שחרור חטופים בצרפת (צילום: ap)
שאלות מאוד קשות סביב העסקה. ארבעת החטופים יחד עם שר החוץ, שר הביטחון ונשיא צרפת. | צילום: ap

ארבעה אזרחים צרפתים שהוחזקו בשבי אל קאעידה במשך למעלה משלוש השנים האחרונות אמורים להגיע היום לפריס. מדובר באירוע משמח לכל הדעות, אבל על השמחה מעיבה הידיעה ששולם בעבורם כופר של לא פחות מ-20 מיליון יורו, כך מדווח היום הדיילי מייל הבריטי.

הארבעה נחטפו בספטמבר 2010 במהלך פשיטה של פעילי טרור מאל קאעידה על מכרה אורניום בו הם עבדו ברפובליקה האפריקנית ניז'ר. מיד לאחר האירוע, ארגון אל קאעידה במגרב לקח אחריות על החטיפה והודיע שהוא מחזיק בחטופים, אלא שנותרה עננת אי ודאות באשר לשלומם והאם הם בחיים.

בעוד התנהלו המגעים לשחרור הארבעה, נשיא צרפת והמקורבים אליו חזרו ואמרו שצרפת לא משלמת כופר ושכל המגעים הדיפלומטיים לא נועדו לשחרור החטופים. אך היום, היומון הצרפתי Le Monde דיווח שסוכנות המודיעין הממשלתית שילמה 20 מיליון יורו לטובת עסקת השחרור הזו. לעיתון, שמיוחסים לו לא מעט מקורות בשירותים החשאים הצרפתים, מצוטט מקור עלום "יודע דבר".

השמועות על תשלום הכופר שדרשו פעילי אל קאעידה אינן חדשות ונשמעו לא מעט פעמים בעת האחרונה. השמועות האלו נדחו והוכחשו באופן עקבי על ידי שר ההגנה הצרפתי, ג'ין איב לה דריאן. "צרפת הצהירה בכל שלוש השנים האחרונות – אנחנו לא משלמים". לפני כשנה גבר החשש לחיי האנשים כאשר אחד התרחישים היו שהם יוצאו להורג במהלך המשבר במאלי, חשש שיתכן שהשפיע על שינויי מדיניות.

הדיילי מייל סובר כי הנשיא המכהן, הולנד, הוא בין הנהנים העיקריים משחרור ארבעת השבויים, במיוחד כאשר זה קורה יום לאחר שפורסם עליו סקר שקובע שהוא הנשיא הפי פחות פופולרי בהיסטוריה של צרפת. אחת הסיבות לכך היא העובדה שהוא לשח לניז'ר ולמדינות שכנות מאות חיילים מתוך חשש שזו תהפוך לבסיס של מאבק של אל קעידא בצרפת.

במידה ויש אמת בעניין הכופר ולא מדובר בעלילה, צרפת מסכנת את עצמה בבידוד בינלאומי. תשלום של סכום עתק שכזה לארגון טרור כמו אל קאעידה יכול לממן פעולות טרור בכל העולם וייתכן שאפילו מגע פיגועים כמו זה שבוצע במגדלי התאומים. עוד נקודה בעייתית במידה והעניין נכון, הוא שצרפת ואל קאעידה מנהלות ביניהן קשר שתיקה, או במילים אחרות – מדובר במדינה מערבית חברה בברית נאט"ו, שמקיימת שיתוף פעולה עם ארגון הטרור הקיצוני בעולם.

>> אל קאעידה חושפים: לוחמים רוסים פועלים בסוריה במסווה של שכירי חרב