נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שוקל לאשר עסקה למכירת מטוסי חמקן מסוג F-35 לאיחוד האמירויות הערביות. מדובר בצעד יוצא דופן במיוחד. עד כה, נמנע הממשל בוושינגטון לספק מטוסי חמקן לאיחוד הערבי כדי לשמור על עיקרון היתרון הטכנולוגי של ישראל באזור. אך נראה שממשל טרמפ מתכוון לשנות את ההחלטה ולאשר את העסקה שאיחוד האמירויות מאחל לה עוד משנת 2013. "הצוות של טראמפ הסכים לשקול את הבקשה. זו עדיין לא תשובה חיובית, אבל אני די בטוח שזה יקרה כשהאבק ישקע", צוטט בכיר בפנטגון.

הצבא של איחוד האמירויות הפך בשנים האחרונות לצבא הרביעי בעוצמתו במזרח התיכון. על פי מכון המחקר שטוקהולם, בעשור האחרון הם הכפילו את הרכש הביטחוני שלהם והגיעו לתקציב של 14 מיליארד דולר. לזכותם יאמר וזה כנראה מה שיהפוך לגורם מרכזי באישור הסופי של העסקה, מדובר במדינה הערבית היחידה שהשתתפה בכל משימות הקואליציה לצד ארה"ב מאז 1991. כמו כן, בבסיסי איחוד האמירויות נמצאים באופן קבוע אלפי חיילים אמריקאים. בנוסף, בניגוד לרוב מדינות ערב, חיל האוויר של איחוד האמירויות השתתף בגלוי בתרגילים בינלאומיים לצד חיל האוויר הישראלי בתרגילים שהתקיימו ביוון, בארה"ב ובמדינות נוספות. אך מעל הכל, חיל האוויר של איחוד האמירויות אמור להיות מענה לאיום מאיראן.

השמירה על היתרון הישראלי מעוגנת בהסכם רשמי, QME, המעוגן בעצמו בחוק האמריקני. על פי החוק המדובר, הממשל חייב להציג אחת לתקופה דין וחשבון על מאזן הכוחות במזה"ת ולהסביר איך הם שומרים על היתרון הישראלי בפני ועדה של הקונגרס. נראה שבשנת 2017 ההסבר הזה יהיה קשה יותר. אגב, על פי החוק האמריקני בכל פעם שהממשל מתכוון לחתום על עסקה ביטחונית עם מדינה באזור שאינה ישראל, הוא חייב לבחון את השלכות העסקה על הפער האיכותי של ישראל.

במשרד הביטחון בישראל מקפידים לשמור על שתיקה, אבל מנגד יש לא מעט דאגה סביב העסקה של החמקנים, בין השאר משום שאין זו הפעם הראשונה שעיקרון זה מופר על ידי הממשל של טראמפ. אם בממשל אובמה נהגו לדחות כמה שיותר ואף לבטל מכירה של נשק איכותי במיוחד למדינות ערביות, בממשל טראמפ כבר העבירו לסעודיה את מטוסי ה-F-15 הטובים ביותר, בנוסף לעסקאות נוספות שכבר נחתמו.

ב-24 בינואר 2017 נחתו בסעודיה מטוסי ה-F15SA הראשונים, הדגם המתקדם ביותר של מטוס הקרב האגדי שקיים גם בחיל האוויר. על מטוסים אלה הותקן מכ"מ AESA, שהופך את ה-F15 לסיפור שונה לחלוטין. מדובר במכ"מ שנבנה במיוחד לחמקנים, F35 ו-F22. ישראל ניהלה נגד העסקה הזו מלחמה של ממש מאז שנת 2011, בדרישה שהמטוסים ימכרו לסעודים בלי המכ"ם. ממשל אובמה אכן עיכב את העסקה, אולם טראמפ אישר להוציא את העסקה לפועל. בסופה של עסקה זו יהיו לסעודים למעלה מ-150 מטוסי F15, מחציתם מהדגם החדש. עכשיו נוסיף לזה את מטוסי ה-F-35 בחיל האוויר של איחוד האמירויות, ונבין למה בישראל מתחילים להרגיש אי נוחות. ויש כבר מי שמדבר על מטוסי F-35 גם לסעודיה.