"אפשר להעביר לך חוטר?" (צילום: דו"צ)
גם אתם זכרתם מהסרטון רק את החוטר והתפוזים? | צילום: דו"צ

צה"ל הפיץ אתמול סרטון פרובוקטיבי נגד הטרדות מיניות והוא כבר מעורר תגובות סוערות לכאן ולכאן. התרבות בישראל דנה לא מעט פעמים בנושא ההטרדות המיניות בצבא ביצירות כמו הסדרה "טירונות", הסרט "נשיקה במצ"ח" והסדרה "מ.ק. 22", אבל יצירה שכזו מתוצרת צה"לית, עדיין לא ראינו. הסרטון שעושה שימוש במטבעות לשון שעד כה נשמעו רק בשיחות צדדיות ובפינות עישון, שם ביטויים גסים במרכז השולחן (בין היתר, "אעביר לך חוטר", "אני מושבניק, תפוזים כמו שלך לא ראיתי בחיים" ו-"אחלה גזרה, יש מצב לעשות עלייך קו?") - כשהוא מצביע, כביכול, על דפוס התנהגות יומיומי של חיילי צה"ל.

כל מה שלא ידעתם על מירי רגב (תמונת AVI: mako)
ח"כ מירי רגב. "הרמתי גבה על הסגנון של השפה" | תמונת AVI: mako

בשיחה עם חברת הכנסת מירי רגב ששירתה בעברה כדוברת צה"ל, היא מציגה עמדה חלוקה באשר לסרטון המעורר תמיהה. "אין ספק שכשראיתי את הסרטון הרמתי גבה על הסגנון של השפה. מצד שני, זוהי דווקא השפה שמדברת אל החיילים, אלו מושגים שהחיילים והמפקדים מבינים אותם ומבינים על מה מדובר". עם זאת, מסייגת חברת הכנסת רגב ואומרת, "יש כאן משהו שאפשר להפוך לצחוק ושכאילו יצחקו על זה ושהמהות תהפוך לשולית. שלמעשה בסופו של דבר יצחקו על התפוזים ועל החוטר. זה לפחות מה שאני יכולה לזכור מהסרטון הזה". בסיכום דבריה אומרת ח"כ רגב, "הסרטון יוצר זעזוע בקרב הצופה ודווקא זה מה שיכול להשפיע על חוות הדעת שלו".

מירב מיכאלי - מקום 4 (צילום: מתן חכימי, מאקו)
"טוב מאד שצה"ל לוקח סוף-סוף אחריות על חלקו הגדול בבעיה הקשה של הטרדה מינית ותקיפה מינית" מירב מיכאלי | צילום: מתן חכימי, מאקו

בין חברות הכנסת שחרטו על דגלן את נושא זכויות הנשים והמלחמה בהטרדות המיניות, נמנית חברת הכנסת מירב מיכאלי. בתגובה לפרסום הסרטון היא אומרת: ״טוב מאד שצה"ל לוקח סוף סוף אחריות על חלקו הגדול בבעיה הקשה של הטרדה מינית ותקיפה מינית. חבל שלא עשה זאת כבר מזמן אבל בהחלט מוטב מאוחר. טוב מאוד שצה"ל מבין ומסביר שגם הטרדה מינית אסורה ומביאה לענישה, ושהטרדה מינית מביאה לתקיפה מינית - גם אם לא על ידי אותו אדם, ביצירת אווירה שהופכת נשים למופקרות". בדבריה חברת הכנסת מיכאלי גם מותחת ביקורת: "עם זאת, הסרטון מתעלם מהנפגעת ומהפגיעה שלה. אני קוראת ליוהל"ן תא"ל טבת ויזל להשלים את המהלך החשוב הזה בהפקת הסרטון המקביל שייתן קול  לחיילת שהוטרדה והותקפה, כדי שלא תישאר מושתקת".

"אנחנו מוצאים שזו הדרך להשפיע על החיילים"

אחת התהיות שמעלה הקמפיין היא הבעייתיות המוסרית שעולה ממנו – האם קלו כל הקיצים בצה"ל והדרך למנוע הטרדות מיניות בשורות הצבא היא על ידי ענישה ואיומים? סגנית היוהל"ן (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים), סא"ל לימור שבתאי, עונה על הסוגיה הזו. "חיילי וחיילות החובה הם חבר'ה צעירים וזה הגיל שמתפתחת הסקרנות סביב נושא החיזור. מכיוון שאנחנו מביאים אותם לשירות מכוח חוק, אנחנו חייבים לטפל בנושא של הטרדות מיניות ואנחנו עושים את זה ביד קשה. אנחנו מוצאים שזו הדרך להשפיע על החיילים".

הסרטון הוא למעשה חלק מקמפיין שלם שמנהלת יוהל"ן מידי שנה. "גם בשנה שעברה היה קמפיין שכזה, אבל הוא היה לא ברור והמסרים בו לא היו חדים. השנה החלטנו ללכת על מסרים ברורים, גם אם זה מצטייר פרובוקטיבי ובוטה", היא אומרת.

"לא יצאנו לקמפיין הזה כתוצאה מעליה במקרים. הנתונים שמצאנו מסיכום שנת 2012 מדברים דווקא על ירידה במספרים. לראייתנו, המספרים לא קובעים, אבל התופעה בממדים שבה היא קיימת מחייבים טיפול". הקמפיין השנה, לדבריה של סא"ל שבתאי, הולך כולו על אותו קו בוטה וחד וכולל גם פוסטרים שיפוזרו בכל בסיסי צה"ל ובהם מסרים שידגימו מה הוא אקלים לא מכבד, בדומה לאלו המופיעים בסרטון, כמו למשל "אני רואה שקר לך. בואי אני אחמם אותך ואתייבש בכלא".

בנוסף לסרטון, מספרת שבתאי, הופק סרט עלילתי קצר בהשתתפות שחקנים מתיאטרון צה"ל ושחקנים נוספים ובו שלושה גיבורים – שני חיילים וחיילת, סרטון שנוצרות בו סיטואציות ושבסופו כולם נפגעים – המוטרדים, המטרידים וחייל שבסופו של דבר מועלה למשפט. "האמירה היא שכשיש אקלים לא מכבד ביחידה זה יכול להידרדר להטרדה מינית – איך למעשה 'זה מתחיל במילים ומסתיים במשפט', כאשר הכוונה במשפט היא דו משמעית – ההקשר המיני שדברים יכולים לקבל והמענה המשמעתי שניתן במסגרת הצבאית.

חיילת בוכה (צילום: עודד קרני)
מספר המקרים ירד, אבל התופעה עדיין קיימת | צילום: עודד קרני

יצויין כי במשך כל השנה פועל גוף היוהל"ן בתחום על ידי הסברות ביחידות ועל ידי הפעלת מהו"ת – מרכז ההתמודדות והתמיכה שנותן מענה לאירועים של הטרדות ופגיעות על רקע מיני בצבא ללא תיווך של מפקדים או אחראי הטרדה מינית ביחידות.

"יותר סתלבט ופחות הסברה"

אחת השאלות המתבקשות סביב הקמפיין מעורר המחלוקת הזה היא – איך מקבלים את זה החיילים? התגובות לסרטון בעמודי הפייסבוק השונים ברובם תומכים ומעודדים את הקמפיין ששבר את המוסכמות. יחד עם זאת, ישנן גם תגובות שמפקפקות באפקטיביות של הקמפיין. "שנון ומצחיק בטירוף, יותר בקטע של סתלבט ולא הסברה. כאילו צה"ל מאיים על החיילים הגברים שהוא יקרע אותם אם הם יעשו שטויות כאלה. לא משהו קיצר", כותב אחד הגולשים, חייל בחובה. בנוסף אליו, כותבת גולשת נוספת, גם היא חיילת בחובה – "שטותי וחסר טעם".  איתם כאמור, גולשים רבים שמציינים שהסרטון ענייני וקולע למטרה, ביניהם, גולש שציין, "לא עברו את הגבול כלל. הגיע הזמן שזה יראה כמו שזה באמת. בושה לצה"ל שיהיו הטרדות מיניות. לסיכום, כל הכבוד לצה"ל יישר כוח!".

זאב לרר
"שימו לב, זה מה שאתם עושים. זה נראה לא טוב. זה מגעיל והצבא מתכוון לטפל בזה", ד"ר זאב לרר

בשיחה עם ד"ר זאב לרר מאוניברסיטת תל אביב אשר שירת בדרגת סגן אלוף כראש ענף מוקד ידע ביוהל"ן, ושהיה חלק מתהליך החשיבה המקדים של הקמפיין, הוא אומר, " אני חושב שזה סרטון טוב מאוד. אני חושב שהישירות והבוטות שלו זו הדרך הכי טובה להראות את התופעה כפי שהיא נראית באמת".

לשיטתך, אין סיכוי שהסרטון יישאר ברמת הצחוק והמסר ילך לאיבוד?
"אני מאוד מקווה שלא. יש סכנה כזו. אני מקווה שהמסר ייתפס כמו שהוא – 'שימו לב, זה מה שאתם עושים. זה נראה לא טוב. זה מגעיל והצבא מתכוון לטפל בזה'".

לרר היה שותף בעברו במחקרים שניסו לחקור את נושא ההטרדות המיניות דווקא מכיוון המטריד. "הכוונה היא לא להתעסק רק עם הקורבנות אלא להתמודד עם המטרידים וזה סרטון שפונה למטרידים והוא מראה שכל אחד מאתנו יכול להיות מטריד בפוטנציה, דווקא כשהוא מראה את הביטויים היומיומיים. הסרטון מראה שזה לא רק קצין בכיר שאונס את הפקידה שלו".

>> שלא יעבדו עליכם: תעשיית הזיופים של צבא איראן