אף על פי שישראל היא לא צד במלחמה באוקראינה, בימים האחרונים מתנהלת מתחת לפני השטח מלחמת האשמות בין גורמים במשרד החוץ ומשרד ראש הממשלה לבין מערכת הביטחון, על רקע הטענות כי המודיעין הישראלי פספס את כוונת הפלישה של הרוסים. זאת, למרות המידע הפומבי של המודיעין האמריקאי, שכנראה הועבר גם לישראל.

כבר בדצמבר 2021 פרסם הממשל האמריקאי כי דוח של גופי המודיעין שם קובע שפוטין יפלוש לאוקראינה ב-2022, אז עוד לא ידעו את התאריך המדויק. שבוע לפני הפלישה, כאשר המודיעין האמריקאי כבר ידע לצפות את המהלך הרוסי כפי שקרה באופן מדויק, בישראל עדיין העריכו שהסיכוי לפלישה אינו גבוה.

הערכה זו נעשתה על ידי גופי המודיעין בישראל ודוח של המטה לביטחון לאומי (המל"ל). זה היה הבסיס לדברים של שר החוץ יאיר לפיד כי פלישה אינה דבר בטוח, וכן לדבריו המהוססים בנושא של ראש הממשלה נפתלי בנט.

מה רוצה פוטין? כל מה שצריך לדעת על המלחמה בין רוסיה ואוקראינה

בשבת של ה-12 בפברואר, לפני הפלישה, בעוד שבישראל קראו לישראלים באוקראינה "לשקול את שהייתם שם" והודיעו כי עדיין אין כוונה לפנות את השגרירות, בארה"ב כבר ידעו להגיד שהפלישה היא "עניין של ימים" ופינו באופן מידי את האנשים שלהם מאוקראינה. כך גם עשו רוב מדינות המערב.

בישיבות שהתקיימו במערכת הביטחון יחד עם הדרג המדיני ב-19 בפברואר ולמחרת אותו היום, עדיין לא ידעו לומר לדרג המדיני אם ומתי תהיה פלישה רוסית. מידע חשוב לצורך קבלת החלטות הנוגעות לפינוי ישראלים והשגרירות, בעוד שבארה"ב כבר ידעו להגיד איפה כל החיילים הרוסים ואפילו באיזה יום המלחמה תפרוץ. יש לציין שבשבוע האחרון, אף שלא היו הערכות מבוססות, כבר קראו לישראלים לצאת משם והחמירו את אזהרת המסע. 

ההסבר לפער המודיעיני

הנימוקים לפער בין שתי הערכות המודיעין בקרב גורמים במערכת הביטחון הוא "גאוגרפי". לדבריהם, ישראל מתמחה באיסוף מודיעיני במדינות עימות כמו איראן, סוריה ואחרות, ואינה אוספת מודיעין על רוסיה ומדינות אותו אזור, שלא נמצאות במוקד המודיעיני. טענה זו נכונה, כמובן, אולם שוב יש לציין כי לישראל קשר טוב עם האמריקאים, שפרסמו את מה שידוע להם באופן גלוי – ולמרות זאת בחרו גופי המודיעין בישראל שלא ליישר קו עם הערכות אלו בתחילה.

בינתיים, נראה שבמערכת הביטחון הישראלית נעשה שינוי חשיבה. בימים האחרונים המערכת מובילה בהכנות, לצד משרד החוץ, לפינוי המוני של ישראלים מפולין, רומניה ומולדובה. גורמים בלשכת שר הביטחון ציינו כי השר הנחה את צה"ל להכין תוכנית פינוי שתתבסס על חיל האוויר וחברות תעופה מסחריות, שבינתיים תגברו את קווי הטיסות המסחריים שלהם במדינות אלו.