"זו כבר לא שאלה האם נוקפץ, כל שבת בבית אנחנו יודעות שיגיע הרגע שאחת מאיתנו תקבל את הטלפון מהטייסת, תיקח את התיק שהכינה מראש ותגיע במהירות האפשרית", כך מתארת סמל ש' בפתח שיחתנו את הפעילות המבצעית הנרחבת בטייסת 201 ("האחת") בחודשים האחרונים. ש' היא לא טייסת קרב, לא נווטת וגם לא ראש צוות טכני, אבל היא אחת מהאנשים היחידים שבלעדיהם טייסת הקרב המבצעית לא יכולה לבצע את משימותיה.

"בחודשים האחרונים ביצענו שורה של פעולות תקיפה, ביניהן השמדה של לא מעט יעדי טרור בעזה", משתף סרן א', צוות אוויר בטייסת 201. "בדרך כלל בשעת הקפצה, יש מספיק צוותי אוויר שנמצאים בקרבת מקום. כפי שהתברר בהסלמה האחרונה, שתפסה אותנו הנווטים ואת המנ"טיות בערב ניווט, הדחיפות של כולם בטייסת היה להקפיץ מיד מנ"טית".

אז מי אלו אותן מנ"טיות מסתוריות? ראשי התיבות טומנים בחובם את המילים מודיעין, ניווט ותחקור ומכוונים לאחד התפקידים הייחודיים והמשמעותיים ביותר בלהק מודיעין אוויר. המנ"טיות עוברות הכשרה של יותר מחצי שנה, שכוללת טירונות, קורס מודיעין בסיסי של חיל האוויר והכשרה מבצעית ארוכה בטייסת, בסופה הן מוסמכות לתכנן את כלל הפעולות המבצעיות והאימונים.

הטייסים עולים לאוויר עם מספר דברים - קלטת הטיסה שמתחברת למערכות המטוס, ועליה היעדים, הניווט אליהם, מרחב הטיסה, ותיק משימה עם כל העזרים הפיזיים הדרושים להם, ביניהם מפות ודפיות על היעדים", מתארת סמל ע', מנ"טית בטייסת "האחת". "אנחנו אלו שלמעשה מתכננות מא' ועד ת' את הפעולות - מנתיב הטיסה, דרך הגישה ליעדים ועד לתקיפות. כשהטייסים והנווטים נכנסים לתדריך של רגע לפני המשימה, כשהם מחזיקים את אותו כונן קשיח וקלסר עזרים שאנחנו הכנו, אנחנו יודעות שהמשימה שלנו הסתיימה ושהיא מאפשרת להם עכשיו לצאת לדרך".

החיילות שאף טיסה לא ממריאה בלעדיהן (צילום: דובר צה''ל)
החיילות שאף טיסה לא ממריאה בלעדיהן | צילום: דובר צה''ל

משימות איכות

אותן משימות לקראתן מכינות המנ"טיות את טייסי ונווטי הקרב מתחלקות למעשה למספר סוגים: ישנן משימות איכות וכוננויות תקיפה. בחודשים ובשבועות שלפני משימת איכות, עליה אפשר לקבל מושג אולי ממבצע "אופרה" לתקיפת הכור בעיראק ב-1981, הטייסים כלל לא ידעו לקראת מה הם מתאמנים, מי שכן תהיה שותפת סוד היא המנ"טית.

"כשמפקד הטייסת מקבל מהמטה המבצעי את פקודת המשימה, הוא למעשה בוחר איש צוות אוויר אחד ומנ"טית שיחתמו על שותפות סוד ויובילו אותה", מתארת סמל ש'. "תהליך התכנון מתחיל בתדריך עם הטייס הסדיר שאחראי על המשימה, לאחר שעבר על הפקודה. הוא מבקש מאיתנו את העזרים וקלטות הטיסה שצריך להכין למשימה, ונותן את הדגשים שלו. משם למעשה אנחנו מתחילות עבודה מורכבת של ניתוח ובחירת נתיבי הטיסה ואופן התקיפה של היעדים שחייב להיות מדויק ממש על הקואורדינטות. בניית הקלטת והעזרים נעשית באמצעות מערכות מתקדמות שאנחנו המומחיות בטייסת בתפעול שלהן".

כעת, כשמשימת האיכות תהיה מוכנה ותצא לפועל, המנ"טיות יידעו שתרמו תרומה משמעותית לביטחון המדינה, גם אם לעולם לא תשמעו עליה. אולם התרומה הזאת, מספר סרן א', תלויה בדיוק מוחלט בביצוע משימתן: "בתקיפות קרובות לשטחנו, כמו בעזה, הדיוק של המנ"טיות חשוב כדי למנוע עיכובים משמעותיים שיקשו עלינו לעמוד במשימה. בשטח האויב, לדיוק שלהן יש משמעות גורלית".

"10 דקות באוויר"

"הטייסת תופסת כוננות תקיפה בעזה אחת לכמה שבועות", מספר סרן א'. "זו כוננות דומה למה שראינו בהסלמה האחרונה בעזה. את הנתיבים מכינות המנ"טיות לפי היעדים מראש, אך רגע לפני הטיסה יש לא פעם עדכונים ושינויים וכמובן חשיבות אדירה להעביר את התוכניות והעזרים המדויקים בלחץ של זמן".

"10 דקות באוויר", מתארת סמל ע'. "זה לא הזמן המדויק בכל הקפצה אבל נותן מושג על הזמן שיש לי להכנות של רגע לפני משימה מבצעית מהירה כמו תקיפה בעזה. העבודה שלנו חיונית לא רק במשימות איכות ובאימונים, אלא גם בתקיפות המהירות האלו ואנחנו נדרשות לעבוד בלחץ זמן משמעותי".

"אנחנו לא יכולות להרחיב כל כך על השירות שלנו למשפחה ולחברים", מחייכות זו לזו סמל ש' וסמל וע', "אבל אין סיפוק גדול מלהגיד להם להסתכל באתרי החדשות, ולדעת שאנחנו עשינו את זה, שהיינו חלק חשוב מביצוע המשימה".

"התקופה המבצעית בחודשים האחרונים גוזרת על המנ"טיות עבודה מאוד אינטנסיבית", מדגיש סרן א'. "יש לא מעט אירועים בלתי מתוכננים ותקיפות שנכנסות וצריכות להיות מבוצעות מהר מאוד. למרות שהן מש"קיות ספורות בטייסת שעובדות שעות ארוכות, הן מבינות את החשיבות ומחוברות למשימה המבצעית. הן עושות עבודה חיונית שמעט מאוד אנשים מכירים, ובכל זאת עושות אותה עם מוטיבציה אדירה. אני רוצה להביע בשמי ובשם הטייסת את ההערכה הרבה שאנחנו רוכשים להן".

"לא הרבה אנשים מכירים את התפקיד שאנחנו עושות וגם אנחנו לא הכרנו אותו לפני שהתגייסנו", מסכמות את שיחתנו סמל ש' וסמל ע'. "עם סיום הקורס במודיעין חיל אוויר קיבלנו את השיבוץ הזה ולא באמת הבנו לאן אנחנו הולכות. בחודשים אחרי זה גילינו תפקיד משפיע ומשמעותי בליבת העשייה המודיעינית והמבצעית של חיל האוויר. על הרוב אנחנו לא יכולות לדבר, אבל יש דבר אחד שאנחנו בטוח יכולות להגיד - שאנחנו גאות לשרת בתפקיד הזה ומזמינות כל מי שיש לה יכולות אנליטיות גבוהות, יודעת לעבוד תחת לחץ ומסוגלת להתמודד עם מערכות טכנולוגיות מתקדמות להגיע אלינו. מי שמחפש תפקיד משמעותי - אין לנו ספק שלא יתאכזב".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל