במשרד האוצר מעוניינים למשוך מחברות ממשלתיות דיווידנד חריג, בניסיון לסגור את הגירעון הצפוי בתקציב הממשלה ב–2019. בימים האחרונים התקבלה ברפאל דרישה מרשות החברות כי החברה תיקח בחשבון בישיבות שהיא עורכת לקראת התקציב לשנה הבאה, תשלום דיווידנד בהיקף של חצי מיליארד שקל, אותו היא תעביר למדינה עד נובמבר 2019. דיווידנד זה מגיע בנוסף לדיווידנד השוטף שתעביר החברה בהיקף של כרבע מיליארד שקלים. ברפאל מתנגדים למהלך. יו"ר החברה עוזי לנדאו טען בפני רשות החברות כי הדיווידנד יכווץ את קופת המזומנים וההון העצמי של החברה — ברמה שתיפגע בתשתיות שלה, ביחסי העבודה וביכולתה לקדם פעילות עסקית.

גורמים בממשלה נימקו את הצורך בדיווידנד החריג במאמצים של האוצר לביצוע התאמות שיאפשרו לו לעמוד במסגרות התקציב ל–2019. בעוד כמה ימים תפרסם הממשלה את היקף החריגה בגירעון לשנה זאת, שצפויה להסתכם בכמה עשיריות האחוז מעבר ליעד הגירעון המקורי, שהוגדר כ–2.9%. גם בשנה הבאה יעד הגירעון הוא זהה. הדיווידנד שמתבקשת רפאל לשלם חריג, אבל תואם את התוכניות שפירסמה הממשלה לחברה בעבר. עם זאת, ניתן היה להימנע ממנו אם היה לממשלה מקור תקציבי אחר.

ההתאמות בתקציב נדרשות בגלל רצף תוכניות של האוצר, שצפויות להעמיס דרישות על תקציב הממשלה גם ב–2019. שלל תוכניות הרווחה של שר האוצר בשנים האחרונות, מנטו משפחה ועד לרפורמה בקצבאות הנכים, ממשיכות לגבות מחיר של מיליארדי שקלים. בנוסף, החלטת כחלון להפחית את העליה במחירי החשמל באמצעות הפחתת הבלו על הפחם — תעלה 720 מיליון שקלים, שלא אותר להם עדיין מקור חלופי בתקציב.

במאי 2018 ביקשה רשות החברות מרפאל דיווידנד של 100 מיליון שקל בגין רווחי 2017 — שישולם ב–2019. ואולם הרווחים שצברה רפאל אמורים לאפשר לה לעמוד בסכומים אלה. יתרת המזומנים של החברה מסתכמת ב–2.8 מיליארד שקל, ויתרת העודפים שלה — 3.6 מיליארד שקל.

כתבות נוספות:

ארדואן נוהג לתוך הקיר: צניחת הלירה לא מבשרת טובות לבנקים הטורקיים

האקזיט לסטארט-אפ: כך נראה היום שלאחר מכירת החברה

בשבוע שעבר נודע כי רפאל הפסידה בקרב על מיגון נגמ"שי הבראדלי של הצבא האמריקאי נגד חברת תע"ש. השווי הראשוני של העסקה שהפסידה רפא"ל הוערך ב-200 מיליון דולר.

בנוסף ישנו עיכוב בעסקת הענק עם צבא הודו, שבמסגרתו תמכור החברה טילי ספייק בשווי חצי מיליארד דולר. הצבא ההודי החליט כי הוא מעוניין לערוך לטילי הביות הישראליים מבחנים נוספים בקיץ הקרוב.

העילה הרשמית היא טענה של מערכת הביטחון ההודית, שלפיה בניסויים שנערכו עד כה הטיל לא עמד במבחני התפקוד שנעשו לו בטמפרטורות גבוהות. מאחורי הקלעים קיים חשש שהדרישה מבטאת את נטייתם של ההודים לבחון את כל העסקה מחדש.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker