העימות האחרון בין טורקיה לארה"ב סביב עסקאות הנשק נמשך וקצת כמו בשולחן פוקר כל צד "משווה ומעלה". בחודש שעבר דיווחה סוכנות הידיעות "רויטרס" על כוונה של ארה"ב להקפיא תכנית למכירת מטוסי חמקן 35-F לטורקיה, מהסיבה שהטורקים עומדים לרכוש מערכות הגנה אווירית 400 –S מתוצרת רוסיה, והשילוב הזה לא מקובל על האמריקאים.

בארה"ב חוששים שטורקיה תבחן את מטוס החמקן מול מערכת ההגנה החדישה ביותר של הרוסים, ובהמשך אף תחלוק את המידע שתצבור עם מוסקבה. הפרה הזו ייצרה אחדות נדירה בימים אלה, בין הדמוקרטים לרפובליקנים בארה"ב, שמתנגדים למהלך הטורקי.

בין השאר איימו בארה"ב למנוע מכירה של סוללות טילי פטריוט לטורקים. אולם אלה הודיעו בימים האחרונים כי אנקרה עשויה לשקול לרכוש יחידות נוספות של מערכת ההגנה האווירית הרוסית, "אם לא תהיה אפשרות לרכוש את מערכת הטילים מסוג פטריוט, שארה"ב הציעה בעבר למכור לטורקיה", כפי שאמר שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו.

S-400 (צילום: Shujaa_777 / Shutterstock.com)
מערכת ההגנה הרוסית שבלב המחלוקת | צילום: Shujaa_777 / Shutterstock.com

הוא גם טען שטורקיה עדיין לא קיבלה לידיה את מטוסי החמקן ולדבריו "אנחנו במקום שאם לא תהיה לנו ברירה, נרכוש מטוסים במקום אחר". ונראה שהוא רומז לכיוון הרוסי. לנושא התייחס גם הנשיא הטורקי שאמר, "נקדים את זמני האספקה של ה- S-400".

נזכיר כי בתחילת החודש נקט הפנטגון נקט בפעם הראשונה בצעדים מעשיים לגבי ה F-35 אחרי שעצרו מספר משלוחים של ציוד לאספקה ולהיערכות חיל האוויר הטורקי בבסיסים שלהם במדינה. לצד זאת, בימים אלו ממש בוחנים בפנטגון בקשת מידע מיוון, האויבת הגדולה של הטורקים, ששוקלת לרכוש גם היא מטוסי F-35 לחיל האוויר שלה. מניעת רכש חמקנים מהטורקים ומכירה שלהם ליוונים, תגביר משמעותית את היקף המשבר.

נזק כלכלי אבל גם תדמיתי

הוויתור האמריקאי על העסקה, גם אם נועד למנוע דליפת סודות החמקן, לא יהיה פשוט ואולי גם כואב. זאת משום שעסקת החמקנים הטורקית נאמדת בכ-4 מיליארד דולר. לא פחות מכך, מדובר גם בנזק תדמיתי במלחמה מול הרוסים.

טורקיה הזמינה עבור חיל האוויר שלה כ-100 חמקנים מסוג F-35 כשהיא גם שותפה לפיתוח המטוס ומייצרת בין 6 ל-7 אחוזים מחלקיו. עלות מערכת S-400 מנגד, מוערכת בכחצי מיליארד דולר. היא כוללת שמונה רכבי שיגור, רכבי פיקוד ושליטה וכמאה טילים לטעינה. המערכת נחשבת למתקדמת מסוגה ומסוגלת לטפל ב-80 כלי טיס בו זמנית ליירט אותם בטווחים של 100 עד 400 ק"מ, תלוי בסוג הטיל שנטען במשגר, כאשר יש לה שלושה סוגי טילים.

בכל מקרה זה לא סוף הסיפור, באוקטובר הקרוב הטילים הרוסים אמורים להגיע לטורקיה ואז, ארה"ב תהיה חייבת להחליט האם היא עוצרת באופן סופי את אספקת החמקנים לטורקיה. "עד סוף השנה הנוכחית טורקיה תהיה חייבת להחליט האם יהיו על אדמתה מטוסי F-35 מתקדמים או טילי S-400", הדגישו גורמים בסנאט. בינתיים, באופן אבסורדי משהו, הטייסים הטורקים ממשיכים להתאמן בבסיס לוק שבארה"ב על הטסת החמקן.