הם חיכו שהשמש תשקע והחושך ירד, ואז החלו לצעוד בשקט מופתי לעבר עזה הקטנה. לוחמי הסיירת של חטיבה 7 הסתננו לסמטאות העיר העוינת, רצו בין מבנים שטופי גרפיטי וסיסמאות בערבית, והסתערו בתורם על בתי המגורים והמפקדות. בחדרים האפלים חיכו להם מחבלים שהתקילו אותם; הם השיבו אש, הסתערו וגם נפצעו.

עזה הקטנה, מתחם הלוחמה בשטח בנוי שהוקם בבסיס צאלים, נחשב כיום לאחד הגדולים בתחומו. הצטרפנו לאימון שערכו בו לוחמי פלס"ר 7 - "רוחות הרפאים של החטיבה" - שיובילו את חטיבת השריון ללב קן הצרעות העזתי.

"מתקן האימונים מזכיר מאוד את השטח האמיתי", מסביר מפקד פלוגת ההכשרות של היחידה, סגן עומר פלד. "הם לומדים את היסודות, איך נכנסים לבית עם מחבלים ואיך פועלים בפנים. מכניסים אותם לאווירה".

זה לא פשוט להיכנס לבית חשוך בידיעה שמחכה לך מחבל, גם כשזה בסך הכל אימון.

"אין מה לעשות. כשנגיע לשם נצטרך להיכנס לבתים חשוכים עם מחבלים. הם מתאמנים על זה כדי שברגע האמת יעשו את זה בלי לחשוב. הקושי הוא בעיקר לצאת מהשוק של 'יורים עלי', ללמוד להגיב באופן אוטומטי", הוא מפרט. ברקע נשמע ירי כבד, מתוזמן בדיוק רב שממחיש את הכוונה שלו.

פלס"ר 7 היא יחידת איתור תקיפה רשתי (את"ר), או בעברית: איתור האויב והשמדה באמצעות "אש מדויקת", כך מסביר מפקד היחידה, רס"ן אמיר עופר. היחידה נחשבת לאחת הסיירות הכי ותיקות בצה"ל וחגגה לאחרונה 70 יחד עם המדינה. למעשה, לוחמיה קיבלו את הצל"ש היחידתי הראשון בצבא, אי אז בזמן מבצע קדש, כשעדיין נקראו 135. מאז הם עברו לא מעט גלגולים: אם בהתחלה הם העבירו לטנקים מידע מודיעיני ומצאו עבורם תוואי דרך אפשריים, אז היום הם כבר משמידים מטרות בעצמם. מסתננים לנקודה שנבחרה מראש, משקיפים על האויב - ומשמידים אותו באמצעים שונים.

פלס"ר 7 (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

הם לא מתיימרים להיות יחידה מיוחדת, אבל הם בהחלט מחשיבים את עצמם ליחידה מובחרת שפועלת באופן חשאי, בתוך שטח האויב, לפני יתר הכוחות. מפקד היחידה מסביר שהיא קריטית עבור מפקדי חטיבת השריון. "בתרח"ט האחרון שעשינו עם גולני לא היה מפקד אחד, כולל מפקד האוגדה, שלא הזכיר את הפלס"ר כמה פעמים. כמות הפעמים ש'פלס"ר' 7 ו'את"ר' נאמרו מדברת בעד עצמה".

עוצמה בידיים

אז מה השוס, בעצם? לוחמי היחידה מפעילים אמצעים מודיעיניים מתקדמים ומסווגים המאפשרים להם לדעת בדיוק מה מאיים על כוחותינו. אחרי שזיהו וסימנו את המטרות, הם יכולים להיעזר בטנקים - או להכווין אש של חימוש מדויק וארוך-טווח מהקרקע ומהאוויר. "זו המשמעות של המילה רשתי בתפקיד היחידה", אמר רס"ן עופר. "הכל מבוסס רשת כיום. הטכנולוגיה מתקדמת וקיבלנו אמל"ח נוסף ששיפר את היכולות והכשירות שלנו".

הלוחמים גדלים על האתוס של פלס"ר 7 וחטיבה 7 לאורך מסלול ההכשרה,  שאורכו כשנה וכולל הכשרות לניווטים, להסוואה ולמודיעין. לדבריו, בסוף הרוח והמנהיגות הם הערכים שמנצחים את המלחמה, ולא הטכנולוגיה. "ללוחמים יש הרבה מאוד עוצמה בידיים, והם גדלים על המורשת של הדורות הקודמים". כשהמצב בשטח על סף התלקחות כוללת, חשוב לו להדגיש: "נהיה איפה שצריך, בכל זמן ובכל תנאי".