צבא ארה"ב דיווח בשבוע שעבר שהפעיל את סוללות כיפת ברזל אותן קיבל לאחרונה מישראל, כאשר בתקופה הקרובה יבצעו הערכה לגבי אופי השילוב שלהן במערך ההגנה האמריקאי מפני טילים.

על פי הדיווחים, הסוללות ישמשו כפתרון ביניים להגנה מפני טילי שיוט. בהמשך נראה שבכוונת הצבא האמריקאי להשתמש בטכנולוגיה הישראלית להגנה על מערכות הטילים שלהם ואף לפרוס אותן בדרום קוריאה, אל מול האיום הצפון קוריאני.

סוללות כיפת ברזל נמסרו לארה"ב בחודש ספטמבר והוצבו בבסיס פורת בליס. במהלך השנה הקרובה הן יעברו ניסויים בטרם יכנסו לשירות מבצעי, אז ישתלבו במערך ההגנה מפני טילים אמריקאים כמגן של סוללות THAAD שזו המערכת האמריקאית להגנה מפני טילים בליסטיים.

הטיל (צילום: JUNG YEON-JE/AFP, GettyImages)
טיל שחשפה לאחרונה צפון קוריאה. איום מטריד | צילום: JUNG YEON-JE/AFP, GettyImages

סוללות THAAD נשלחו לדרום קוריאה כבר בשנת 2016 כדי להגן על הכוחות האמריקאים ובסיסי הענק שלהם מפני ארסנל הטילים של צפון קוריאה, כולל איום גרעיני. בתגובה למהלך האמריקאי, צפון קוריאה פרסה סוללות של משגרי רקטות מסוג KN-09. כל משגר בסוללה הזאת נושא 8 רקטות 300 מ"מ לטווח של כ-200 ק"מ ולגובה של עד 50 ק"מ.

מערכת הטילים האמריקאית לא מסוגלת להתמודד עם האיום הזה ולמעשה, עד לכניסת כיפת ברזל לשירות מבצעי אין לאמריקאים מענה לאיום הרקטות הצפון קוריאני ובכלל, לרקטות בטווחים האלה. אחרי שיהפכו מבצעיות, סוללות כיפת ברזל עשויות להישלח לדרום קוריאה, להגנה על אותן מערכות אמריקאיות מפני האיום הצפון קוריאני.

על פי הדיווחים בארה"ב כל סוללת כיפת ברזל יכולה להגן על שטח של כ-150 קמ"ר, לכן הערכה היא שם ישלחו לשם לפחות סוללה אחת וזה אמור לקרות במהלך שנת 2021. גם לאמריקאים ברור ששתי סוללות כיפת ברזל לא יצליחו להגן על הכוחות מפני כל האיומים.

הערכה היא שבעתיד הם ייצרו מערכת דומה משל עצמם או מערכת עצמאית שתשלב בין טילי הטמיר של כיפת ברזל למשגר מקומי. בארה"ב יש גם רבים שקוראים לרכוש עוד מערכות כיפת ברזל בשל העובדה שהן הוכיחו עצמן מבצעית בישראל.

מערכת THAAD (צילום: US_Stratcom@Twitter)
מערכת THAAD. הישראלית תגן עליה? | צילום: US_Stratcom@Twitter