"כל גיוס זה חגיגה. אנחנו הולכים לצבוע את כל לשכות הגיוס בארץ", הכריז קצין השריון הראשי תא"ל גיא חסון. המתגייסים הטריים שיתגייסו היום (ב') לשריון אולי לא יודעים זאת, אבל הם יהיו חלק ממהפכה: מעתה, בפלוגות הטנקים יהיה קצין נוסף, המחלקות יוקטנו, נושא היציאות טופל - ויחידות צה"ל יהפכו לצוותי קרב עוצמתיים עם טנקים, לוחמי חי"ר וצוותי סיור שידעו לפעול בעוצמה בכל זירה.

"מבנה החיל החדש מותאם לטכנולוגיות ולאתגרים החדשים. בפלוגות הטנקים החדשות תוקם מחלקה נוספת כך שיהיו ארבעה מפקדי מחלקות ולא שלושה", מסביר תא"ל חסון. "השינוי יקרה קודם כל בכוחות הסדירים ולאחר מכן במילואים. זה מעיד על חשיבות שהיבשה נותנת לחיל בשדה הקרב. כדי למצות את הקרב המשולב, אליו הולכים, יש התאמה של הטכניקות והתרגולות".

קצין שריון ראשי, תא"ל גיא חסון (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
קצין שריון ראשי, תא"ל גיא חסון. "כל גיוס זה חגיגה" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

כבר בבקו"ם המתגייסים החדשים יפגשו עשרות מפקדים מהחיל שהגיעו לברך אותם. "אצלנו הרעות זו לא סיסמה, זו דרך חיים", מדגיש תא"ל חסון. "הם יפגשו חברים טובים ומפקדים מצוינים, אבל הם ידעו שמחכה להם שירות מאתגר ולא קל".

תא"ל חסון מעיד שהאפשרויות שנפתחו עבור המתגייסים החדשים הן חסרות תקדים. "זה מתחיל בטנקים מתקדמים, הפלוגות המסייעות, הפלס"רים – וגם יחידות טנקים מסווגות אליהם יגיעו רק לוחמים בודדים". כמובן שכל ניסיון לפתוח את נושא הטנקים המסווגים מול הקשנ"ר כשל; הוא מבקש "להשאיר את זה לדמיון". זה המקום להגיד שהרבה השתנה מאז שהוא עצמו התגייס לשריון: החטיבה אליה השתייך כבר לא קיימת, והטנקים עליהם שרת בתחילת הדרך משמשים כמטרות האימונים של הטנקים החדשים.

מיתוג מחדש

לוחם שריון מביא לשדה הקרב הרבה מאוד עוצמה, טכנולוגיה מטורפת, ובגדול אקשן אדיר. תא"ל חסון יודע בעצמו שהמציאות הזו לא מגיעה למלש"ב, מה שפוגע – שלא בצדק - בשם של החיל. "לספר את הסיפור שלנו זה אתגר; אבל בשנה האחרונה יש שינוי. אני מזמין את כולם לראות סרטונים של טנקים בעזה, מה עושים ואיפה נמצאים. לשמוע ולהקשיב לסיפורים של שריונרים".

אבל עד שמישהו לא נהיה שריונר באמת, הוא לא מבין איך זה להיות על טנק ומה הוא באמת יכול לעשות בשדה הקרב. "צנחן עושה רושם עם הנעליים האדומות והכומתה האדומה, הנשק המגניב. מה לעשות, אצלנו אי אפשר לנסוע עם הטנק הביתה. מה שאנחנו כן יכולים לעשות זה לספר את הסיפור שלנו. בעידן הזה מי שלא מספר את הסיפור שלו, לא נמצא".

בחיל השריון הבינו את זה טוב מאוד ובשנה האחרונה הם יצאו במסע יחסי ציבור; היום אנחנו גם יודעים על הקרבות שהכריעו בצוק איתן ובמבצעים אחרים. בשנה האחרונה נוסף גם פרויקט "חבר מביא חבר" שהביא להם עשרות מתגייסים. רק היום יתגייסו כמעט 50 חיילים עם החברים שלהם. 

דרך נוספת לעודד גיוס לשריון היא פשוט להציג את הטנק. "חיל השריון תמיד הוביל את היבשה, אבל היום אנחנו במקום מטורף. קח את המטוס החדש שהגיע לחיל האוויר. אין במטוס הזה מערכות שלא קיימות בהתאמה לטנק מרכבה סימן 4. כל מה שאפשר לדמיין ממכ"מים, מערכות ניווט, שליטה באמצעי לחימה. הטנק נמצא היום במקום אחר ואיתו כל החיל".

יש הבדל מאוד גדול בין סרבני השריון לבין אלה שהגיעו בסוף לחיל. "מי שנכנס מתאהב", אומר חסון. "בסוף מדובר בלהיות לוחם. לא הכל ורוד. יש גם דברים קשים בלהיות שריונר". חשוב להגיד שהמחסום העיקרי הוסר. "נושא היציאות טופל והוא כמו בכל יחידות הלוחמה. לוחם הגיע לעבוד קשה ולא לכולם זה מתאים".

את השיחה שלנו סיימנו בנושא הטנקיסטיות. רק לאחרונה סיימו הלוחמות של המחזור הראשון את ההכשרה שלהן. "יש לנו שני צוותים בגדוד קרקל, אנחנו הכשרנו אותן. עכשיו יוצאים לפעימה שנייה וגם מפקדות ואחרי זה נדע להגיד לאן זה מתקדם". השאלה הבאה שעולה היא למה הן שם ולא בחטיבות השריון. "ההתאמה הייתה להגנת הגבולות", מסביר תא"ל חסון. "בחטיבה 7 המשימות יותר מורכבות, יש את עניין השהייה בטנק והעומסים הפיזיים. ההכשרה צריכה להיות מותאמת לזה. יש לנו הרבה ניסיון עם לוחמות. לומדים ומתקדמים. בסוף השנה הזו יהיו מסקנות מקצועיות ונדע איך ממשיכים".

>> היא פשוט שריונרית: היסטוריה בחיל השריון
>> "בדיעבד אני לא יודע למה סירבתי"