תיעוד הירי במחבל בחברון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
החייל אלאור אזריה. האם חיילים רשאים להשתתף בעצרת התמיכה? | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

חיילים רבים צפויים להגיע הערב לעצרת התמיכה בחייל אלאור אזריה הנאשם בהריגת המחבל בחברון. יתכן כי אלה שמתכננים להגיע לעצרת לא מודעים לעובדה שהם צפויים למעשה לעבור על פקודות מטכ"ל, והם עלולים להישפט ואף לרצות עונש מאסר.

"לא ידעתי שיש פקודה שאוסרת עליי להגיע לעצרת התמיכה באלאור. אני מתכוון להגיע עם מדים, זה לא אירוע פוליטי. זכותי להביע בו תמיכה. היום זה הוא, מחר זה אולי אני שעלול להסתבך ולא לקבל גיבוי מהמפקדים. יש פה עניין עקרוני", טוען ג', חייל המשרת ביחידה קרבית. ג' גם לא מאמין שצה"ל יעניש חיילים שייקחו חלק בעצרת - עם מדים או בלי. "בזמן החופשי שלי אני יכול לעשות מה שאני רוצה, אני לא מאמין שישפטו אותנו. אני יודע על עוד חיילים, חלקם שירתו עם אלאור, שיגיעו לעצרת במטרה לתמוך בו. אני בכל אופן לא פוחד משום עונש".

האם מותר לחיילים להשתתף באירוע כזה? והאם יש הבדל בין הגעה במדים או על אזרחי? התשובה אינה חד משמעית. על פי פקודות מטכ"ל, חל איסור על השתתפות באירועים המוגדרים כפוליטיים או חותרים תחת הצבא. עם זאת, ספק אם חיילים הוזהרו על ידי מפקדיהם שלא להגיע לעצרת ולהסתכן בענישה.

פקודה 33.0116 קובעת כי "חל איסור על חיילים להיות פעילים בפעילות ציבורית בעלת אופי מפלגתי או מדיני, במחנות צבא ובמתקנים צבאיים. חייל לא יתבטא בפומבי, בעל פה או בכתב, בכל שאלה מפלגתית. חייל לא יכול להשתתף בהפגנות ותהלוכות או לחתום על עצומות ללא רשות הצבא". סעיף אחר קובע כי "חייל לא ישתתף בכל פעילות החותרת תחת קיום המדינה או תחת השירות בצבא".

עו"ד עידן פסח, לשעבר תובע וסניגור צבאי, מעיד כי קיבל בימים האחרונים פניות מחיילים שמתכוונים להשתתף בעצרת. לטענתו, הם בהחלט עלולים לעמוד לדין: "הפקודה האמורה אינה מוכרת למרביתם של חיילי צה"ל העתידים להתייצב לאירוע. מדובר בפקודה ישנה שלא נעשה בה שימוש תדיר על ידי גורמי צה"ל השונים. ספק רב אם בשנים האחרונות יחידה כלשהי הפנתה את תשומת ליבם של חייליה לדבר קיומה של הפקודה ולאיסורים מכוחה".

עוד עידן פסח (צילום: עו"ד עידן פסח)
עו"ד עידן פסח | צילום: עו"ד עידן פסח

עו"ד פסח מתריע מפני ההשלכות האפשריות: "חייל פשוט מן השורה, שאינו מתעניין בדין הצבאי ורואה עצמו מזוהה עם החייל החשוד בהריגה, כלל אינו מודע לקיומה של הפקודה ולאיסורים החלים עליו. כעת הכדור מתגלגל לפתחם של קברניטי צה"ל ומפקדיו. אכן קיימת סכנה כי התייצבות למאורע תהווה עבירה צבאית ותוביל לשיפוט החייל המשתתף בעצרת. מנגד, ספק רב אם הפרקליטות תוסיף שמן למדורה ותורה על שיפוטם של החיילים שייטלו חלק באירוע".