מריון קסטן (צילום: אנונימי)
התמונה שהופצה בסוף השבוע | צילום: אנונימי

ביום שישי האחרון התפתח עימות אלים בין חיילי צה"ל לבין צעירים פלסטינים ודיפלומטים זרים שהגיעו לצפון בקעת הירדן על מנת להקים מאחז בלתי חוקי. הפעילים הגיעו במטרה להקים את המאחז על חורבותיו של הכפר חאלד מקהול שנהרס בתחילת השבוע על פי החלטת בית המשפט העליון, כשאיתם משאית אספקה שכוללת ציוד להקמת אוהלים, מזון ואספקה. חיילי צה"ל וחיילי מג"ב הגיעו למקום כדי להחרים את המשאית ובכך לסכל את הקמת המאחז. העימות האלים שהתפתח בין הפלסטינים והפעילים הזרים לחיילי צה"ל תועד על ידי הצלם יו ניילור, שהעלה אותן לחשבון הטוויטר שלו.

מכאן, במרחבי הרשתות החברתית, נוהלה מלחמת פרופוגנדה נגד ישראל כשתמונת הדגל היא תמונתה של הדיפלומטית הצרפתית מריון קסטן כשהיא שכובה על הקרקע, סביבה חיילי צה"ל וכאשר כביכול מכוון אליה קנה של M16. התמונה, כך מציין ניילור, לא צולמה על ידיו, אלא על ידי אדם אחר שביקש לשמור על זהותו אנונימית.

התמונה המדוברת הופצה בטוויטר על ידי למעלה מחמש מאות איש כאשר אלו מדווחים בשפות שונות כי דיפלומטית צרפתית נעצרה והותקפה על ידי חיילי צה"ל באירוע בצפון בקעת הירדן. התמונה הגיע גם למספר אתרים קטנים, ביניהם אתרים אנטי ישראלים קיצוניים שמנהלים מלחמת לגיטימציה עיקשת נגד מדינת ישראל.

בצה"ל, שהרדארים שלהם מתפרשים על פני מרחבי הרשתות החברתיות כולן, לא נותרו אדישים לסיפור המופץ ברשת והעלו לבלוג שלהם באנגלית את הפוסט: "שקרים ויזואליים: האמת מאחורי ההפגנה ביהודה ושומרון". בפוסט, צה"ל מספר את הסיפור מצדם של החיילים במקום. כך נכתב בבלוג של צה"ל:

"אתמול, בעקבות ניסיון של אזרחים פלסטיניים ופעילים זרים להקים אוהלים באזור חמדת שבצפון בקעת הירדן, אנשי הביטחון נתנו מענה במקום בכוונה ליישם את החלטת בית המשפט העליון. במקום, פלסטינים ופעילים זרים התנגדו באלימות, השליכו אבנים ותקפו את כוחות הביטחון הישראלים. כוחות הביטחון עשו שימוש באמצעים לפיזור הפגנות, החרימו אוהלים ועיכבו מספר פעילים זרים. דיווחים על פיהם הדיפלומטים עשו שימוש לרעה בזכויות הדיפלומטיות שלהם נבדקות כעת ובמידה ויידרש, תלונות יוגשו לרשויות הרלוונטיות".

מריון קסטן סרטוט (צילום: אנונימי סרטוט: דובר צה"ל)
התמונה שבאה להפריך את התיאוריה | צילום: אנונימי סרטוט: דובר צה"ל

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

לאחר שסקרו בבלוג את הרקע לצילום התמונה הוויראלית, התייחסו לתמונה באופן מיוחד. באמצעות שרטוט שנעשה על גבי התמונה, ממחישים בבלוג את כיוונו של הקנה ביחס לראשה של המפגינה כאשר הסרטוט ממחיש גם לאן היה עף כדור שהיה נורה מאותו הקנה ולאן מופנה מבטו של החייל על פי מנח רגליו (מה שניתן לראות גם בתמונה המצולמת מזווית רחוקה יותר, שכוללת גם את פלג גופו העליון של החייל). עוד מובאות בבלוג תמונות נוספות שמציגות את מריון כאשר היא מכה ותוקפת חיילי מג"ב.

מריון קסטן אלימות (צילום: Press-Tv)
גם התקשורת העולמית מציגה את האלימות מצד קסטן | צילום: Press-Tv

להוכחות אלו יש משמעות מכרעת מבחינת העתיד של היחסים הדיפלומטיים בין מדינת ישראל למדינות המדוברות שכן הדיפלומטים איימו כי יגישו תלונה למדינותיהם ביחס להתנהגות החיילים באירוע. צה"ל כבר נתקל באירועים שכאלו כמו באירועי משטי הפרובוקציה לרצועת עזה, באירוע הדריסה של רייצ'ל קורי (העיתונאית שנשכבה מתחת לדחפור צה"לי) ועוד. מדובר באירוע שבו התמונות מכוונות לשתי אמיתות נפרדות ומה שיקבע הוא הצד שיצליח לשכנע את הקהל יותר טוב.

בסוכניות הידיעות הגדולות מכל מקום, לא התרגשו מהתמונה ולא מיהרו לשדר אותה או להתעמק בה. עם זאת, קסטן התראיינה לכל אמצעי התקשורת כשהיא מספרת על העימות האלים עם חיילי צה"ל.

>> תמונת החייל נגנבה, ברשת הופץ עליו סיפור שקרי