רבים מבני הנוער לקראת גיוס לצבא מכוונים להגיע ליחידה 8200 המבוקשת מתוך מחשבה שזו תהיה עבורם המקפצה הטובה ביותר להשתלבות בעולם ההייטק ולהתבססות כלכלית.

בניגוד למה שמקובל אולי לחשוב, הדרך להייטק עוברת לא רק ב-8200. גם בוגרי מגוון יחידות אחרות משתלבים בתעשייה, כפי שתוכלו להתרשם כאן מיד מסיפוריהם של 5 בוגרים ממגוון יחידות בצבא שעובדים כיום בהייטק.

ע', ראש צוות Front End בחברת Wing Security

שירת כמפתח תוכנה ואחר כך כמנהל מוצר ביחידת מצו"ב, יחידה טכנולוגית עילית באגף התקשוב שעוסקת באבטחת מידע.

כבר מסלוגן יחידת מצו"ב (מרכז צופן וביטחון) אפשר ללמוד הרבה עליה - "לראות את הבלתי נראה, לצפות את הבלתי צפוי, להיערך, להגן, לסכל ולתקוף". היחידה הטכנולוגית מובילה את תחום הצופן, ההגנה והסיכול בסייבר, וככזאת, נדרשת מהחיילים המשרתים בה מקצועיות, יצירתיות, וסקרנות.

תנאי הקבלה ליחידה הם דפ"ר 60 ושיבוץ גבוה של היחידה בשאלון ההעדפות. המיון ליחידה הינו כחלק מהמיון לאשכול מקצועות המחשב. המיון כולל בתוכו יום מיון ראשוני ובו המועמדים יעברו מבחני בדיקת יכולות קוגניטיביות ואישיות, יום מיון המשך לאשכול, ובהמשך יום מיון ייעודי ליחידה.

חיילי אגף התקשוב (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
חיילי אגף התקשוב | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

מה היה העיסוק העיקרי שלך בשירות הצבאי ומה לקחת ממנו לעיסוק הנוכחי שלך?
"השירות כלל עבודה עם הטכנולוגיות החדשות והמתקדמות ביותר, חיכוך מבצעי יום יומי, ותרבות ארגונית שפתוחה מאוד לשיח ורעיונות חדשים. השירות תרם לי רבות להבנה של פיתוח בסביבה דינאמית (המאפיינת מאוד את שוק ההייטק היום. במהלך השירות נחשפתי לחשיבות הרבה שיש לאבטחת מידע לתפקוד של ארגונים. לכן זה לא מקרי שהיום אני עוזר לחברות להגן על הדאטה שלהן במסגרת העבודה שלי.

למה מקובל לחשוב רק על 8200 בהקשר של שירות צבאי שמוביל להייטק ומה המצב בפועל?
"8200 היא יחידה טכנולוגית ענקית ומוכרת. בתור יחידה שמשרתים בה המון אנשים, לא מפתיע שאותם אנשים משתחררים וממשיכים לעסוק בתחומים הטכנולוגיים אותם למדו בצבא. זה טבעי. יחד עם זאת, אני חושב שהתפיסה שחייבים להיות בוגרי 8200 היא מוטעית. אני רואה סביבי ובחברות אחרות גם אנשים ממגזרים שלא משרתים בצה"ל בכלל. אצלי בצוות יש שלושה שלא צמחו ב-8200 ואפילו לא עשו שירות טכנולוגי, חלקם עשו שירות קרבי".

"המציאות בהייטק היום", הוא ממשיך, "היא שיש רעב עצום למפתחים טובים ואנשים מוכשרים. אני כראש צוות יכול להעיד על כך בגוף ראשון. העיסוק שלי ושל קולגות שלי בגיוס עובדים הוא יומיומי. כשאני מקבל קורות חיים, אני מנסה לבדוק האם יש לי מספיק אינדיקציות לכך שהמועמדים מתאימים למשרה שאני מחפש. שירות ביחידה כמו 8200 מטבע הדברים בהחלט מייצר אינדיקציה טובה, אבל לא בלעדית. באותה מידה, מועמדים שידעו להדגים שיש להם אנגלית טובה, ניסיון תעסוקתי רלוונטי או תיק עבודות מוצלח הם בהחלט אטרקטיביים".

מה היית ממליץ לחבר'ה לפני גיוס, לאילו תפקידים ויחידות לכוון בצבא?
"צבא זו תקופה של תרומה למדינה, ולכן אני ממליץ למלש"בים לנסות להתגייס למקום בו הם מרגישים שיש להם הכי הרבה לתרום. צריך לזכור שמשך השירות ביחידות הטכנולוגיות הוא לרוב כפול משירות רגיל, ככה ש-3 שנים זה הרבה זמן להשלים פערים מקצועיים. אני מאמין שאם את/ה מוכשר/ת, יש עבודה בשבילך בהייטק".

"הטיפ שלי למשוחררים מיחידות לא טכנולוגיות המעוניינים להיכנס לתחום פיתוח התוכנה", מוסיף ע', "הוא להשתתף בקהילת הקוד הפתוח. זו חממה שבה יש הפריה הדדית בין מפתחים, ודרכה ניתן להיחשף לטרנדים טכנולוגיים, לקבל ביקורת, ללמוד לעבוד בפרויקטים מרובי אנשים, ולייצר תיק עבודות מגוון".

גיא ברקוביץ', מהנדס תוכנה ב-Equitybee

מטוס סופה 201 (צילום: אלכסנדרה אקסיוטיץ', בטאון חיל האוויר)
מטוס חיל האוויר על הקרקע | צילום: אלכסנדרה אקסיוטיץ', בטאון חיל האוויר

שירת בחייל האוויר כטכנאי ממנועי F-16 וראש צוות. תפקיד טכנאי במערך הקרב של חיל האוויר הוא כזה עם פוטנציאל להתברגות במקצועות מבוקשים. במסגרת התפקיד, החיילים מעניקים מענה טכנולוגי למערכות המתקדמות של חיל האוויר ומקבלים הכשרות מבוקשות בהייטק הישראלי, כמו אלקטרוניקה ומכונאות. תנאי הקבלה ליחידה הם פרופיל 64 ומעלה והתפקיד אינו דורש מיון מקדים.

מה היה העיסוק העיקרי שלך בשירות הצבאי ומה לקחת ממנו לעיסוק הנוכחי שלך?
"הדברים העיקריים שלמדתי בשירותי הצבאי ואותם לקחתי הלאה, הם איך לעבוד עם אנשים ואיך לעבוד עם תהליכים מסודרים. אנשים באים ממקומות שונים; עם יכולות שונות, דעות מגוונות וצריך ללמוד לדעת לשתף פעולה עם כל אחד. לעבוד מתוך תהליכים מסוימים, נותן הבנה מערכתית טובה יותר ומלמד איך לעבוד מסודר".

למה מקובל לחשוב רק על 8200 בהקשר של שירות צבאי שמוביל להייטק ומה המצב בפועל?
"אני חושב שהיום, עם כל היחידות הטכנולוגיות, קשה לראות ערך להייטק בשירות צבאי "אחר", שהוא לא 8200. אני מבין גם למה. אז נכון, ביחידות האלה מקבלים הרבה ניסיון "hands on", אך יש תפקידים רבים בצבא שמפתחים קישורים אחרים, שמאוד מפתחים מקצועית, שיכולים לתרום רבות לפיתוח האישי ולעתיד המקצועי של כל אחד".

מה היית ממליץ לחבר'ה לפני גיוס, לאילו תפקידים ויחידות לכוון בצבא?
"היה קשה למצוא את העבודה הראשונה במהלך התואר, כשיש מולך מתחרים בוגרי יחידות טכנולוגיות. כנראה שבשביל למצוא את העבודה הראשונה, יש יתרון משמעותי בלהיות חלק מאותם המתחרים, אך יש הרבה יתרונות אחרים לעבוד בתפקידים שרחוקים משם. כמעט בכל תפקיד בצבא מקבלים משהו. ישנם תפקידים רבים שנותנים כישורים מגוונים שיכולים לעזור להמשך קריירה "מכוונת הייטק" (כמו ניהול, עבודה לפי תהליכים מסודרים וכו'). הייתי ממליץ לחבר׳ה לפני גיוס לראות מה הכי מעניין אותם, וללכת לפי זה. השאר, יבוא אחר כך".

בוגרי היחידות שהן מקפצה להייטק (צילום: תמי בר שי)
גיא ברקוביץ', מהנדס תוכנה ב-Equitybee | צילום: תמי בר שי

ג'רמי סוארד, מייסד משותף ומנכ"ל Exodigo

שירת ביחידה יחידה 81 - היחידה הטכנולוגית של אגף המבצעים המיוחדים. למידה מהירה, יצירתיות ומחשבה חריפה הם חלק מהכישורים הנדרשים מהחיילים שמגיעים ליחידה 81. בדומה לשוק האזרחי, בלא מעט מסלולים בתוך היחידה משתמשים בטכנולוגיות מיוחדות ומחקרים מעמיקים, על מנת להוציא לפועל מיזמים שמזכירים הוצאת "אקזיט" לפועל.

תנאי הקבלה משתנים בין מגוון המסלולים ביחידה, אך ככלל ליחידות המודיעין יש תנאי סף של דפ"ר 60 וקב"א 52. המיון ליחידה כולל מיון כללי של חיל המודיעין, יום מבחני ידע בהתאם לכישורים שזוהו אצל המועמד, ראיון אישי וסיווג בטחוני.

מה היה העיסוק העיקרי שלך בשירות הצבאי ומה לקחת ממנו לעיסוק הנוכחי שלך?
"שירתי ביחידה מדהימה עם אינספור עשייה משמעותית ומאתגרת. ממש Q בג'יימס בונד", מספר ג'רמי. "זכיתי לנהל צוותי שטח, צוותי AI ועיבוד אותות. עבדנו על מבצעים מרתקים ומגוונים בלו"זים פסיכיים. השתחררתי רב-סרן ואחד הקצינים הטכנולוגים המעוטרים ביותר בצבא" (זכה בפרס בטחון ישראל, מצטיין נשיא המדינה וזוכה האות הטכנולוגי של הרמטכ"ל.

עוד הוסיף ג'רמי: "לקחתי מהשירות יכולת לפתור בעיות בלתי פתירות, אבל בעיקר - נטוורקינג מטורף של אנשים מהאליטה הטכנולוגית והיזמית בארץ. שני השותפים שלי למיזם ורוב העובדים שלנו מגיעים מהיחידה".

בוגרי היחידות שהן מקפצה להייטק (צילום: אקסודיגו)
ג'רמי סוארד, מייסד משותף ומנכ"ל Exodigo | צילום: אקסודיגו

למה מקובל לחשוב רק על 8200 בהקשר של שירות צבאי שמוביל להייטק ומה המצב בפועל?
"ספציפית לגביי 81, השם אושר לפרסום רק לפני כשנתיים. לפני זה, סטארטאפים של יוצאי 81 היו מספרים שהם באים מ-8200. מאז ששמה של היחידה אושר לפרסום היא עלתה לתודעה בשנייה. אני לא בטוח שיש יותר סטארטאפים מוצלחים מ-8200 מאשר מ-81, למרות ש-8200 הרבה יותר גדולה".

מה היית ממליץ לחבר'ה לפני גיוס, לאילו תפקידים ויחידות לכוון בצבא?
"לכל חיל יש לפחות יחידה טכנולוגית אחת מאוד מוצלחת. אני חושב שמקצועות התוכנה והאלגוריתמיקה הינם המבוקשים ביותר, גם ביחידות וגם אצלנו בסטארטאפים. תלמדו מקצוע טוב, תהיו תותחים, תשקיעו וכל השאר יסתדר".

לסיום הוא גם הוסיף עוד טיפ חשוב: "יצא לי אישית כמפקד להביא אליי לצוות אנשים סופר מוכשרים מכל מיני מקומות בצבא. המחנה המשותף של כולם היה שהם היו מטורפים, השקיעו, בלטו, ואז גם נתנו להם לעבור לאן שהם רצו. אני מאמין שאפשר להפוך כל תפקיד למשמעותי".

לואיזה קציאשוילי Computer Vision Data Scientist בחברת טכנולוגיות הרחפנים vHive

שירתה במשך חמש שנים בחיל הטכנולוגיה והאחזקה, שנקרא חיל החימוש בזמנו, בענף תעשיה וניהול, מדור חקר ביצועים. תפקיד ששמו והגדרתו השתנו מאז.

מה היה העיסוק העיקרי שלך בשירות הצבאי ומה לקחת ממנו לעיסוק הנוכחי שלך?
"במסגרת תפקידי בניתי מודלים לסימולציה עבור אמצעי לחימה שונים מול מספר תרחישי לחימה מגוונים. לאחר מכן ניתחתי את התוצאות והבאתי מסקנות ותובנות על עתיד הלחימה בצה"ל. כמו כן, העברתי קורס בתכנות לבניית תהליכי זרימה ולבניית סימולציות. לקחתי מהתפקיד ראייה כוללת בסביבה דינמית עם ניסיון בהרבה משתנים, לראות את המטרה הסופית, ניתוח נתונים, עיבודם והסקת מסקנות, ניסיון בתכנות, עבודה תחת לחץ ועמידה בלוחות זמנים".

בוגרי היחידות שהן מקפצה להייטק (צילום: ירדן סיגורה)
לואיזה קציאשוילי Computer Vision Data Scientist בחברת vHive | צילום: ירדן סיגורה

למה מקובל לחשוב רק על 8200 בהקשר של שירות צבאי שמוביל להייטק ומה המצב בפועל?
"זה באמת היה ככה בזמני, ב-8200 יש הרבה תפקידים מגוונים להייטק, ויש להם תשתיות להכנת החיילים לאזרחות וקידומם בתחומים הטכנולוגיים. בעולמות שאני באה מהם, הייתי המתמטיקאית היחידה שידעה לתכנת ביחידה בה שירתי. בשאר החילות, אלו יותר תפקידים ספציפיים שצריך להגיע אליהם.

מה היית ממליצה לחבר'ה לפני גיוס, לאילו תפקידים ויחידות לכוון בצבא?
אני מאמינה ש-8200 בהחלט יחידה מובחרת שעוזרת לחיילים למצוא עבודה באזרחות. ישנם תפקידים רבים ומגוונים בצה"ל שנותנים את האפשרות להתפתח טכנולוגית וליישם שיטות תכנות מתקדמות. כמובן, כל זה מבוסס על הרצון של החיילים ושל המפקדים שלהם לקדם ולאפשר לחיילים ללמוד ולהתפתח בתחום.

ש', מפתח תוכנה ביוניקורן OwnBackup

שירת כתומך טכני של מערכות מבצעיות ביחידת אופק של חיל האוויר. זו יחידה טכנולוגית מבצעית מובחרת, נחשבת ל"הייטק של חיל האוויר" בתחום התוכנה - שכן יכולות פיתוח הקוד של החיילים המשרתים בה גבוהות במיוחד. היחידה לוקחת חלק במבצעים גדולים ומסווגים באמצעות טכנולוגיה מתקדמת. תנאי הקבלה ליחידה הם ידע קודם ומקצועי במחשבים ובתכנות ופרופיל 45 ומעלה. על מנת להתקבל ליחידה, יש ליצור קשר באופן עצמאי עם מוקד הפניות של חיל האוויר.

יחידת אופק חיל האוויר (צילום: חיל האוויר, דובר צה"ל)
יחידת אופק חיל האוויר | צילום: חיל האוויר, דובר צה"ל

מה היה העיסוק העיקרי שלך בשירות הצבאי ומה לקחת ממנו לעיסוק הנוכחי שלך?
"השירות הוא מה שגרם לי להימשך לתחום הטכנולוגי, ובמידה רבה זה שניתב את הקריירה שלי. יש משהו בתפקידי תמיכה בדרג גבוה שעוזר לך להבין איך מערכות מורכבות עובדות מצד אחד, וגם להבין איך המשתמש חווה אותם מצד שני. התפקיד נותן כלים לחקירה של בעיות ולפתרון שלהם, בנוסף לתחושת משמעות גדולה מאוד. כיום אני מתעסק בפיתוח, והכלים שרכשתי כאיש תמיכה עוזרים לי באופן משמעותי בעבודה כמתכנת".

למה מקובל לחשוב רק על 8200 בהקשר של שירות צבאי שמוביל להייטק ומה המצב בפועל?
"כל בוגר של כל יחידה הוא סוג של שגריר שלה בשוק התעסוקה. אני באופן אישי רואה סביבי אנשים מוכשרים מאוד מכל היחידות הטכנולוגיות. בסוף, אני חושב כל בן אדם יכול לבחור להפיק מהזמן שלו בשירות את המיטב ולהתפתח, וזה יותר תלוי בבן אדם עצמו מאשר ביחידה שבה הוא שירת".

מה היית ממליץ לחבר'ה לפני גיוס, לאילו תפקידים ויחידות לכוון בצבא?
"לא להתבייש לבקש מיונים ביוזמתכם ליחידות שאתם רוצים להתקבל אליהן. לכוון הכי גבוה שאפשר. בכל שלב בתהליך המיון בטאו את הרקע ואת התשוקה שלכם לעולם הטכנולוגי, הדגישו את החוזקות שלכם בכל הזדמנות. אם הגעתם ליחידה טכנולוגית, אפילו לא לתפקיד לו ייחלתם, נסו להפיק את המיטב ממה שיש. צה“ל הוא ארגון עם הרבה מאוד משאבים שאפשר לנצל אותם ללמידה וצבירת ניסיון לשוק התעסוקה, וזו יכולה להיות הזדמנות נהדרת עבורכם".