אין אחד שלא מכיר, או לפחות שמע את השם "שייטת 7".  מדובר באחת מהיחידות המבוקשות, המציעה את אחד מהמסלולים המאתגרים בצה"ל. ולמרות זאת, מה שקורה במעמקים גם נשאר שם - ורק מעטים האנשים שיודעים מה מתרחש מאחורי דלתות הצוללת.

 

תפקיד השייטת, כחלק מזרוע הים, הוא להגן על הגבולות הימיים של המדינה, לשמור על אסדות הגז ולאסוף מודיעין מעבר לים. מדובר ביחידה אסטרטגית המשמשת ככוח מתקיף בזירה התת-ימית בלב שטח האויב.

על מנת לנסות ולהבין בכל זאת איך נראה יום בחיי לוחם שייטת 7, ישבנו לשיחה צפופה עם סמ"ר א', שהסכים להכניס אותנו ליום אחד לעולם שלו ושל חבריו.

צוללנים (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מה התפקיד שלך בצוללת?

"אני נמצא במחלקת גנ"ק - גילוי ניווט וקשר של הצוללת הרביעית בשייטת, "אח"י תנין". מלבדה, יש בצוללת עוד ארבע מחלקות: מכונה, מהו"ב (מערכות הנדסיות ובקרה), נשק וסונאר".

איך הגעת לתפקיד?

"תמיד רציתי להיות בחיל הים. גם אבא שלי היה בחיל, ושירת כחובל. הגעתי ליום המיון המשולב של צוללות וחובלים, וקיבלתי זימון לגיבוש צוללות. למרות הרצון להמשיך את הדרך של אבא, אמרתי לעצמי 'אולי הם יודעים משהו שאני לא יודע', ובגיבוש באמת הבנתי שאני איפה שאני צריך להיות".

צוללנים (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מה עושים בהכשרת הצוללות? 

"מי שעובר את הגיבוש המקדים מתחיל במסלול ההכשרה: החלק הראשון, 'הבסיסי', ממיין גם כן, והוא נועד לבנות אותך כצוללן - אתה מכיר את הצוללת ומתחשל פיזית. החלק השני הוא ה'ייעודי', בו אתה מקבל את המגמה שלך בצוללת, ומתחיל להתעמק בחומר הרלוונטי. את הקורס אתה מסיים כשאתה מוסמך עמדה ראשונה, ובהמשך השירות אתה מוסמך לתפוס כמה עמדות בצוללת".

מה הכי קשה?

"אין לנו טלפונים בצוללת, ולעיתים הניתוק מהחברים והמשפחה הוא לא קל. למשל, גיליתי רק אחרי שבוע כשנולדה האחיינית הראשונה שלי. נכון להיום, השיא שלי בלי טלפון הוא שבועיים, כולם כבר התרגלו ל-last seen: שלישי בשבוע שעבר".

צוללנים (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

יש לכם מסורות מיוחדות בשייטת?

"ברגע שחניך מגיע להפלגה הראשונה שלו בצוללת, צוללים לעומק המקסימלי אליו ניתן להגיע, אחרי זה אנחנו פותחים ברז מיוחד שמחבר את פנים הצוללת לסביבה שבחוץ, ונותנים לו כוסית אחת של מי ים כדי לחגוג את הפעם הראשונה בה הגיע לעומק המרבי. אנחנו קוראים לזה "שמפניית מעמקים".

איך נראית השגרה שלכם כשאתם נמצאים בים?

"אנחנו חיים את 'קשה באימונים - קל בקרב'. בכל שבוע אנחנו יוצאים לאימון, מתרגלים תרחישים שונים ועובדים על שיפור היכולות המבצעיות שלנו. האימונים מגוונים ומשלבים לפעמים גם עוד יחידות מהזרוע ומהצבא הגדול".

איך נראית השגרה שלכם מחוץ לים?
"שגרת הנמל שלנו עוסקת בעיקר סביב אחזקת הצוללת. אנחנו עושים הכל - החל מסידור תקלות ועד חידוש מלאי האוכל והדלק".

צוללנים (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מה התכונה הכי נחוצה לצוללן?

"להיות חבר. זה אולי נשמע כמו משהו שאומרים בכל מקום בצבא, אבל כשאתה נמצא עם אותם אנשים במקום כזה קטן אתה חייב ללמוד להסתדר איתם".

מה המילה שהכי מתארת את הצוללת?

"משפחה, לגמרי. אחד הדברים שאני הכי מעריך כאן זה שאני יכול לדבר עם כולם על הכול, ולא משנה מה הדרגה שלהם. ב'מסים' (כינוי לשולחנות האוכל) או בעמדות הקרב, כולם צפופים, ולא משנה אם אתה סא"ל או סמל, אתם יודעים שאתם ביחד בזה. זו המשפחה הכי צפופה שיש".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל