בתקופה האחרונה עסקו הרבה בצה"ל ובתקשורת ב"צריבת התודעה". במבצע ''שומר החומות'' בעזה, היעד העיקרי של צה''ל היה צריבת התודעה. מאמץ רב הושקע בניסיון לצרוב בשני הצדדים הלוחמים ובעיקר לאזרחים, את התודעה שידה של מדינת ישראל על העליונה במערכה.

בנוסף, בצה''ל הקדישו משאבים בניסיון לשנות את התודעה שצרב החמאס לעולם, לשפר את מצבה 'התודעתי' של מדינת ישראל וצה''ל במערכה המתמשכת אל מול הפלסטינים.

מוקדם לקבוע האם במשימה הזאת צה''ל הצליח, כי התחושה היא שהמערכה עדיין לא נגמרה בהסכם הפסקת האש השברירי. אך יש שאלה נוספת וחשובה שצריכה להעסיק את הדרגות הבכירות בצה''ל כבר לפני שנים: איך צה''ל נתפס בעיניי הציבור הישראלי כארגון?

ירי מעזה (מימין) מול יירוט כיפת ברזל (משמאל) (צילום: anas baba, AFP)
לפני מה שחושבים בעולם, חשובה התפיסה אצלנו. שומר החומות | צילום: anas baba, AFP

לתחושתו של כותב שורות אלו, קצין לשעבר וכיום אזרח, צה"ל נתפס לצערי בעיניי האזרחים ויתרה מכך, בעיניי מפקדים רבים בצבא, כארגון מסורבל ולא יעיל, שמתעקש לשים לעצמו מקלות בגלגלים בעקבות פקודות ישנות ומשונות. כאלו שבהן אף אחד לא טורח להתעסק.

ראייה לכך היא הפרשה הבוערת של הימים האחרונים, העמדתם לדין משמעתי של מפקד יחידת שלדג ושתי נשות קבע ביחידה, בשל תוספות שכר חריגות למשרתים ביחידה המובחרת.

בקצרה עבור מי שאינם בקיאים בפרטי הפרשה, אחד המשתנים של המשכורת הצבאית הינו ''רמת פעילות'', שנקבעת על פי אופי ודרישות היחידה ומותנה במספר לילות מסוים שעל המשרת לשהות בבסיס, על מנת להיות זכאי להם.

צה"ל החליט להעמיד לדין את מפקד היחידה ונשות קבע על כך שביחידתם נתקבלו משכורות על רמת פעילות גבוהה ממספר הלילות שבהם שהו המשרתים בבסיס, משמע, יותר כסף למרות שלא עמדו בתנאים.

הפקודה אינה יודעת להבדיל בין אדם לאדם ובין תפקיד לתפקיד וזה כל הסיפור. צה''ל, שמתיימר להיות ארגון המאחד את כל חלקי העם ומתבסס על שוויון, בו לא משנה מהיכן הגעת ומהי דרגתך אתה ''שווה בפני הפקודה'', התאהב יתר על המידה ברעיון הזה. שכח שהוא מתעסק בבני אדם.

הדרישות בין התפקידים השונים משתנות, האינטנסיביות, הלחץ, מידת הסכנה וגורמים רבים נוספים משפיעים על החייל. בפקודה המקובעת, הצבא הכניס את עצמו במו ידיו לפלונטר. אז נכון, פקודה היא פקודה כפי שחוק הוא חוק ואין ספק שנעשתה ''עבירה'' (אם אפשר לקרוא לזה ככה), אך ההעמדה לדין היא לא פחות ממביכה.

מפקד מול חיילים בשטח (צילום: דובר צה"ל)
גם הפקודות והנהלים צריכים להתחדש. תמונת אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

יחידת שלדג שלוקחת חלק במבצעים סודיים, מורכבים ומסכני חיים, מסווגת לתוכה את מלח הארץ, אנשים ערכיים ומצוינים שמוכנים להקריב את חייהם פשוטו כמשמעו למען מדינת ישראל.

כפי שלא יקבלו תוספת שכר אם ייאלצו לישון יותר לילות במהלך השבוע בבסיס בעקבות פעילויות מבצעיות, ההתעסקות האדירה בכך שישנו פחות לילות והגדרת השכר של לוחמים ביחידה מובחרת לפי קריטריון זה, היא מבזה ולא ראויה. בוודאי בהתאם לדרישות והציפיות מהלוחמים.

בתגובה לפרסום ב-mako בנושא, נמסר מצה"ל בתגובה בין היתר כי: ''נושא השבת הכספים נמצא בבחינת הגורמים הרלוונטיים, וטרם התקבלה החלטה בנושא". מיותר לציין כי אם יידרשו הלוחמים להחזיר כסף צה''ל, רמת האבסורד בפרשה תמריא לגבהים חדשים.

הפרשה בשלדג היא המשך לאירועים שביססו את צה"ל בעיניי הציבור כגוף מסורבל, לא יעיל ולא מתחדש. אין ספק שבהחלטה להעמיד לדין אנשי קבע, צה''ל פוגע במוטיבציה ובאמון במערכת של מיטב בניו ובנותיו, עם אותן הפקודות המיושנות שלא יודעות להבדיל בין יחידות ותפקידים.

הפרשה הנ''ל היא אחת מיני מקרים רבים בהם צה''ל ופקודותיו מכשילים את עצמם ומגבירים את משבר כוח האדם האיכותי שפוקד את הצבא. כדאי שבשנת 2021 צה''ל יערוך שינוי.

אולי הגיע הזמן להקים גוף/ועדה שתהיה אחראית לטפל בפקודות הישנות והמשונות, שתדע להתאים את הארגון לעצמו ולמציאות. כי כעת, ''צריבת התודעה'' של צה''ל בציבור אינה חיובית כפי שכולנו היינו רוצים.