר משלמים החיילים שלא זוכים לקבל טיפול רפואי שלו הם ראויים", קבל אחד החיילים.

תגובת ביקור רופא: המקרה המדובר הינו מקרה חריג ואינו מייצג. המרפאה משרתת את תושבי המודיעין והסביבה ובאותו ערב נעדרה במפתיע רופאה נוספת ממשמרתה עקב אבל, ועל כן נוצרו עומסים חריגים במרפאה. חשוב לציין כי המרפאה פעלה מעבר לשעות הפעילות על מנת לתת מענה מלא לכל המטופלים, כמו כן הוצע למטופלים לפנות למרפאה הנמצאת בירושלים בנוסף.

תגובת דובר צה"ל: "בעקבות בדיקה שנעשתה מול חברת ביקור רופא, במקרה המדובר נעדרה רופאה בשל סיבות אישיות, והוצע לממתינים לפנות לסניפים קרובים לקבלת מענה. הובהר לחברה כי עליה לפעול למציאת פתרון חליפי למניעת הישנות מקרים דומים בעתיד. נציין כי חיל הרפואה עורך בקרה וביקורות פתע בסניפי החברה ומתייחס בכובד ראש לכל תלונה בנוגע לרמת השירות וכן רואה בחומרה תלונות שעולה מהן שהחברה אינה עומדת בתנאי ההסכם שנקבע מול החברה".

חייל, מרגיש לא טוב בשבת?

לחייל החולה אין הרבה אופציות בסופי שבוע. האופציה הראשונה היא מרפאות 'ביקור רופא', שאמורות לתת מענה ראשוני לחייל. לרופא שם יש את הסמכות היחידה לתת טיפול רפואי לחיילים ולקבוע אם מגיע להם 'גימלים' או לשלוח אותו עם הפנייה לאשפוז או טיפול בבית החולים.

הביטוח הפרטי: יש כמה מאות חיילים בשירות סדיר שהוריהם מבוססים ועושים לעצמם ביטוחים רפואיים פרטיים שעולים מידי חודש כמה מאות שקלים. הביטוח כולל רופא עד הבית וטיפול אבל אין לו סמכות לתת גימלים או הפנייה ליחידה או המלצות לטיפול.

חדר מיון: אם חייל מגיע למרפאת ביקור רופא ולא מקבל טיפול הוא רשאי לקבל טיפול בחדר המיון בבית החולים, אבל ייאלץ לשלם מכיסו 600 שקל עבור הוצאות רפואיות ללא קבלת החזר – אלא אם כן הוא קיבל הפנייה מרופא צבאי.