כמעט כל חייל יחווה את זה פעם אחת בשירות. במהלך שבת שסוגרים בבסיס, או במהלך שמירה בשעת בין ערביים או בדמדומי זריחה, פתאום הבסיס שלכם נראה כמו אחד המקומות הכי יפים בעולם ואז אתם חושבים לעצמכם – אם רק הייתי מגיע הנה עם תרמיל על הגב ולא עם אפוד ונשק. כל כך יפה פה.

הרבה בסיסי צבא ממוקמים בפינות חמד יפיפיות שאם לא היה הצורך הצבאי, הן כנראה היו יעד תיירותי שמושך עיניים סקרניות מהעולם כולו. כאלו הם לדוגמא מוצב החרמון שמשקיף על כל ארץ וגם על שטחים נרחבים בסוריה ובלבנון, מוצב ראש הנקרה שחולש על אחת מתופעות הטבע היפות בארץ ועוד. לרגל שיא עונת הקיץ ותחילת עונת הנופש, אנחנו מביאים לכם את רשימת בסיסי הצבא הכי יפים בעולם. כאלו שלא בטוח שהייתם רוצים לשרת בהם, אבל בטוח הייתם שמחים לבקר בהם לכמה שעות במהלך טיול.

בסיס האימונים של המארינס – מפרץ קנאוהה, הוואי

בסיס המארינס בהוואי (צילום: הצי האמריקאי)
בסיס המארינס בהוואי - הם מתחילים את השירות במקום שהיינו שמחים לחגוג את הסיום שלו | צילום: הצי האמריקאי

מה לא נאמר על הוואי? אנשים בכל העולם מקווים ומפללים לטפס על הרי הגעש במדינת האיים, לנפוש על חופי התכלת של הים השקט, לצלול בשוניות שאין שניות להם בעולם או לעשות צניחה חופשית מעל להונלולו ולראות את כל הפלא הזה ממעוף הציפור כשעל הצוואר מתנודדת לה שרשרת פרחונית. זהו הנוף שכולנו רואים לנגד עינינו לאחר השחרור. לוחמי המארינס דווקא מתחילים שם את השירות שלהם.

מפרץ קנאוהה הוא בסיס האימונים של המארינס ובסיס האימונים הרב לאומי הגדול ביותר בעולם. הוא ממוקם מצפון-מזרח להונלולו בנקודה שממומת בין החופים של הוואי, לאזור ההררי – מה שמאפשר ללוחמים לבצע מגוון רחב של אימונים במגוון מתווים ולהיערך לכל תרחיש לחימה שהם ידרשו לו ברחבי העולם.


הצג מפה גדולה יותר

קנאוהה, מלבד היותו בית לאימונים של לוחמי המארינס, הוא גם אחד ממוקדי המשיכה לתיירים מרחבי העולם אשר מגיעים להוואי. בשל הביקוש הגדול לביקור ברצועת החוף הקסומה, מדובר גם באחד מהיעדים היקרים בעולם בבחינת מחיר חדר ללילה באכסניות והמלונות הסמוכים לבסיס, אטרקציות ומסעדות. את כל הטוב הזה, מקבלים לוחמי המארינס בחינם (או בתמורה ללחימה עיקשת במקומות נידחים כמו אפגניסטן).

החיסרון של השירות בהוואי הוא המרחק שממנו נגזרות גם היציאות הביתה. רמז: הטיסות מהונלולו גם לחוף המערבי של ארצות הברית יקרות מאוד ותקציב הביטחון האמריקאי בקיצוץ.

בסיס חיל האוויר האמריקאי איליסטון, אלסקה

בסיס חיל האוויר באלסקה (צילום: פיטר סטינסון)
בסיס חיל האוויר האמריקאי באלסקה. הבונוס כבר בפנים | צילום: פיטר סטינסון

הזוהר הצפוני הוא אחת מתופעות הטבע שהופכות את כל המדינות הקרובות לקוטב למוקדי משיכה כל כך אטרקטיביים. בעונתו של הזוהר הצפוני (מאוגוסט עד אפריל, בעיקר במרץ), כל מדינות החוג הצפוני מתמלאות בתיירים ובהתאם גם המחירים מזנקים. האזור הזה שהיה למוד מלחמות בין ממלכות קדומות בעבר, הוא אחד השקטים ביותר בשנים האחרונות ולכן כמות הבסיסים הצבאיים בו התמעטה לכדי בסיסים שמיועדים ללחימה במתווה ארקטי ובתנאי קור ולבסיסים עם מערכות התראה מפני טילים בליסטיים ולכן, מעטים הם החיילים שזוכים לצפות בזוהר הצפוני מהבסיס.

בסיס איליסטון שבאלסקה ממוקם בסמוך לעיר נורת' פול הוא בסיס של חיל האוויר האמריקאי שמשמש בסיס מבצעי ובסיס אימונים. האזור כולו הוא אתר נופש לספורט נורדי כדוגמת מגלשות, ציד, דיג סלמונים בנהר הסמוך ועוד. בנוסף לכל זה כאמור, ניתן לראות את הזוהר הצפוני משם בחודשי החורף. תחשבו על החיילים שרואים את הפלא הזה במהלך שמירה, הזוגות שביקשו למצוא פינה שקטה לרגע רומנטי בבסיס, תחשבו על הטייסים בבסיס שמקבלים את ההזדמנות לצפות בזוהר הצפוני בעודם בקוקפיט. תחשבו עליהם ותקנאו (איך אפשר לא).

בסיס חיל האוויר האמריקאי רמשטיין בגרמניה

בסיס אמריקאי בגרמניה (צילום: טוביאס)
פריחה, פרפרים, נחלים, כרמי ענבים. זה בטוח בסיס צבאי? | צילום: טוביאס

הבלוגרית מורגן דבואר כותבת ברשומה שלה על בסיס הצבא היפים בעולם שגרמניה משופעת בבסיסי צבא יפים וכי אפשר לבסס את כל הרשימה זהו רק על בסיסי הצבא במדינה האירופאית. מתוך כל הבסיסים שהיא מכירה, דבואר בחרה דווקא בבסיס רמשטיין שממוקם במדינת באדן-וירטמברג שבגרמניה – אזור שמאופיין בשטחים חקלאיים ובכרמי ענבים, רווי פלגי מים שבאביב פורח כולו. בסיס חיל האוויר האמריאקי שממוקם במקום הוא בסיס גדול מאוד שמשרת בו מספר רב של אנשי צבא שמנהלים בתוך הבסיס קהילה אמריקאית קטנה עם כל הריטואלים האמריקאים הנדרשים: חוגגים בבסיס את ה-4 ביולי, מפיצים בו עיתון מקומי והמשפחות שמתגוררות בו יוצאות ממנו לטיולים בסביבה ובאירופה כולה. הבסיס ממוקם בסמוך לחבל אלזס הצרפתי, למדינת לוקסמבורג לבלגיה ולגבול עם הולנד – מה שהופך אותו לאטרקטיבי עוד יותר וכנקודת מוצא לטיולים באירופה כולה.

המטייל הממוצע בגרמניה או בצרפת, יסתפק כנראה בכל היופי שמוצע לו גם בלי להיכנס לבסיסי הצבא באזור, אבל אין ספק שהיופי שהבסיס הזה מציע הופך אותו להיות בין המבוקשים ביותר מבין בסיסי הצבא האמריקאים בעולם.

בסיס האימונים של שייטת 13, עתלית

בסיס השייטת בעתלית
בסיס השייטת בעתלית - יפה ושנוי במחלוקת

חוף הים התיכון משופע בחופים יפיפיים עם תופעות טבע מרשימות שלא מוכרות לכולם. בסיס האימונים של השייטת – אחד מהבסיסים הכי שנויים במחלוקת הוא בסיס האימונים של שייטת 13 שיושב על רצועת חוף מיוחדת במינה בעתלית. ברצועת החוף ממוקמת מצודה צלבנית שיושבת ממש על קו המים, בין היחידות שנשמרו בקו החוף של ישראל ולאורכו שוניות ובתי גידול למיני בעלי חיים כדוגמת חסילונים, סרטנים, צבי ים ועוד.

על החוף, שמרוצף במיני צדפים, מתקיימת ההכשרה הבסיסית של שייטת 13 ושם גם יושב בסיס האם של היחידה ומשם יוצאים כל המבצעים המיוחדים. אלו שמסקרנים את כולנו. על רצועת החוף המיוחדת הזו והבסיס השנוי במחלוקת היו לא מעט מחאות מצד ארגונים סביבתיים שטענו לפגיעה במרקם הטבעי על החוף ודרשו לחשוף את התופעות על החוף לציבור הרחב, אבל כיום, הבסיס חשוף רק לחיילי השייטת.

בסיס החי"ר בפורט ויינרייט, אלסקה

בסיס חיר באלסקה (צילום: צבא ארצות הברית)
לחובבי הספורט הנורדי, בסיס החי"ר האמריקאי הוא יעד מקסים | צילום: צבא ארצות הברית

ביקור בבסיס הזה לא מומלץ למי שסובל מקור, אבל אם קור הוא לא אישיו בשבילכם, זה מקום יפיפה לצפות בו בפסגות מושלגות, לעסוק בו בספורט חורפי של דיג, סקי, טיפוס קרחונים והליכה רגלית בשבילי ההליכה הרבים בחבל הארץ האינסופי שהצבע הלבן הוא השולט בו. מסביב לבסיס ניתנים סיורים מאורגנים להכרת הסביבה הטבעית במקום.

הבסיס הוקם בשנת 1939 וכשהייעוד המרכזי שלו הוא, כמה פשוט, לבחון את השרידות של מטוסי חיל האוויר האמריקאי בטמפרטורות הנמוכות שמאפיינות את החוג הארקטי. מאז, יעוד הבסיס השתנה והוא עבר כמה ידיים והיה ביתם החם (או לא ממש חם) של לא מעט יחידות צבאיות שאומנו בו לפני שנשלחו לשדות קרב מרוחקים כמו אפגניסטן. ספק אם הנופים היפיפיים שנשקפים מהבסיס הזה יכולים לפצות על הזוועות שכרוכות בלחימה באפגניסטן, עירק או וייטנאם, אבל כשלעצמו – מדובר במקום יפה בכיף יכול לשמש יעד קסום לטיול של אחרי הצבא.

אחד מן העבר - בסיס יחידה 528 שארם א-שיח בסיני

שארם א-שייך
עם חוף כזה בבסיס, הייתם חוזרים הביתה?

נציג מדברי לשם שינוי. לאחר מלחמת ששת הימים כשלמדינת ישראל נוסף השטח העצום של חצי האי סיני, היה צורך בהקמת מערך הגנה גם על השטח העצום הזה ששימש בעיקר לכוחות צבא. אחד מהבסיסים הזכורים לטובה מאותה העת הוא בסיס יחידת ההגנה האווירית 528 שמוקמה בחוף המוכר - שארם א-שיח. הוואי היחידה שתיחזקה מספר סוללות טילי הוק ומכ"מים סבב בעיקר סביב ההוואי של החוף היפיפה שכבר אז היה אבן שואבת לתיירים מאירופה ומסקנדינביה שביקשו להם חוף להשתזף בו ולתפוס צבע במרחק טיסה קצר.

חיילי הבסיס שהתרגלו לחיים הטובים על חוף עם החולות הלבנים, המים הצלולים, שוניות אלמוגים ושפע של תיירות אירופאיות שהגיעו לחשוף את גופן ולהשתזף טופלס, יציאה הביתה וחזרה לישובים בארץ היתה בעבורם בגדר עונש.

אותו אתר פסטורלי שעליו ישב בסיס צבאי, ראה לא מעט קרבות, אש ואבק שריפה לאחר מכן ובסופו של דבר היחידה פורקה ובשלב מסוים יותר, השטח הוחזר לרשות המצרים. העובדה הזו לא הפריע לתיירים מישראל להמשיך לפקוד את החוף, להשתזף בו ולהנות, מה שהדלדל בשנים האחרונות בשל המצב הביטחוני הרופף הקיים בסיני. כמו כן, בהתאם להסכמי השלום בין מצרים לישראל, כמעט ואין באזור בסיסי צבא בחצי האי וגם זה עתיד להשתנות בזמן הקרוב כאשר השבוע אישרה מדינת ישראל להכניס גדודים מצריים שילחמו בשטחי סיני מול קיני טרור.אם תרצו - צרות בגן עדן.

בסיס הקרמבלין, רוסיה

בסיס הקרמבלין רוסיה (צילום: ברקוט מדיה)
בסיס צבאי בסוף העולם. במובן הטוב של הביטוי כמובן | צילום: ברקוט מדיה

על אי קטנטן במפרץ פיטר הגדול שנמצא בסמוך למשולש הגבולות רוסיה-קוריאה הצפונית-סין, ממוקם בסיס צבא סובייטי שעד פברואר האחרון היה בסיס שהרוסים שמרו בסוד - בסיס הקראמבלין. הבסיס, שישב בו כח קטן שמנה חיילי שריון, חיילי תותחנים, כח תצפיתנים ועוד. הבסיס הוקם בשל יריבות ותיקה בין יפן לרוסיה על האי הקטנטן והרווחי שיושב בו מכרה זהב נחשק. התפקיד של החיילים שהוצבו בבסיס הקטנטן היה להשגיח על האזור ולוודא שהיפנים לא בונים שום קונסטרוקציה שתקשה על תנועת כוחות הצי הרוסי באזור.

כעת, אחרי הרוסים הבינו שהבסיס הזה הפך להיות חסר משמעות בעבורם, הם החליטו לחשוף אותו ולפתוח אותו לקהל הרחב. בינתיים הכניסה לקהל רוסי אליו היא חופשית, מבקרים זרים עדיין נדרשים לאישורים מיוחדים. בכל זאת בסיס צבאי. מה אפשר לראות שם? בראשית כל, עצם הביקור באי שניצב מעל לפני הים התיון היא חוויה כשלעצמה, בנוסף לכך יש מהבסיס תצפית מרשימה על כל המפרץ היפיפה שחולקות אותו שלוש מדינות. בנוסף לכך, על פני האי פזורים מבני צבא ומבני מגורים בנויים כולם בסגנון רוסי של המאה ה-19, אשר השתמרו במשך כל השנים הללו. בראש ההר עומד מגדלור מרשים שנותן תחושה מכשפת של סוף העולם.

אם יזדמן לכם ביקור ברוסיה המזרחית, בסין או שמא בקוריאה הצפונית, כדאי שתנסו לקפוץ לביקור.

>> קולנוע וג'קוזי: הבסיסים הכי טובים בצה"ל