בעוד שבמרוקו מבקשים מישראל להפעיל לחץ על ארה"ב כדי שזו תמכור לה חמקנים מסוג F-35, אלג'יריה האויבת הגדולה מקדמת את העסקה מול רוסיה לרכש החמקן שלה מסוג סוחוי SU-57. למעשה, העסקה האלג'ירית לרכש 14 חמקנים רוסים, נכון להיום, הייתה נקודת הלחץ ששלחה את מרוקו להפעיל קשרים מול ישראל כדי לפעול בארה"ב.

אלג'יריה היא המדינה הראשונה מחוץ לרוסיה שחתמה על עסקה לרכש מטוס החמקן סוחוי 57. מאז נחתמה העסקה מתנהלים מגעים להגדלת הרכש מ-14 ל-24 חמקנים. הרוסים מפעילים לחץ גדול מאוד כדי שזה יקרה, כמו גם כדי לשווק את החמקן שלהם לכמה שיותר מדינות.

לאלג'יריה חיל האוויר שסד"כ מטוסי הקרב שלו מונה כ-140 יחידות, מהם כ-60 מטוסי קרב מתקדמים מסוג סוחוי-30 ועוד 46 מטוסי מיג-29 משודרגים. בין המדינות קיימת סוג של מלחמה קרה שמתפרצת מדי פעם, על רקע התמיכה של אלג'יריה בארגון הפוליסריו שפועל לעצמאות סהרה המערבית, שנכבשה על ידי מרוקו.

F-35 (צילום: Scott Barbour, GettyImages)
מטוס החמקן האמריקאי 35-F | צילום: Scott Barbour, GettyImages

המאמצים של אלג'יריה להגדיל את כמות החמקנים שרכשה מרוסיה עוד בינואר, מסמנים למעשה את כיוון ייצוא החמקנים הרוסים ואת הזירות בהן יתמודדו מול חמקנים אמריקאים.

נכון להיום לחיל האוויר הרוסי מטוס אחד מבצעי מייצור סדרתי וככל הנראה עוד אחד מאבות הטיפוס כאשר עד היום ייצרו 10 חמקנים מסוג סוחוי-57. מדובר באיחור משמעותי בלוח הזמנים כאשר בשנה זו הייתה אמורה להיות כבר טייסת מבצעית וספק שזה יקרה לפני 2024.

כאמור, באלג'יריה כבר חתמו על עסקה. מי שהביעו נכונות ואף רצון עז לרכוש את המטוס הן איראן, מצרים, סין, הודו וגם וייטנאם. בעוד שמדובר בלקוחות פוטנציאלים בלבד, הרוסים רואים בכך סוג של מלחמה קרה הדורשת מהם להעלות הילוך.

החמקן האמריקאי כבר הגיע ל-14 מדינות שונות והנתון הזה ממשיך לעלות. איתו גם מפלס הלחץ של הרוסים, שלא רוצים לאבד את נתח שוק מטוסי הקרב שהם שולטים בו.

חמקן רוסי (צילום: Oleg Nikishin, GettyImages)
מטוס החמקן הרוסי סוחוי 57-SU | צילום: Oleg Nikishin, GettyImages