השקת האתר
ועדת העלייה והקליטה בכנסת, היום

אם בעבר חיילים בודדים נאלצו לדלג בין עמותות וארגונים כדי להבין את זכויותיהם ולקבל סיוע כלכלי ומלגות – עכשיו יש פיתרון עבורם: פורום ארגוני החיילים הבודדים השיק היום (ד') אתר אינטרנט חדש המרכז את זכויות החיילים הבודדים בצה"ל. טקס ההשקה החגיגי נערך בוועדת העלייה והקליטה בכנסת בנוכחות ראשי ארגוני החיילים הבודדים, יו"ר הועדה ח"כ אברהם נגוסה וחברי הכנסת פנינה תמנו שטה, יוליה מלינובסקי ואיציק שמולי. 

האתר החדש ירכז את המידע הנחוץ לחיילים בודדים – עולים וילידי הארץ - מתקופת טרום הגיוס ועד לחודשים הראשונים באזרחות. כיום הוא מוצע בשפה העברית בלבד – אך בעתיד הוא יוצע גם באנגלית וברוסית.

"זו יוזמה ברוכה. כשאני הייתי חייל לא היה דבר כזה, ובלי הסדנה למשתחררים שלא כולם זוכים להשתתף בה הייתי ממש הולך לאיבוד", סיפר ל-mako טוני רייכלר, חייל בודד שעלה מוונצואלה. "כשאתה חייל בודד אתה לא יודע כלום, אין לך שום יכולת לתכנן את העתיד שלך. יש לא מעט חיילים שכן מעוניינים לתכנן את העתיד שלהם, והאתר הזה יכול להקל עליהם. האינטרס של מדינת ישראל הוא שהחיילים הבודדים שעזבו הכל כדי להתגייס יישארו בארץ".

טוני רייכלר (צילום: באדיבות המרואיין)
טוני רייכלר | צילום: באדיבות המרואיין

"אני ממש מתרגשת, זה חלום שהתגשם. היה נדמה שזה לא יקרה", מספרת מירה קידר, יו"ר פורום ארגוני החיילים הבודדים, שמאגד את פעילותם של 15 עמותות וארגונים הפועלים כדי לעזור לחיילים בודדים –עולים ו"חסרי עורף", כאלה שניתקו את הקשר עם משפחותיהם.

לדבריה, האתר הוא תוצר של יותר משנתיים של פעילות ביוזמת ראש וועדת עליה וקליטה וחברי כנסת רבים. "הבנו שהמידע לא מונגש וחיילים אמורים לחפש את הידיים והרגליים. החיילים האלה צריכים סיוע, הם לא גדלו פה והם לא מכירים את הרשויות בישראל. בזמן השירות בצה"ל הצבא עוטף להם ומספק להם את רוב רובם של הצרכים, אבל כשהשירות נגמר הקרקע נשמטת תחת רגליהם. זה השלב שצריך לקבל בפעם הראשונה החלטות והם נכנסים לחרדה".

"אנחנו רוצים שהם יישארו בישראל"

מדי שנה הסוכנות היהודית מעלה אלפי צעירים וקולטת אותם במסגרות הקליטה ברחבי הארץ. רק בשנה שעברה עלו למעלה מ-4,500 צעירים, 40% מהם דוברי רוסית, 30% מהם דוברי אנגלית – והשאר דוברים צרפתית, ספרדית ושפות אחרות. חלקם הגדול מיועדים לגיוס. 

במסגרת הזו פועלת גם תוכנית "כנפיים" בשיתוף הסוכנות היהודית וקרן מיראז' ובהנהלת עדי בובליל ומירה קידר. התכנית מספקת לעולים תמיכה בתהליך ההכנה לגיוס, במהלך השירות הצבאי – ועד שנתיים מיום השחרור. בשנת 2017 השתתפו בסדנאות 1,200 צעירים שקיבלו הכוונה תעסוקתית וסיוע כלכלי.

מירה קידר (צילום: יניב שמידט)
מירה קידר | צילום: יניב שמידט

"הם זוכים במלגות, נפגשים עם פסיכולוג תעסוקתי ומקבלים סיוע בהתמודדות מול הרשויות", מספרת קידר. "רבים מהם יוצאים מהצבא עם מינוסים כי הם לא יודעים להתנהל נכון כלכלית וכי הבנקים נותנים להם הלוואות בריבית גבוהה, אז אנחנו מנהלים עבורם משא ומתן עם הבנקים. אנחנו רוצים שהם יישארו בישראל ויחיו כאן חיים משמעותיים, ולא יזרקו לשולי החברה".

עוד בפז"ם:
>> חיילים בודדים? הרשימה הזו תעשה לכם סדר לפני יום הסידורים