צלף (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
צלף בריטי | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

תחקיר שהתפרסם לאחרונה במגזין "Middle East Eye" מעלה טענות קשות בדבר התנהלות הצבא הבריטי בעיראק ואפגניסטן. במאמר שעורר סערה בלא מעט מדינות בעולם וגם בממלכה, נטען כי הצבא אישר ללוחמים שלו בעיראק ואפגניסטן לירות באזרחים לא חמושים, אם דיברו לידם בטלפונים ניידים או שהתנהגותם עוררה חשד שהם עוקבים אחרי הכוחות. לוחם בריטי שהתראיין למגזין בעילום שם טען: "אחד הקצינים סיפר לי שהוא ירבה בילד בן 8 בגלל זה".

בתחקיר מצוטטים בין השאר מי שהוגדרו כשני לוחמי חי"ר ששרתו בעיראק בשנת 2007. אלה טענו שהפקודות אישרו להם לירות ב"כל מי שנראה כשהוא מדבר בטלפון נייד, או מסמס בטלפון נייד. וגם בכל מי שמחזיק באמצעי לחפירה בסמוך לכביש עליו נוסעים כוחות הקואליציה".

בתחקיר צוין כי כוחות הקואליציה חששו כי אזרח שנראה חופר ליד כביש ככל הנראה מטמין מטען חבלה, מה שגבה קורבנות רבים של חיילים בעיראק של אותן שנים. השימוש בנערים וילדים לעקוב אחרי כוחות הקואליציה בעיראק אינו חדש, אלה כונו על ידי הלוחמי הבריטים "דיקרס" (dickers), שהעבירו מידע על תנועת שיירות ולוחמים שהותקפו לאחר מכן ממארבים, צלפים ומטענים.

חייל בריטי עם כלב בקבול אפגניסטן (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
חייל בריטי במזרח התיכון | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

לטענת החיילים הבריטים לשעבר שהתראיינו, "ברור שלא כל מי שהרגנו היה קשור. פשוט ריססנו שם". עוד אמרו כי "זה היה מסע הרג אבל הבטיחו לנו שאנחנו מוגנים בפני חקירה פלילית, רק תגידו שהרגשתם סכנה".

במגזין הזכירו גם ספר שפרסם בשנת 2007 טום ניוטון דון, אז עורך בעיתון הצבא הבריטי, שסיפר על קולונל שהגיע לביקור באחת היחידות ואמר "בשום מקום בכללי הפתיחה באש לא כתוב שאתה לא יכול לירות באדם לא חמוש אם הוא מסכן אותך". את הדברים הביאו במגזין כהוכחה לטענות שלהם. חייל בריטי אחר ששירת כביכול באזור בצרה בעיראק אמר: "אנחנו יורים בנערים, זקנים בכולם. מעולם לא ראיתי דבר כזה".

יש לציין שמרבית האתרים שמפיצים את ממצאי התחקיר הם אתרים רוסיים שידועים באיבתם לבריטניה. עדיין, אם בדברים יש גרעין של אמת הרי שמדובר בהאשמות קשות ופשעי מלחמה של ממש.

הצבא הבריטי נמנע מלהגיב לטענות, אך נזכיר שבעבר פרסם שעד שנת 2016 התקבלו 600 תלונות על ירי לא מוצדק באזרחים. "90 אחוז מהטענות נבדקו ונסגרו לאחר חקירה". יתר הטענות נחקרו גם כן, אולם רק מקרים בודדים הגיעו למשפט, כאשר נכון להיום אין אף חייל בריטי שהואשם בפשעי מלחמה. אם כי כן היו בודדים שהגיעו להסדרי טיעון מקלים, נשפטו ואף ישבו במעצר.