סגן עמית אדרי, קצין המשרת ביחידת הביטחון בצה"ל העוסקת במשימות אבטחה שונות, סיים לפני כחודשיים לפקד על קורס מ"כים, ולפתע התגלה אצלו סרטן הלימפומה. השבוע, לאכזבתו הרבה, נקבע לו פרופיל 21 והוחלט כי הוא ישוחרר מצה"ל.

סגן אדרי שירת בצה"ל שנתיים ושמונה חודשים, מהם שנה וחצי כקצין בסדיר. בדיוק בימים אלו הוא היה אמור להיכנס לקבע.

ברור לו שבתקופת הטיפולים הוא לא היה יכול לתפקד בשירות הצבאי, אך לדבריו מדובר במצב זמני, כזה שהוא ציפה מהמערכת הצבאית לדעת למצוא בו פתרון עד שיוכל לשוב לשירות באופן כזה או אחר.

"הטענה שלי היא לא משפטית אלא מוסרית", הסביר סגן אדרי בשיחה עם mako. "הצבא פעל על פי חוק, הם יצרו מנגנון שידע לפלוט אותי בהתאם לצורכי המערכת. עובדים לפי ספר חוקים ואין שום גורם אנושי שמשפיע או מביע דעה בנושא".

"יושב מולך רופא ואומר אין מה לעשות זה מה שהספר קובע ועם זה אני עובד", תיאר את הסיטואציה עימה נאלץ להתמודד. לדבריו, כל גורם שעמד בקשר מולו או מול היחידה שלו טען כי: "הוא רק מייצג את המערכת הצבאית ולא באמת יכול להשפיע על ההחלטה".

הוא מסביר למה ציפה מהצבא: "הייתי מצפה שהמערכת תדע להתמודד עם המצב שלי ולא לזרוק אותי. אני כרגע באמצע הטיפולים ואם הכול ילך כמו שצריך אני עוד חודשיים אמור להיות אחרי. זו אפילו לא תקופת היעדרות ארוכה".

"בתור בן אדם שהיה במערכת במשך שנה וחצי בצורה לויאלית ברמות הגבוהות ביותר, אני מרגיש שהמקום שנתתי בשבילו לילות כימים ללא שום תמורה מיוחדת (1,285 ש"ח בחודש למעוניינים), הפנה לי עורף בפעם היחידה שהייתי צריך אותו!", כתב סגן אדרי מדם ליבו בפוסט שפרסם.

עוד כתב הקצין כי לתחושתו, הצבא: "התנהל כארגון כלכלי ויעיל כמו שהרבה אזרחים במדינת ישראל היו רוצים אבל פספס בדרך את דרך הארץ והמידות שעליהם הוא בונה בניסיון להשאיר את האנשים שבתוכו".

סגן עמית אדרי (צילום: פרטי)
ליחידה שלו אין לו טענות, להיפך. אדרי בהענקת דרגות | צילום: פרטי

חשוב לו להדגיש שהטענות הן על התנהלות המערכת הצבאית ולא כלפי מפקדיו הישירים שנמצאים שם בשבילו. "ביחידה שבה שירתי עטפו אותי ואין לי מילה רעה אחת עליהם. הטענה היא כלפי המערכת הצבאית שפשוט פולטת אותך בלי שום גורם אנושי".

גורם צבאי טען השבוע כי בקשתו של סגן אדרי לבחון את שחרורו, נידונה בדרגים המקצועיים הבכירים ביותר, כהגדרתו, והשיקולים מאחורי ההחלטה היו לדבריו רפואיים ושיקולי משאבי אנוש כאחד.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"הקצין נמצא בשירות סדיר בצה"ל וימשיך בו עד להשלמת תהליך קליטתו באגף השיקום, לשם שמירת רצף טיפול בהתאם לקבוע בחוק. ככלל, צה"ל פועל בהלימה לחוק שירות ביטחון, ומשחרר משירות סדיר את מי שסובל ממחלה המצריכה התמקדות בטיפול ארוך-טווח ושאינה מאפשרת להמשיך בשירות פעיל. זאת כאמור, בהינתן שנתקבלה הכרה מאגף השיקום במצבו ותוך דאגה לרצף הטיפול. מפקדיו של הקצין ימשיכו ללוות אותו בהתמודדות עם המחלה".