מערכת טילי ה-S-300 חזרה לחיינו בסערה לאחרונה, אחרי שהרוסים הודיעו שיספקו אותה לצבא אסד תוך כשבועיים בעקבות הפלת מטוס התובלה הרוסי. רבות נכתב על אותה סוללת נ"מ – אך האם היא באמת תעצור את פעילות חיל האוויר הישראלי בשמי סוריה?

טייסי הקרב במילואים איתם שוחחנו, הפועלים כיום בתעשיות הביטחוניות, מעריכים שהמערכת לא תגביל את חיל האוויר. "כמערכת נ"מ, היא אוברייטד", אמר א', טייס קרב במילואים. "גם מערכת ה-SA-5 או SA-17 הפילה לנו סופה, אבל חיל האוויר יודע להתגבר על מכשולים הן מבחינת טכנולוגית והן מבחינת חימוש. כל אזרח יכול להיכנס היום לאתר האינטרנט של התעשייה האווירית ולראות את החימוש שחיל האוויר מפעיל, כולל הטווחים והנתונים", הוסיף. "חישוב מהיר מלמד שניתן לירות את הפצצות ממרחק מאוד בטוח, הרחק מהישג ידה של המערכת - וזה רק מה שמותר לפרסום".

דברים דומים אמר נ', גם הוא איש התעשיות הביטחוניות וטייס מסוקי קרב במילואים. "ה-S-300 נמצאת איתנו כבר לא מעט שנים, ואני מזכיר שהיא כבר פועלת בסוריה לצד ה-S-400. זה לא מנע מישראל לפעול. המערכת היא לא מה שיעצור את ישראל. הבעיה היא הרוסים עצמם, כלומר אם הם יפעילו את המערכת ויירטו את המטוסים", הדגיש. "זו בעצם המגבלה האמיתית בסיפור. חיל האוויר פגע במטרות סוריות גם לפני המלחמה, כשמערך ההגנה האווירית של אסד היה חזק ועוצמתי ולפני שהיו לנו חמקנים. אז מבחינת ביצוע, המערכת לא תפגע בביצוע המשימה - אולי תהפוך אותה למורכבת יותר".

טייס נוסף איתו שוחחנו, שעובד גם הוא בתעשיות הביטחוניות, הוסיף כי החשש האמיתי הוא מפני התנגשות ישירה. "הסיפור לא נגמר בלהעביר את המערכת. צריך להכשיר את האנשים, לאמן את הצוותים ולהפוך את המערכת למבצעית. זה סיפור של כמה חודשים שיכול להגיע גם לשנה. סביר מאוד שעד אז הרוסים יאיישו את המערכת, וסביר שהם גם יישארו שם בתום אותה השנה. זה עניין של הדרג המדיני, עד כמה הם יהיו מוכנים להסתכן בהתנגשות ישירה מול הרוסים. בסוף זה הסיפור פה ולא המערכת, שניתן להתגבר עליה כמו כל מערכת טכנולוגית".

"חיל האוויר הישראלי צבר מידע חשוב"

מערכת ה-S-300 החלה את דרכה בסוף שנות ה-80 ומאז עברה שדרוגים רבים. לפי הדיווחים, היא מסוגלת כיום ליירט מטוסים בטווח של כ-200 ק"מ, להעסיק מאה מטרות במקביל – וליירט עד 35 מהן בו-זמנית. וכאן לא נגמרים היתרונות שלה: זמן הפריסה שלה קצר במיוחד ועומד על כ-5 דקות, היא מסוגלת ליירט טילים בליסטיים בטווחים של כ-50 ק"מ, ויכולה גם לפגוע במטוסים בגובה נמוך. אך כאמור, לחיל האוויר פצצות וטילים אותם ניתן לשגר מטווחים המתחילים ב-100 ק"מ, כמו גם חמקנים.

למעשה, חיל האוויר כבר מכיר את המערכת - ולפי פרסומים זרים אף התאמן עליה בעבר. אתר התעופה  The Aviationistדיווח בשנת 2015 כי טייסות הסופה של חיל האוויר הישראלי ("אבירי הזנב הכתום", "העטלף", "האחת" ו"טייסת הנגב") פרסו ליוון - שרכשה בעבר סוללות S-300 - שם למדו את נקודות החוזקה והתורפה שלה. "בזכות התרגיל שהתקיים ביוון, צבר חיל האוויר הישראלי מידע חשוב על מערכות הנ"מ של רוסיה, ואף בחן את הטקטיקות שלו נגד אותן מערכות", נכתב בדיווח.

עוד בפז"ם:

>> אם הדיווחים הנכונים: כך ישראל תוקפת בסוריה
>> האצבעות הארוכות של פוטין: טילי הנ"מ הרוסיים שמלחיצים את המערב 
>> הרס רב ומאות הרוגים: אלה הטילים הסוריים ששוגרו לעבר ישראל