זוג חיילים בים צוחקים מחובקים (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
חיילים כבר לא מחכים לשחרור כדי לטוס לחו"ל. אילוסטרציה | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

חיילי הסדיר כבר לא צריכים לחכות ל"טיול של אחרי הצבא". אם פעם טיסה לחופשה ביוון או בתאילנד אחרי אימון צבאי ברמת הגולן נשמעה כמו פנטזיה פרועה עבור חיילים - כיום זו מציאות רווחת. הצבא הקל בשנים האחרונות את מדיניות היציאה לחו"ל, ובשילוב עם המגמה הכללית של הוזלת חבילות הנופש לחו"ל, נוצר פלח שוק חדש בעולם הנסיעות: חופשות של חיילים במהלך השירות סדיר.

"נדיר למצוא שוק שנפתח מאפס כמו שנפתח שוק החיילים בשנים האחרונות", אומר רונן קרסו, סמנכ"ל שיווק באיסתא. "הנהלים המקלים על החיילים איפשרו כניסה של עוד עשרות אלפי נוסעים בשנה למאגר, וזה דרמטי. ברגע שהתקנות מאפשרות לחייל לצאת בקלות לחו"ל - כל הורה שידו משגת, יעשה כל מה שהוא יכול כדי לסייע לילדו להחתים דרכון".

ואכן, בצה"ל מדווחים על עלייה של 25% במספר החיילים היוצאים לחופשות בחו"ל בעת שירות החובה, מ-2014 עד היום. עדות נוספת להתבססות של פלח התיירות החדש בענף ניתן לראות גם בנתוני למ"ס: ב-2015-2011 חל גידול של 47% ביציאה לחו"ל של ישראלים בקבוצת הגיל 19-15, לעומת גידול של 34% בכלל האוכלוסייה. המשמעות ברורה: היקף הטיסות של צעירים, ובהם חיילים בגילי 18 ו-19, עלה בשיעור חד.

"צה"ל אינו מפרסם נתונים ברורים על מספר חיילי החובה, ולכן קשה לאמוד את גודל השוק, אבל אנחנו מעריכים אותו ב-70-50 אלף חיילים שטסים לחו"ל בשנה", מסביר קרסו.

גם באופיר טורס רואים בשנתיים האחרונות מגמה מתגברת של טיסות לחו"ל של חיילים בשירות חובה. לפי עקיבא טישלר, סמנכ"ל מכירות באופיר טורס, ההזמנות של חיילי הסדיר הן בעיקר לסופי שבוע וליעדי צעירים, המאופיינים בחיי לילה ומסיבות.

תיירות לחיילים (צילום: Marco Di Lauro, GettyImages IL)
ההזמנות של חיילי הסדיר הן בעיקר לסופי שבוע וליעדי צעירים, המאופיינים בחיי לילה ומסיבות. אילוסטרציה | צילום: Marco Di Lauro, GettyImages IL

"עולם החיילים הופך סגמנט משמעותי יותר גם בתיירות הפנים וגם בתיירות היוצאת. בבדיקות שעשינו גילינו שחייל מוציא בשוטף הרבה יותר מהמשכורת הצבאית שלו, גם אם הוא קרבי שלא נמצא הרבה בבית. המשמעות היא, שההורים מסייעים להם לא מעט. כך גם בטיסות - החל משלב התכנון ועד רגע התשלום", מסביר טישלר. "אני לא רואה בחיילים קהל עני או חסר כסף, אלא חלק מקהל הצעירים שלנו - שאוהב לבלות ושבאופן עקבי השוק מציע לו - כמו לסטודנטים או לתיכוניסטים - דרכי תשלום גמישות במטרה להקל עליהם את המימון. עם זאת, הם לא בהכרח קבל נטול אמצעים".

המחירים ירדו - החופשות התארכו

בענף התיירות מצביעים על שתי סיבות עיקריות לעלייה במספר החיילים שיוצאים לחו"ל. "בראש ובראשונה משפיעה רמת המחירים", מסביר גיל סתיו, סמנכ"ל שיווק בישראייר. "המחירים כיום נמוכים משמעותית מכפי שהיו לפני כמה שנים, ובלא מעט מקרים חופשה קצרה בחו"ל תעלה פחות מחופשה בארץ. הירידות במחירי הטיסות נובעות מכניסתן של חברות הלואו־קוסט לשוק התעופה הישראלי, עלייה בפעילותן של חברות התעופה הזרות בעקבות רפורמת השמים הפתוחים, והירידה במחירי הדלק - כל אלה הם גורמים משמעותיים בהוזלת הטיסות ובירידה של מחירי חבילות הנופש בשוק התיירות הישראלי מאז 2013.

"השינוי אצל החיילים הוא חלק משינוי כולל שאנו רואים", אומר סתיו. "ככל שעוברות השנים, יותר ויותר אנשים מזמינים חבילות לחו"ל והמוצר נהפך לנגיש יותר. החיילים של היום הם אותם נערים שרק לפני שנתיים חזרו מטיול משפחתי ביער השחור או מחופשה ביוון, וזה חלק מתרבות הנופש שהם מכירים".

הגורם השני שמעודד את המגמה הוא מדיניות ימי החופשה הניתנים לחיילים בשירות סדיר, והסדרת הליך היציאה לחו"ל בצה"ל. אם בעבר הרחוק היה נדרש אישור חריג כדי לצאת לחו"ל בזמן השירות הצבאי, ובעשורים האחרונים פעלו בצה"ל לפי הנחיה המתירה לחייל לטוס לחו"ל רק בתום השנה הראשונה לשירות, בנובמבר 2012 הוסרה המגבלה הזו והתקבלה החלטה באגף כוח האדם בצה"ל, לפיה חיילים בשירות חובה יוכלו לצאת לחו“ל החל מהיום הראשון לגיוסם, בכפוף לאישור מפקדיהם.

למרות הפתיחות הרבה, לצבא יש עדיין שורה של יעדים שאסור לחיילים להגיע אליהם - מדינות המוגדרות כמדינות אויב על ידי אגף המבצעים של צה"ל. כל חייל בצה"ל צריך לעבור תדרוך לפני היציאה לחו"ל, המועבר על ידי נציג מהיחידה העוסק בביטחון מידע ובביטחון אישי של החיילים.


קרסו טוען שהשינוי שחל בצה"ל בשנים האחרונות דחף כלפי מעלה באופן משמעותי את מספר החיילים הטסים לחו"ל. ככלל, חייל יכול לצאת לחו"ל על חשבון ימי החופשה שלו ובאישור המפקד. פקודת מטכ"ל ("חופשות לחיילים המשרתים בשירות חובה") קובעת כי חייל זכאי לחופשה שנתית שתאפשר לו הפסקה מתפקידי השגרה לצורך מנוחה. באוגוסט 2016 נקבע כי מספר ימי החופשה יעלה מ-15 ימים ל-18 ימים בשנה, ועוד חמישה ימים בכפוף לשיקול המפקד.

כך, חייל קרבי, המשרת ברמת פעילות א' ומעלה, זכאי לנצל את ימי החופשה בשתי חופשות "רגילה" בשנה, במועדים שקובע המפקד. לפי פקודת מטכ"ל, בין שתי החופשות יחלפו שלושה חודשים לכל הפחות, אלא אם צורכי הצבא מחייבים כי יחלוף פרק זמן קצר יותר. חייל המשרת ברמת פעילות ב' ומטה, זכאי לנצל את ימי החופשה האמורים במועדים שיבחר - כל עוד אלה תואמו ואושרו מול המפקד.

ברוב היחידות אישור יציאה מהארץ יינתן ביתר קלות בתאריכים המרוכזים שנקבעו לחופשה (הדממה) ביחידה שבה משרת החייל. בדרך כלל, תאריכים אלה מתכתבים עם החופשות לכלל העובדים במשק. במקביל, יכולים החיילים בכל הרמות לבקש ממפקדיהם לנצל את כל ימי החופשה במרוכז, או לבקש אישור חריג מראש לחופשה בתאריכים מסוימים שאינם מוכרזים כימי חופש משותפים לכל היחידה. בדרך כלל יינתנו אישורים לחופשות בנות חמישה־עשרה ימים.

הגדלת ימי החופשה בצבא, וההודעה המוקדמת על מועדי ההדממות ביחידה, מאפשרות לחיילים ולחברות הנסיעות להיערך מראש למועדים שבהם החיילים צפויים להיות בחופש. מצב זה מאפשר מגוון רחב יותר של יעדים וטיסות שמציעות חברות הנסיעות לחיילים.

לפי נתוני איסתא בתשעת החודשים הראשונים של 2016 נרמה עלייה של 23% ביציאת גברים ישראלים לחו"ל בשכבת הגיל 21-18, ועלייה כללית של 19% בשכבת הגיל הזו לעומת הגידול הכללי בתקופה – של 11% בלבד. גם בגוליבר מצביעים על קפיצה חדה בשנה האחרונה.

סוגרים שבתות, ומחכים לטיסה

"מאז שהתגייסתי נסעתי כבר פעמיים לחו"ל. פעם אחת הייתי בהופעה של קולדפליי בברלין, ובעוד שבועיים אני נוסעת עם שתי חברות, שתיהן חיילות גם כן, לחמישה ימים בלונדון. אני עובדת תוך כדי השירות, אז אני יכולה לחסוך קצת כסף לחופשה - והאמת, שגם ההורים עוזרים לנו. כשאתה סוגר שבתות ועושה שמירות - ההמתנה לטיסה נותנת לך משהו לחכות לו, שהוא לא רק יום השחרור", מספרת החיילת טלי, שמשרתת בבסיס פתוח.

יעדים העיקרים לחופשות חיילים כיום הם יעדי מזרח ומערב אירופה, ובקיץ בולטים במיוחד הנופשונים ביוון אך גם בקפריסין ובולגריה, כשרבים מהחיילים טסים יחד, בקבוצות לחופשות קצרות של ארבעה־חמישה ימים. גם בוקרשט, פראג, בודפשט, ורנה וברלין - היעדים הזולים והתוססים באירופה - מסתמנים כאטרקציה ללובשי המדים. לצד יעדי מזרח אירופה, מדווחים בענף גם על טיסות של חיילים לערי מערב אירופה הגדולות - בעיקר ברלין, לונדון וברצלונה.

תיירות לחיילים (צילום: Carl Court, GettyImages IL)
"כשאתה סוגר שבתות ועושה שמירות, ההמתנה לטיסה נותנת לך משהו לחכות לו". אילוסטרציה | צילום: Carl Court, GettyImages IL

טישלר טוען כי הגדלת מספר ימי החופשה של חיילים סדירים ל–18 ימים, שבמקרים מסוימים יוכלו גם להילקח במרוכז, תגרום לכך שחיילים יוכלו לצאת לטיולים ארוכים יותר וליעדים רחוקים יותר - כמו תאילנד, פיליפינים ודרום אמריקה. "היעדים האלו הם כבר לא רק יעדים לטיול של 'אחרי צבא', אלא גם בזמן השירות", הוא אומר.

ואכן, חופשה של עשרה ימים או שבועיים מספיקה לטיולים ממושכים - וחברות הנסיעות כבר מסמנות יעדים נוספים שאפשר לשווק לחיילים, כמו קופנגן בתאילנד וקנקנון במקסיקו. בחברות הנסיעות מעריכים כי לאור הביקוש העולה, גם ההיצע ליעדים האלו צפוי לגדול ולתפוס תאוצה.

באופיר טורס הגיבו למגמה במותג חדש - ריקושט טרוול (ריקושט היא מבית אופיר טורס), שמציע הטבות לחיילים בסדיר ובקבע דרך מועדון הצרכנות 'יותר'. "אנחנו הולכים לטפל דרך המותג בכל עולם החיילים בזמן השירות, בתקווה שהם ימשיכו אתנו בטיולים של אחרי צבא למזרח ולדרום אמריקה. בשלב זה אנחנו מנסים לייצר מוצר שיתאים למשך החופשות שהצבא נותן ולתחומי העניין של צעירים בגיל הזה - חוויות אקסטרים מסיבות, אירועי ספורט והופעות".

מי מבטח חייל שיוצא לחופשה בחו"ל?

הצבא אינו אחראי על חייל שאינו נמצא בתחומי מדינת ישראל, לכן כל חייל שיוצא לחו"ל נדרש לבטח את עצמו בחברת ביטוח, והדבר נתון לאחריותו.

מחירי הביטוח המוצעים לחיילים ברוב חברות הביטוח לא שונים באופן מהותי מהמחירים המוצעים לכלל הנוסעים, שכן העלויות של ביטוח יומי בחו"ל נמוכות גם כך.

בחברות הנסיעות ממליצים לחיילים להוסיף לרובד הביטוח הבסיסי ביטוח אקסטרים, אם בטיול שהם מתכננים יש פעילות מסוג זה.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

איפה מחפש ראש ממשלת רוסיה טכנולוגיות חדשות?

איך קפץ שכר הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ ל-91 אלף שקל בחודש - ולמה איזנקוט מרוויח פחות