תיעוד דרמטי שפורסם השבוע בפייסבוק מציג את רגעי החיסול בזירת מתקפת הדריסה והירי בלונדון. את הסרטון פרסם השף פרנסיסקו חאבייר הידלגו רודריגו ממסעדת "ברינדיזה" שבמתחם "בורו מרקט" בבירה הבריטית, ונראים בו רגעי הירי בשלושת התוקפים מתוך המסעדה. כפי שניתן לראות בסרטון, כשמונה שוטרים ירו 50 כדורים לעבר שלושת התוקפים שדרסו ודקרו אזרחים.

"השוטרים היו במצב קריטי, עניין של חיים ומוות. שלושת החמושים לבשו מה שנראה כחגורות נפץ. הם כבר תקפו והרגו אנשים והיה צריך לעצור אותם מיד. הם חששו שהשלושה הם מחבלים מתאבדים וירו כמות חסרת תקדים של כדורים כדי להיות בטוחים לחלוטין שהם נטרלו את הסכנה מהאנשים הללו", הסביר לאחר מכן מארק רולי, מפקד היחידה ללוחמה בטרור של משטרת לונדון.

המחבלים חוסלו שמונה דקות לאחר תחילת האירוע, זמן תגובה מהיר במדינה שבה האזרחים לא חמושים - וזה נכון גם לרוב השוטרים. "עצור! או שאגיד 'עצור!' עוד פעם", סיכם את זה רובין וויליאמס בקטע הסטנדאפ הקלאסי שבו הוא מחקה שוטרים מכל העולם ("עצור! המכנסיים האלה לא מתאימים לנעליים!", אומר השוטר מסן פרנסיסקו). 

בדיחות בצד, לנו בישראל - וכנראה שגם ברוב מדינות העולם - השוטרים הבריטים הם יצור לא מובן. הרי הטרור לא זר לבריטים לאחר עשרות שנים של טרור אירי קשה, והם עדיין מפעילים כוח משטרה שרובו חמוש באזיקים ובאלה בלבד. במספרים נכונים לשנת 2016, המשטרה הבריטים כוללת כ-150 אלף שוטרים שמחולקים ל-39 מחוזות - ומתוכם פחות מ-7,000 שוטרים מוסמכים להשתמש בנשק. 7,000 חבר'ה מול גל טרור.

השוטרים הבריטים החמושים נקראים "היחידה החמושה", כוח שמחולק לכל מחוז טריטוריאלי. היחידה החמושה הגדולה ביותר שייכת למשטרת המטרופולין האחראית על לונדון וכוללת 2,500 שוטרים חמושים. קשה לדמיין את השבוע שעבר עליהם.

רישיון להרוג? נתחיל מרישיון לירות

הסיפור של שוטרים לא חמושים החל פחות או יותר מאז הופעת האקדח. הסיבות המסורתיות לכך שהשוטר הבריטי לא חמוש כוללות שיקול כלכלי (אמצעי לחימה זה סיפור יקר) לצד חשש ששוטרים ירו על אזרחים ממניעים גזעניים. זה לא השתנה גם בתקופה הקשה של הטרור האירי שכלל מכוניות תופת, מטעני ענק, חטיפות והתנקשויות. עד שנות ה-70, העסק עבד כך שבכל תחנת משטרה הייתה קבוצת שוטרים ש"מוסמכים לירות", כפי שזה הוגדר אז. השוטרים הללו עבדו כרגיל, ומה שהבדיל אותם מהאחרים היה הסמכה קצרה לשימוש בנשק.

המשטרה הבריטית (צילום: יחסי ציבור)
ניידת משטרה בריטית | צילום: יחסי ציבור

זה החל להשתנות במהלך שנות ה-80 וה-90, אז הוקמה היחידה החמושה כפי שאנחנו מכירים אותה כיום. בתחילה איחדה המשטרה הבריטית את כל השוטרים החמושים ליחידה אחת חמושה לכל מחוז, ובהמשך הוקמה גם יחידת רכבי התגובה החמושים.

מרגע שזה קרה החלו הבריטים לחמש את שוטרי היחידות במיטב כלי הנשק הקטלניים בשוק. מאקדחים, דרך תת מקלע של הקלר וקוך ועד למשגרי רימונים 40 מ"מ ידניים. בעשור האחרון, אחרי כמה אירועים לא נעימים, הוחלט לצייד את המשטרה החמושה גם בנשק לא קטלני כמו אקדחי טייזר.

היחידה החמושה נחלקת למחלקים. כל מחלק כזה הוא כוח מאוחד ומיומן המונה בין 50 ל-60 שוטרים תחת פיקוד של תשעה קצינים ושישה סמלים, ויש לו גם בלשים משלו. בנוסף יש מספר קצינים וסמלים שאחראים על תיאום העבודה של היחידה החמושה מול תחנות המחוז ועל בנייה של תכנית עבודה. מדובר בכוח שפועל על פי מודיעין או מגיב לשיחות חירום שבסבירות גבוה יובילו לאירוע הכולל אמצעי לחימה, או מעצר שדורש עבודה של שוטרים חמושים. היחידה החמושה  אחראית גם על אבטחה של מי שמוגדרים VIP - ובמקרים חמורים, על סיכול אירועי טרור וחילוץ בני ערובה.

מהפושע הקטן ועד למחבלים - ככה זה עובד

לכל מחוז יש יחידה חמושה משלו וכל יחידה כזו נחלקת לשלוש יחידות קטנות יותר שמופעלות על פי חומרת העבירה או האירוע. במדרג הנמוך ביותר נמצאים "השוטרים המוסמכים לנשק", ה-AFO. רוב השוטרים החמושים שייכים ליחידות האלה (כאמור, יחידה לכל מחוז) ומספרם נאמד בכ-5,600. מדובר בשוטרי סיור שתפקידם להגיב במהירות לאירוע בו יש חשש לשימוש בנשק, או מעצר שבו קיים סיכוי לשימוש בנשק. השוטרים האלה מסיירים ברגל באתרי תיירות, במשרדי ממשלה, בשדות תעופה וסביב משלחות דיפלומטיות. עיקר העבודה שלהם נעשה ברגל או באמצעות "רכבי תגובה מהירה חמושים", שהם בעצם ניידות רגילות ממוגנות שנושאות רובי סער ותתי מקלעים.

המשטרה הבריטית (צילום: יחסי ציבור)
מדי המשטרה החמושה | צילום: יחסי ציבור

שוטרי ה-AFO יופעלו בדרך כלל בתגובה לאירועים מסוכנים הדורשים תגובה מהירה. כמו למשל אירוע הטרור האחרון: שמונה השוטרים שירו למוות בשלושת המחבלים שביצעו את הפיגוע בלונדון שייכים ליחידה הזו. נכון להיום, כל שוטר ביחידה חמוש בגלוק 17. בנוסף יש להם תת מקלע G3 של הקלר וקוך ורובי סער מסוג G36, נשק שיורה קליעי 5.56 בקצב של 750 בדקה לטווח יעיל של 600 מטר.

במדרג הבא נמצאים "שוטרים מומחים חמושים". הם מוסמכים כמו שוטרי ה-AFO, רק עם התמחויות נוספות: שימוש בכלי נשק ייעודיים וייחודיים כמו רובי צלפים, קרב מגע ועבודה בטווח קרוב, נהיגה משטרתית מבצעית (כולל ירי מרכב נוסע), הסמכה רפואית בחירום - ובמקרה שאין ברירה הם גם יודעים להסתער על בניין שבו חוטפים פוגעים בבני ערובה. אלה השוטרים שיישלחו לבצע את המעצרים הכי מסוכנים, של עבריינים ושל גורמי טרור. אותם ישלחו לאירוע בני ערובה ולכל מקרה שבו הסיכוי לשימוש בנשק גבוה עד ודאי. החימוש של "המומחים החמושים" דומה לזה של ה-AFO, בתוספת רובי צלפים, משגרי רימונים ניידים ואקדחי טייזר.

כדי להיות שוטר מומחה חמוש צריך לשרת כשוטר רגיל במשך שנתיים לפחות, לעבור את המבחנים ואז לצאת לקורס הסמכה בן חודשיים. לאחר הקורס מתמחים בכניסה חמושה לבניינים, גלישה על חבל, הסתערות על בניינים, חילוץ בני ערובה ועוד. בין המדריכים שמסמיכים את השוטרים נמצאים אנשי הקומנדו מהטובים בעולם, לוחמי ה-SAS. אגב, בשנת 2005 הדליפו האחרונים לתקשורת שהם לא התרשמו לטובה מהחניכים שלהם - וזה בשפה בריטית מנומסת. לוחמי ה-SAS הביעו דאגה מהמנטליות של חלק משוטרי היחידה ש"ששים יותר מדי ללחוץ על ההדק", וגם מכך שעשו באימונים טעויות ששוטרים ברמתם לא אמורים לעשות.

בגלל הטרור, בגלל האולימפיאדה

במדרג הגבוה ביותר נמצאים שוטרי יחידת "השוטרים החמושים שמתמחים בלוחמה בטרור", CTSFO, יחידה שמקבילה לימ"מ הישראלי או האמריקני. אלה השוטרים שבפיגוע האחרון נחתו עם מסוק אזרחי בלב לונדון ויצאו ממנו רעולי פנים וחמושים עד צוואר. לא להאמין, אבל את היחידה הזו הקימו הבריטים למודי הטרור רק בשנת 2012 (עד אז, האחראים על הנושא היו שוטרי ה-AFO). היחידה קמה במסגרת הפקת לקחים אירועי הטרור שספגו הבריטים באמצע שנות ה-2000 וכחלק מההכנות שלהם למשחקים האולימפיים שהתקיימו בממלכה ב-2012.

ה-CTSFO הוקמה במסגרת משטרת המטרופולין של לונדון והסביבה, ואליה היא שייכת פיקודית עד היום - אם כי הצוותים שלה ממוקמים בכל מקום בעל סבירות גבוה לאירועי טרור, כמו מנצ'סטר, יורקשייר ועוד. מדובר בשוטרים מאומנים בלוחמה בטרור, ירי מתקדם, קרב מגע, גלישת סנפלינג ממסוקים, חילוץ בני ערובה ופריצה לבניינים שבהם נמצאים מחבלים חמושים. החבר'ה האלה מסוגלים להגיע לכל אירוע בממלכה, בין אם באוויר או דרך היבשה, וכשצריך אפילו דרך הנהרות.

מדובר ביחידה ארצית שכוללת מספר צוותים. כל צוות כזה כולל מפקד בדרגת סמל וכ-15 לוחמים (לרבות נשים, שמשרתות בכל היחידות החמושות). בשנת 2016, בין השאר בגלל אירועי הטרור שהכו ביבשת, דווח על כוונת המשטרה להכפיל את כמות לוחמי ה-CTSFO. הכמות עצמה סווגת, אבל חלק מהדיווחים מדברים על תוספת של 1,500 לוחמים.

 

המשטרה הבריטית (צילום: יחסי ציבור)
היחידה ללוחמה בטרור גם דרך המים | צילום: יחסי ציבור

לוחמי היחידה הזו חמושים ברובי סער זיג זאוור SIG516, כלי שיורה קליעי 5.56 או 7.62, נחשב למדויק ואמין, ואהוב מאוד על כמה יחידות קומנדו בעולם. הבריטים שמים עליו בדרך כלל כוונות טלסקופיות ליום ולילה, לייזר וכל מה שחדש בשוק. לוחם מצויד גם באקדח מסוג גלוק 17, אפוד קוולאר, קסדה בליסטית קלה, רובה צלפים מתקדם מהסוג שנמצא בשימוש ה-SAS, שוט גאן ואמצעי פריצה חמה וקרה, לצד אמצעים מתקדמים לאיסוף מודיעין בשטח. יש להם גם לא מעט כלי רכב, כולל אופנועים כמו ה-F800GS, שבזכותו הם מגיעים מאוד מהר גם בשעת העומס של לונדון.

לוחמי ה-CTSFO יגיעו לזירה לבושים במדים אפורים מאיימים. בניגוד לשאר שוטרי היחידות החמושות, הזהות שלהם חסויה, ולכן תמיד נראה אותם רעולי פנים במסכות שחורות. הטקטיקות שלהם מבוססות על אלו של ה-SAS, ולא במקרה – הם מתאמנים איתם לא מעט.

אז המשטרה הבריטית היא יצור די מוזר דרך העיניים שלנו, אבל על פניו נראה שזה עובד להם. כך או כך, לחמושים של המשטרה המלכותית תהיה עוד הרבה מאוד עבודה בעתיד – ובמוקדם או במאוחר, סביר שבאמת נראה גידול באחוז השוטרים החמושים.