איש העינויים האכזרי של אסד עומד למשפט בגרמניה אחרי שנתפס מסתתר בין הקורבנות שלו. הוא נעצר שם אחרי שחלק מהקורבנות שלו שהיגרו למדינה זיהו אותו והסגירו אותו לשלטונות בברלין.

אז התברר שהוא הוסתר על ידי המורדים, שידעו מי האיש והגנו עליו אחרי שערק לשורותיהם.

קולונל אנוואר רסלאן (56) היה במשך שנים רבות איש מודיעין סורי וציר מרכזי במנגנון העינויים של המשטר, בין השאר כמפקד מתקן הכליאה 251-B B באזור אל חטאיב שבדמשק הבירה, סמוך למשרדי הסהר האדום.

מדובר במתקן כליאה חשאי של המודיעין הסורי, שם הוחזקו בממוצע כ-600 בני אדם שהוגדרו כמתנגדי המשטר. העצורים סבלו מעינויים קשים ביותר ובכל יום מתו בממוצע 4-5 בני אדם.

ההערכה היא שבבתי הכלא של אסד נהרגו במהלך מלחמת האזרחים בין 70 ל-80 אלף בני אדם, והכל נעשה תחת פיקודו של הקולונל רסלאן.

בשנת 2012, כשנה לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה, האיש ערק ונמלט עם בני משפחתו לגרמניה שם גם שינה את זהותו.

אחרי כשלוש שנים הוא זוהה על ידי אחד מהקורבנות שלו, אולם לא נעצר בגלל שהאופוזיציה הסורית בגלות ערבה לו, טענה שהוא שינה את דרכיו ואף סייע למורדים.

עוד מתברר שהוא שימש כיועץ צבאי בשיחות שלום שהתנהלו באותה התקופה ולדברי גורמים באופוזיציה הסורית, הוא "חזר בתשובה וסיפק מידע רב".

האיש חי תקופה נוספת בין האנשים בהם פגע, עד שזוהה שוב והוסגר על ידי אחדים מהם לשלטון בברלין. הוא נעצר בחודש פברואר האחרון ובגרמניה לא צפויים להתחשב בעובדה ששינה את דרכיו.

יחד איתו עומדים למשפט חשודים נוספים בפשעי מלחמה, אייאד אל גאריב שהיה העוזר של הגנרל חאפז מחלוף, שהוא גם בן דודו של אסד.

התעללות בסוריה (צילום: AFP, GettyImages IL)
התעללות בסוריה. שימוש אכזרי בכוח | צילום: AFP, GettyImages IL

מחלוף, נחשב לאחד מהרוצחים הגדולים של המשטר ופושע מלחמה שבחש גם בקלחת הלבנונית ועמד בראש "מנהל הביטחון הכללי הסורי", גוף שאחראי למותם של עשרות אלפי סורים.

אל גאריב היה אחד מעוזריו הנאמנים, שגם סייע לו לנהל את השימוש האכזרי בכוח נגד המפגינים בתחילת מלחמת האזרחים. גם הוא עומד למשפט אחרי שהתברר שהסתתר בין הקורבנות שלו.

"ההחלטה להעמיד אותם לדין צדק הפתיעה את כולם", אמר עו"ד אנואר אל באני, אחד מהעדים נגד השניים שהגיע מסוריה לגרמניה, אחרי שעבר עינויים קשים במתקן המעצר עליו פיקד רסלאן.

"איש לא האמין שתחום השיפוט האוניברסלי יכול לעבוד", אמר כאשר כוונתו לכך שחשודים בפשעי מלחמה עומדים לדין במדינות אחרות.

לא מעט מפושעי המלחמה הסורים נמלטו בשנים האחרונות לאירופה, רובם לגרמניה. בין השנים 2011 ל-2013 (חלקה הראשון של מלחמת האזרחים) נפתחו 17 תלונות נגד פליטים סורים בגין פשעי מלחמה. בין 2013 ל-2016 הנתון זינק דרמטית ל-2,590.

נגד רסלאן ואל גארייב יש מסמכים רבים המעידים על הפשעים האכזריים שביצעו. בין השאר בזכותו של ויליאם וויילי, חייל קנדי לשעבר וכיום חוקר פשעי מלחמה מוביל בעל דוקטורט במשפט פלילי בינלאומי מאוניברסיטת יורק, שבעבר עבד בבתי משפט מיוחדים לפשעים ברואנדה ויוגוסלביה לשעבר.

"הראיות נגד אל אסד הן הרבה יותר טובות מאלו שהוצגו בבית המשפט הבינלאומי נגד סלובודן מילושביץ", אמר ווילי, שלדבריו גם אסד הוא פושע מלחמה שצריך לעצור. על אנוואר רסלאן אמר כי הוא "היה אחד מהמענים האכזריים ביותר שפעלו שם".