סמל שרה מקמאהון, שבמסגרת תפקידה בצבא ארה"ב הספיקה לשרת גם תקופה ארוכה באפגניסטן, חשבה כבר שאי אפשר להפתיע אותה. היא מצאה את עצמה עומדת לצד אתר ההרס רחב הידיים בבסיס זיקים, ומסתכלת על חבריה למשמר הלאומי שמתפעלים את כלי החילוץ בצעקות רמות לכל עבר. "לא חשבתי שיש לנו את המוטיבציה הזו בתוכנו", היא צוחקת. "כנראה שזה מה שמפגש עם הצבא הישראלי עושה לך".

שרה היא אחת מ-40 חיילי המשמר הלאומי האמריקאי (שמורכב מחיל רגלים ומחיל האוויר) שהגיעו לתרגיל המשותף עם פיקוד העורף, "חזית אחודה", שהתקיים בשבוע שעבר. "התרגיל הזה נבנה מתוך כמה מטרות", מסבירה סא"ל טל מיכאלוביץ-רוזין, מפקדת בית הספר למקצועות העורף. "ישנה למידה הדדית בה אנחנו יכולים לשאוב מהאמריקאים והם יכולים לשאוב מאיתנו, אך יש פה גם חשיבות טקטית במקרה בו נאלץ להיפגש בחירום בארצנו או במדינה זרה".

תרגיל פקער והמשמר הלאומי (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

"התהליך נע בין תיאוריה לתרגול בשטח כל הזמן", מוסיפה סא"ל מיכאלוביץ'-רוזין, "אם היום הראשון מרכז למידה תיאורטית של שיטות החילוץ, אז ביום השלישי הקבוצות האמריקאיות מתחרות זו בזו באתר הרס. ביום הרביעי כבר מתרגלים ממש חילוץ, רפואה בחירום ומודיעין אוכלוסייה דרך חדרי בריחה ותרגילים מותאמים".

התרומה המהותית ביותר שמספקת חטיבת החילוץ לכוחות האמריקאים, היא הבנת השיטות היעילות ביותר להתמודדות עם לכודים בשטח, אותן מתרגלת החטיבה בכל תקופת אימון. "דרכי הפעולה שאותן אנו דואגים להעביר הלאה לכוחות האמריקאים הן איתור, חילוץ בשיפוע ומנהור - שהן שלוש היכולות החדשות בחטיבה", מסביר רס"ן שחר בן סמיאן, רמ"ד הכשרות חילוץ. "כוחות זרים לרוב רגילים לחילוץ ברמה הפשוטה ביותר, התנפלות על אתר ללא סדר מיוחד, אנחנו רוצים להראות להם שאפשר גם אחרת - ביעילות".

התרחיש הגדול ביותר איתו מתמודדים שני הכוחות ביום האחרון מותאם במיוחד לאורחים - מלון הקומות בו מתארחים כוכבי האוסקר קרס במהלך הטקס החגיגי, וכעת על הכוחות לחלץ את הלכודים המפורסמים. "אנחנו מחלצים את טיילור סוויפט מבין ההריסות, עם פטיש אוויר, מי היה מאמין?", אמרה סמל מקמאהון לאחת מחברותיה בשעה שצפו יחד באחד הקצינים קודח במרץ.

תרגיל פקער והמשמר הלאומי (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

תמונת המצב באתר ההרס בזיקים ודאי זרה לכוחות האמריקאים, משום שבזירה עובדים יחד יותר משישה כוחות חילוץ צבאיים ואזרחיים. "שילוביות היא הלחם והחמאה של חטיבת החילוץ", מתגאה רס"ן בן סמיאן. "בין אם בשילוב בין הלוחמים והלוחמות, ובין אם בשיתוף הפעולה עם כוחות החילוץ האזרחיים - משטרת ישראל, כיבוי והצלה, רשויות מקומיות ויחידות חילוץ אזרחיות. הכנסת כוחות זרים היא אומנם מאתגרת, אך מלמדת המון על תפעול יעיל בחירום של שני הצדדים".

"לאמריקאים יש המון רצון לתרגל ולהתנסות", מעידה סא"ל מיכאלוביץ'-רוזין, "אז אנחנו מתאימים את התרגיל ליכולות שאיתן הם באים - מחיבור בין הפרמדיקים בתרגול רפואת חירום בסימולטור, ועד לליווי מלא בעבודה עם כלי החילוץ ובתחומי הפיקוד והשליטה בזמן אירוע".

לצד העבודה המשותפת בשטח, בלטו גם שיחות הצד בסמוך לאתר, בו הכירו לראשונה הכוחות אלו את אלו ושמעו על ההבדלים בין משימותיהם. "אנשי חטיבת החילוץ הם לוחמים בנוסף למחלצים, ומתעסקים בבט"ש שכולל מעצרים ליליים ופעולות מבצעיות", מתאר רמ"ד הכשרות החילוץ. "זה סוג של מאגר יכולות שלא קיים אצל האמריקאים, וחשוב שיכירו בו ויבינו את משמעותו בעורף ובחזית".

"אני חושבת ששיתוף הפעולה הזה מאפשר עליית מדרגה, מהרמה הטקטית-מבצעית, לרמה אסטרטגית של ממש", מסכמת סא"ל מיכאלוביץ'-רוזין את השבוע המשותף. "כשאנחנו מסתכלים מעבר לתרגיל הזה, אנחנו רואים את הבסיס החזק שיש עם הצבא האמריקאי בזכות שיתוף הפעולה. מהדדיות מוחלטת בתרגולים בשגרה, וכשנידרש לכך - גם בחירום".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל