מי שמשרת כלוחם בחטיבת גולני נותן מעצמו, תורם למדינה ומסכן את חייו לא פחות ממי שמשרת ביחידה 8200. אבל בשחרור מהצבא ישנו פער גדול – בעוד יוצאי היחידות הטכנולוגיות "נחטפים" באזרחות לעבודות נחשקות ומכניסות, ללוחמים שרוצים להתקבל לאותן משרות המשימה הרבה יותר קשה.

בדיוק כדי לצמצם את הפער הזה יזמו חברות הייטק מובילות ועמותת גולני את פרויקט "גולני להייטק", המסייע ללוחמים משוחררים במימון לימודי הייטק, דמי קיום, חונכים, מנטורים ותוספות ללימודים בסכום כולל של 86,000 שקל עבור כל לוחם.

תנאי הקבלה שנדרשים מהלוחמים המשוחררים הם התנדבות בקהילה וליווי של משפחה שכולה של אחד מחללי החטיבה. כיום לוקחים חלק בתוכנית כבר עשרות לוחמים, עוד עשרות כבר נרשמו למחזור הבא וכעת – יוצאת העמותה לקמפיין גיוס המונים כדי להרחיב את התוכנית ולסייע לחיילים משוחררים רבים יותר.

"המיזם נולד לראשונה לאחר אירוע הנגמ"ש בסג'עייה במבצע צוק איתן". שחזר אל"מ במיל' אבי עובד, יו"ר פרויקט גולני להייטק בעמותת גולני. "חברת ההייטק "רדוור" של רועי זיסאפל יצרה קשר עם החטיבה וביקשה לתת משהו לחיילים".

בשיחה עם mako ממשיך אל"מ במיל' עובד, לשעבר סמג"ד בחטיבה וקצין אג"מ של אוגדת לבנון: "שנה אחר כך נפגשנו חברי העמותה שכולם בהתנדבות עם המנכ"ל ובעלי החברה. דיברנו על זה שלוחם משתחרר מהצבא בלי כלום, לעומת המעמד של יוצאי היחידות הטכנולוגיות. יש גם פער ברקע שממנו חלק מהלוחמים מגיעים, לא תמיד זו האוכלוסייה ברמה הסוציו אקונומית הכי גבוהה בלשון המעטה. רצינו לעזור להם לבנות עתיד כלכלי אחר".

המטרה שלהם היא לקחת כל לוחם גולני שמשתחרר ולתת לו את היכולות והאמצעים שלא היו לו לפני הצבא ולא אחרי 3 שנים, בהן סיכן את חייו ושירת את המדינה. "מי שאין לו בגרות יעבור מכינה של שנה וישלים אותה, גם מי שיש לו בגרות חלקית. מי שלמד וחסר לו רק את הכסף – מצוין - נעזור כלכלית".

אל"מ במיל' אבי עובד (צילום: דניאל יחזקאל)
"לעזור להם לבנות עתיד אחר". אל"מ במיל' עובד | צילום: דניאל יחזקאל

איך הם עושים את זה? עובד מסביר: "חברו אלינו כמה חברות הייטק ובנו עבור הלוחמים חבילה שלמה. אלו חברים טובים שהם יוצאי גולני ויש להם את היכולת לסייע. בהתחלה החברות היו ממוקדות בעולם המדעים המדויקים אבל הרחבנו את זה לעולם ההנדסה שהכי מבוקש, הכי קשה להתקבל אליו ודורש היבט כלכלי גבוה מאוד".

מדובר בין השאר באורן בר און מחברת Ey - ארנסט אנד יאנג, אייל וולדמן - הבעלים של מלאנוקס לשעבר, חברים מחברת בזלת, "אורגד אחזקות" ועוד.

"התוכנית בנויה כך שלוחם מגיע אפילו בלי בגרות או עם בגרות חלקית ועובר מכינה, לרוב בטכניון כי התעודה שלהם מתקבלת בכל מוסד אקדמי אחר כך", מסביר עובד. "את המחזור הראשון התחילו שישה גולנצ'יקים שרצו את זה מאוד. היום אנחנו עומדים על 50 בשנה א' ועוד כ-60 שכבר נרשמו לשנה הבאה".

זה עוזר לכם לשכנע מתלבטים להתגייס לחטיבה, ולוחמים ש"מתנדנדים" לסיים שירות מלא?

"חד משמעית כן. אנחנו יוצרים קשר עם מלש"בים ומרגיעים אותם שכשהשירות יסתיים שום דבר לא יהווה עבורם מכשול מללמוד הייטק והנדסה, יש חברות הייטק שמלוות אותך. בוא, תן שלוש שנים ותקבל משהו בחזרה, ולא סתם משהו. אני גם בא להרצות ללוחמים לפני השחרור, ויש להם 5 שנים מיום השחרור לנצל את המלגה".

מהם תנאי הקבלה שאתם דורשים מהלוחמים?

"אנחנו דורשים "דמי רצינות", שבאים לידי ביטוי בליווי משפחה שכולה. יש לנו בעמותה את ורדה פומרנץ ששכלה את בנה סמ"ר דניאל ז"ל בצוק איתן, שמסייעת לנו לתת כל מלגה על שם אחד מנופלי החטיבה. אותו מלגאי מגיע במהלך אותה שנה לאירועים כמו אזכרה לאותו חלל וביום הזיכרון, מציג את עצמו בפני המשפחה, מלווה ומסייע. התנאי השני הוא 60 שעות של תרומה לקהילה, בכל עמותה בה יבחרו".

אחד המשוחררים שלוקחים חלק בתוכנית הוא אביאל כהן, לוחם לשעבר בגדוד 51 של גולני וסטודנט בשנה השנייה לתואר ראשון במדעי המחשב בטכניון. לדבריו לא היה סיכוי שיוכל לממן את הלימודים בלי המלגה של העמותה.

"הגעתי לקדם מכינה ללא בגרות", אומר אביאל ל-mako, "בשנות התיכון שלי הוציאו אותי ממשרד החינוך וסיימתי 12 שנות לימוד בתוכנית שנקראת קידום נוער. כלכלית לא היו לי את האמצעים לממן לעצמי את התואר וללא העמותה של גולני לא הייתה לי אפשרות להתקבל למכינה, כי בגרות היא תנאי קבלה".

אביאל מספר גם כי בנוסף לשכר לימוד הוא קיבל מהעמותה מחשב נייד ומקבל עזרה לקראת תקופת מבחנים בצורת פק"לים (שיעורי עזר). "התחלתי ללמוד ביוני 2019, שנתיים וקצת לאחר השחרור מצה"ל, הייתי כבר בשוק העבודה אבל ללא מקצוע. המעבר ללימודים היה מאוד קשה אבל לא ויתרתי לעצמי וזכרתי מה המטרה שלי", סיכם.

כתרומה לקהילה אביאל מתנדב בפרויקט פר"ח ומלמד במכינה את הדור הבא של הסטודנטים, כשבהמשך הוא צפוי להיות מצוות למשפחה שכולה. משתחררים ומשוחררים יוצאי החטיבה המתעניינים בתוכנית "גולני להייטק" יכולים לקבל פרטים ולהירשם באפליקציית "גולני שלי" ובאתר העמותה.

לתרומה לקפיין מימון ההמונים לעמותה: https://bit.ly/3ounmAk

אביאל בשירותו הצבאי (צילום: דניאל יחזקאל)
מגדוד 51 למדעי המחשב בטכניון. כהן | צילום: דניאל יחזקאל