יום שישי שעבר, שעת לילה מאוחרת. שיירה משוריינת של הצבא הרוסי מתקדמת סמוך לכפר זפוריז'יה על נהר הדנייפר באוקראינה. אש נפתחת לפתע מן המארב, טילי נ"ט משמידים שני טנקים מסוג T-64, נגמ"ש BMP-2 וכמה רכבי אספקה. חיילים רוסים מנסים להימלט על חייהם ונקטלים באש מקלעים וצלפים. האירוע מסתיים תוך דקות בודדות, אחרי ששרידי השיירה נמלטים מהמקום.

יום שישי שעבר, שעת לילה מאוחרת. שיירה משוריינת של הצבא הרוסי מתקדמת סמוך לכפר זפוריז'יה על נהר הדנייפר באוקראינה. אש נפתחת לפתע מן המארב, טילי נ"ט משמידים שני טנקים מסוג T-64, נגמ"ש BMP-2 וכמה רכבי אספקה. חיילים רוסים מנסים להימלט על חייהם ונקטלים באש מקלעים וצלפים. האירוע מסתיים תוך דקות בודדות, אחרי ששרידי השיירה נמלטים מהמקום.

לא מדובר בפעולה של הצבא האוקראיני. מי שאחרי לפעולה המוצלחת הם כוח של אזרחים בריטים, משוחררי הצבא המלכותי, שהחליטו לנצל את הניסיון הצבאי שלהם ולהתגייס ללגיון הזרים של אוקראינה. אחד מהם, זאק ווסט, בן 50 מווסטר, התראיין מהבסיס שלו ל"דיילי מייל" הבריטי רגע לפני שיצא לעוד פעולה.

ווסט מספר שהוא חלק ממיליציה המונה 100 לוחמים, רובם זרים, המגנה על חייהם ובתיהם של תושבי זפוריז'יה שבדרום אוקראינה. אזור אסטרטגי בו גם תחנת כוח גרעינית. מאחוריו של ווסט ניסיון צבאי עשיר, כמי ששרת 26 שנים בחיל התותחנים של צבא בריטניה.

הוא השתתף במלחמת המפרץ הראשונה והשנייה, נשלח גם לצפון-אירלנד, לאפגניסטן וצבר ניסיון קרבי עשיר. הוא מעיד כי בכל לילה, הוא וחבריו יוצאים לפשיטות ליליות על קווי האספקה של הצבא הרוסי ולמארבים נגד טורי השריון שלהם.

"יום שיש היה עמוס מאוד עבורנו, כמעט בלי שינה", סיפר בשיחה עם ה"דיילי מייל" מאוקראינה. "עשינו מארב מוצלח לשיירה רוסית, ובתגובה הם פגעו לנו באמבולנס צבאי והרגו שמונה אנשים. אבל גם לפני כן פגענו בטנקים ומשוריינים". עוד סיפר ווסט כי באותו יום שישי הם הוציא ארבעה סיורים קרביים, "וכולם חזרו בשלום. אנחנו פועלים ככה כל לילה". 

בכך, ווסט מספק הצצה לאופי הפעילות של המיליציות שפועלות לצד צבא אוקראינה ובעיקר ללגיון הזרים האוקראיני, אליו התגייסו לאחרונה אלפי בני אדם, רבים מהם בעלי ניסיון קרבי עשיר.

"בימים האחרונים דפקנו 50 כלי רכב רוסים ולקחנו 80 שבויים", ממשיך ומתאר הלוחם הבריטי. לדבריו השבויים הם: "ילדים בני 18 מסיביר, חיילים סדירים שלא יודעים למה הם נמצאים באוקראינה". 

ווסט מספר שהוא עצמו חי כבר שנים באוקראינה שם התחתן עם אישה מקומית. לשניים ילד בן 6. הוא סרב לעזוב את אוקראינה כאשר השכנים שלו ביקשו ממנו לסייע ולתרום מניסיונו הצבאי, הוא לא חשב פעמיים ודאג להביא מבריטניה לא מעט מחבריו לשירות, כדי שיסייעו בלחימה.

ההערכה היא שמאות בריטים הגיעו לאוקראינה, כדי להתגייס ללגיון הזרים שהוקם כדי לסייע לצבא שם, ולהתמודד עם הצבא הענק של רוסיה. כל מי שבין הגילאים 18 ל-60 מוזמן להתגייס ללגיון, כאשר עליו להתחייב כי יישאר עם הגדוד שלו עד לסיום הלחימה. 

בין המתנדבים הבריטים ניתן למצוא 150 חיילים ששרתו יחד באותה הפלוגה ונלחמו בעיראק אפגניסטן. על פי התקשורת הבריטית, כלל חברי הפלוגה מהמ"פ ועד אחרון הלוחמים, יצאו יחד לאוקראינה. מה שאומר שהאוקראינים קיבלו יחידה מקצועית ומיומנת.

"הם גרמו לי לזעזוע מוח - אבל אני שמח שעזרתי להם"

ג'ייסון הייג', בן 34, הוא ככל הנראה אחד מהבריטים הראשונים שהגיעו לאוקראינה והצטרפו ללגיון הזרים. גם הוא בוגר הצבא המלכותי עם רזומה של שני סבבי שירות בעיראק. "אני חובש מוסמך ואחרי הצבא עבדתי גם בחברת קבלן ביטחונית", סיפר בריאיון ל"סאן", "ורציתי ללכת ולתרום מהיכולות שלי".

במלחמה הנוכחית הוא השתתף בהגנה על שדה התעופה בהוסטומל באוקראינה. "היה שקט מאוד בהתחלה אבל אז שערי הגהינום נפתחו וטייסת של מטוסים רוסי שיגרה עלינו רקטות, כשצי של מסוקי תקיפה הצטרפו אליהם מיד אחר כך. מי שאומר שלא פחד שם משקר".

למרות ניסיונו הקרבי הוא מעיד: "מעולם לא חוויתי כוח אש כזה. עיראק ואפגניסטן היו שונות לחלוטין. פה הייתה לחימה מול צבא מודרני של הרוסים". הוא סיפר שניצל לאחר שכוח עם טילי סטינגר הגיע לזירה כדי לפגוע במטוסים הרוסים. "הם היו אמיצים מאוד".

הרוסים כשלו בכיבוש שדה התעופה, אך ג'ייסון החליט לחזור למדינה שלו אחרי מה שחווה, בעיקר מפגש עם השירותים החשאיים של אוקראינה. הוא וחבר אמריקאי שלו נעצרו על ידי השירות בחשד שהם מרגלים רוסים כביכול, אחרי שנתפסו ברחוב עם אקדחים ומכשיר קשר.

"הם צעקו והכו אותי, גרמו לי לדימום וזעזוע מוח", טען המתנדב הבריטי. בסופו של דבר הם שוחררו ואז החליטו להימלט מאוקראינה, יחד עם הפליטים הרבים דרך הגבול עם פולין. "למרות החוויה הקשה, אני שמח שהייתי שם לעזור", סיכם ג'ייסון את חווייתו. "לא הלכתי לשם כדי למות, רציתי לתרום. האוקראינים ממש גיבורים באיך שהם עומדים מול הצבא הרוסי. יש להם לב של אריות".

 

הערכה היא שלגיון הזרים של אוקראינה מונה כיום בין 15,000 ל-20,000 לוחמים. אלה מתגייסים בלשכות גיוס שהוקמו בערים הסמוכות לגבול המערבי של המדינה, למשל בעיר לבוב. 

אחד מאותם מתנדבים הוא מייקל פרקול, מתנדב אמריקאי משיקגו, שסיפר כי הכיר עוד הרבה אמריקאים שהגיעו מעיר מגוריו. פרקול שירת כמומחה אספקה ביחידת ההנדסה של צבא ארה"ב, אמנם אין לו ניסיון קרבי אולם גם ללוגיסטיקה יש משמעות גדולה במלחמה, כפי שהרוסים למדו על בשרם.

האוקראינים מצדם, מחפשים בעיקר לוחמים בעלי ניסיון בהפעלת טילי נ"ט, חובשים, צלפים ושאר מקצועות נדרשים. אולם הם מודים שכל מי שמוכן להחזיק נשק מוזמן לשרת בלגיון הזרים שהקימו.

אגב, אמנם מדובר במתנדבים, אולם במשרד ההגנה של קייב מדגישים כי המתנדבים הזרים יקבלו שכר מלא, כמו כל חייל מקומי בצבא אוקראינה. כמו כן, הדבר העיקרי שאנשי צבא אוקראינה בוחנים הוא את המסמכים של המנדבים, בכדי לוודא שאין ביניהם אנשי ביון וצבא רוסים, המנסים להסתנן ליחידות.

לקחו חופשה מהצבא - וטסו להילחם באוקראינה

נקודה מעניינת בהקשר הזה היא, שבשל המצב לצבא אוקראינה יש בעיות במימון ובשינוע של המתנדבים הזרים. מי שהתגייסו לעזור, הם אנשי עסקים ומיליונרים, אמריקאים ברובם, שממנים את ההטסה והשינוע של המתנדבים מהמדינות שלהם ללשכות הגיוס באוקראינה, כולל כמה לילות לינה עד שיסיימו את הליך הגיוס. 

יש לציין כי בארה"ב לא אהבו את זרם המתנדבים שיצאו להילחם באוקראינה. הם וגם הבריטים פרסמו אזהרה נגד המהלך, שיכול להוביל למוות ולנפילה בשבי. בארה"ב הסיפור מורכב יותר, משום שישנו חוק האוסר על לחימה בשורות צבא זר, העונש יכול להגיע לכמה שנים בכלא ואף שלילה של אזרחות. אולם ספק אם הם ינקטו בסנקציות פליליות נגד המתנדבים, ולפחות נכון להיום האמריקאים מסתפקים באזהרת מסע.

נערכים לפלישה אפשרית (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages)
כוחות צבא באוקראינה | צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages

נקודה מעניינת נוספת היא, שהתגלו לא מעט מקרים בהם חיילים בריטים ואמריקאי בשירות פעיל לקחו חופשה - ואז נסעו להילחם באוקראינה. נגד אלה שוקלים להפעיל סעיף משפטי של הפרת פקודה. מנגד, במדינות כמו קנדה וגרמניה נטען כי ישנו סיוע לאזרחים אשר מעוניינים לצאת להילחם באוקראינה.

בין אלפי המתנדבים יש על פי הדיווחים גם בוגרים של יחידות מיוחדות מכל העולם. מדובר בבוגרים של כוח דלתא ואריות הים האמריקאים, לוחמי SAS לשעבר מבריטניה, לצידם לוחמי קומנדו מצרפת, ספרד ומדינות נוספות. 

כל מתנדב כזה הוא נכס לצבא האוקראיני שבעצמו ממשיך להפגין גבורה מול הצבא הרוסי. "הם חזקים, מאוד חזקים. אני שמח מאוד להילחם לצדם", סיכם זאת מתנדב ששירת בעבר כלוחם בחיל הנחתים הבריטי.